БПЦ може да поиска от съответните електроснабдителни дружества сключване на

...
БПЦ може да поиска от съответните електроснабдителни дружества сключване на
Коментари Харесай

КЕВР: БПЦ не може автоматично да премине към регулирани цени за битови клиенти

БПЦ може да изиска от съответните електроснабдителни сдружения подписване на контракти за доставка на електрическа сила за обекти, отговарящи на критериите за „ битов клиент “, само че не може автоматизирано да бъде призната като подобен. Това показаха в позиция от КЕВР.
Прочетете още
В писмото на КЕВР в детайли се коментират опциите за подписване на контракт за доставка на електрическа енергия за обособени обекти, отговарящи на законовите условия и на правосъдната процедура.

В писмото на КЕВР се прецизира, че в нормативната уредба не съществува изясненост по въпроса какви тъкмо потребности се включват в понятията „ за лични битови потребности “, респ. „ за небитови потребности “. Нормативно неуточнен е и въпросът по какъв начин следва да бъде систематизиран даден клиент при по едно и също време облекчаване на битови и небитови потребности. Това основава компликации в практиката и постанова разграничението битов/небитов клиент да се преценя за всеки съответен случай и за всеки обект, като се регистрират и съответните специфики.

Тази преценка следва да се извърши в началото от сдружението краен доставчик, защото то е страна по контракта за доставка, която е услуга от публичен интерес.

С оглед на изложеното и поради многочислените разнообразни обекти, благосъстоятелност на БПЦ, не може да се даде еднопосочна оценка, дали и до каква степен част от тях попадат в обсега на понятието „ битов клиент “, т.е. за какви тъкмо потребности (битови/небитови) ще се употребява доставяната електрическа сила.

В случай, че крайният доставчик откаже да прави доставка на електрическа сила за тези обекти, БПЦ разполага с опцията да сезира с тъжба Комисията по реда на член 22 от ЗЕ. Ако в производството по разглеждане на жалбата бъде открито, че доставяната в съответния обект сила се употребява единствено за битови потребности, Комисията има право да задължи крайния доставчик да подписа контракт с БПЦ за този съответен обект.

Към сегашния миг, без смяна в законодателството и съответно в ЗЕ, не съществува друга законова опция обектите на БПЦ автоматизирано да бъдат снабдявани по контролирани от КЕВР цени за крайни битови клиенти.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР