Бойците на Даеш са обградени в центъра на град Ракка

...
Бойците на Даеш са обградени в центъра на град Ракка
Коментари Харесай

Коалицията на САЩ обгради бандите на "Ислямска държава" в центъра на Ракка, битката ще е жестока и дълга

Бойците на " Даеш " са обградени в центъра на град Ракка от подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (СДС), съобщи кюрдски пълководец пред Ройтерс. Но отвоюването на града може да отнеме още 4 месеца.

" Прочистихме към половината от Стария град на Ракка и напредваме по всички фронтове ", споделя 25-годишният Хавал Габар, пълководец на кюрдскитите милиции YPG, които се борят за изтласкване на силите на " Даеш " от сирийската им цитадела.

Отрядите на Съюз на демократичните сили - съюз на умерени опозиционни групировки, които се борят с " Даеш ", са изтласкали джихадистите от южните елементи на Ракка и са ги обкръжили в центъра и остарелия град. Съюз на демократичните сили, които са доминирани от кюрдските Отряди за национална самозащита (ОНС), са подкрепяни от въздушите удари на водената от Съединени американски щати коалиция и се борят от юни за прочистването на Ракка - " столицата " на " Даеш ".

Операцията за отвоюване на града обаче стартира още през ноември 2016 година с атака против близки селища, като градът беше обкръжен от север, изток и запад. " Може да отнеме още три до четири месеца да ги изтласкаме от Ракка, - споделя Габар. - Те залагат доста мини, това е една от най-големите трудностти. Не употребяват коли бомби всеки ден, само че когато силите ни напредват, те изпращат. " Според Организация на обединените нации близо 50 000 цивилни са блокирани в града.

Водената от Съединени американски щати коалиция и съдружниците ѝ на терен споделят, че поставят всички старания да заобикалят цивилни жертви, което е друга причина да напредват постепенно. Въздушните удари на обединението са умъртвили най-малко 300 цивилни в Ракка от март, твърди Организация на обединените нации.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР