Bписването на сделките в Имотния регистър вече става без забавяне,

...
Bписването на сделките в Имотния регистър вече става без забавяне,
Коментари Харесай

Вписването на сделките в имотния регистър вече става без забавяне

Bписването на покупко-продажбите в Имотния указател към този момент става без закъснение, това внезапно ще ограничи опциите за имотни измами, разгласи служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов при представянето на целите на екипа на министерството. 

" Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите доклади на комерсиалните сдружения за миналите години и ритмично продължава работата по свързване на българския Търговски указател с Европейската система. Работи се по създаване и прекосяване на Регистъра на главните залози към Търговския указател като до края на годината би трябвало да са подготвени нормативните промени, устройствените правила и цената за реализиране на тази активност. Създаване на указател по несъстоятелността, което според графика би трябвало да бъде реалност към края на януари 2022 година, като се сплоти информацията, която в този момент се съдържа в Министерство на правораздаването и Агенцията по вписванията ", съобщи още министър Стоилов. 

По думите му, другото направление в този бранш е ускорение на процедурата по придобиване на българско поданство.  " За към три месеца по време на служебното държавно управление са обслужени 7600 лица, които са получили своите удостовреения за добито българско поданство спрямо към 5 500 за цялата 2020 година Това единствено по себе си е красноречиво за темповете на повишаване на осъществяваната активност, надлежно редуциране на времето, с цел да могат лицата да реализират добити права. Повишава се достоверността при определяне на български генезис, отстранени са медиаторите. Стремим се към възстановяване на взаимоотношението с Държавната организация за българите в чужбина ", сподели още Янаки Стоилов. 

Правосъдният министър означи, че различен значим въпрос е ритмичността на провеждането на изпити и състезания за придобиване на юридическа дееспособност. " Проведохме един подобен изпит. Заради пандемията дълго време не беше проведен този изпит. Сега следва и провеждането на втори подобен и в края на годината още един изпит ", добави той.

И още, министерство на правораздаването ще приготви пормени в Наредбата за юридическото обучение, защото в нея би трябвало да се решат няколко въпроса, всред които да е явен приемът на студенти в правните факултети.

Той разяснява организацията на активността по ускорено прекачване на Бюрото за отбрана към Министерство на правораздаването.  " За тази цел организирах среща както с основния прокурор, по този начин и с ръководителя на Бюрото, с цел да бъдат конкретизирани дейностите. Предстои законът да бъде оповестен. Днес преподписах указа, който пристигна, което значи, че законът ще влезе в действие идната седмица. Надявам се във допустимо най-кратко време да бъдат проведени всички действия, тъй че без разтърсване бюрото да продължи да извършва своите функционалности. Надявам се, че няма да бъдат основани усложнения по прекачване на неговите активи към Министерството на правораздаването ", уточни правосъдният министър.

Янаки Стоилов изясни, че правосъдното министерство има макет на нормативна уредба по отношение на използването на Закона " Магнитски ". " По този въпрос ще се работи и евентуално ще бъде признато разпореждане на Министерския съвет, което към този момент да сътвори една солидна нормативна база, с цел да се преценя използването на такива ограничения в бъдеще време ", сподели проф. Стоилов. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР