Бойци от армията на либийското правителство открили мощни американски ракети

...
Бойци от армията на либийското правителство открили мощни американски ракети
Коментари Харесай

Откриха американски ракети в ръцете на либийски бунтовници

Бойци от армията на либийското държавно управление разкрили мощни американски ракети в завладяна база от бунтовници в планините на юг от Триполи тази седмица, които нормално се продават единствено на близки американски съдружници , заяви порталът MSN.

Четирите противотанкови ракети Javelin, всяка от които коства повече от 170 хиляди $ , са стигнали по неизвестен път до арсенала на военачалник Халифа Хафтар , чиито сили водят военна акция за завладяването на Либия и свалянето на държавното управление на националното единение, което Съединени американски щати поддържат.

Маркировките на ракетите демонстрират, че в началото те са били продадени на Обединените арабски емирства (ОАЕ) , значим американски сътрудник, през 2008 година Ако емирствата са трансферирали оръжията на военачалник Хафтар, това би било нарушаване на съглашението със Съединени американски щати, както и оръжейното ембарго на Организация на обединените нации .

Длъжностни лица от Държавния департамент и Министерството на защитата на Съединени американски щати оповестиха в петък, че са почнали следствия за това по какъв начин оръжията са се оказали на бойното поле на Либия. Говорителка на Пентагона отклони настояването за коментар по въпроса, прецизира МSN. По същия метод реагирал и посланикът на ОАЕ във Вашингтон Юсеф ал Отайба . Ракетите били открити след сполучлива акция в сряда на войските на подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление на националното единение, които завладяли база на силите на Хафтар на 60 км. източно от Триполи.

Наричат ракетите Javelin като оръжия „ стреляй и не помни “ , доколкото те се насочват от инфрачервена технология и са в положение да унищожат бронята на съвременен танк .-->
Маркировките на ракетните каси разпознават техния общ производител, оръжейните колоси Raytheon и Lockheed Martin , и номер на контракт, който подхожда на поръчка на стойност 115 млн. $ за ракети Javelin, които са били доставени на Обединените арабски емирства и Оман през 2008 година

Оман не е настоящ състезател в либийския спор. Обединените арабски емирства обаче, под управлението на де факто водача принц Мохамед бин Зайед, са един от най-ангажираните задгранични поддръжници на военачалник Хафтар .

През 2017 година бойни самолети на ОАЕ направиха въздушни удари, които помогнаха на военачалник Хафтар да завоюва контрола над Бенгази, след години на борба против ислямистките милиции. Когато генералът стартира през април офанзивата си против Триполи, ОАЕ продължиха да доставят армията му с доставки на съветски ракети земя-въздух и китайски бойни дронове . Това е декларирал почитан западен посланик, осведомен с оръжейната търговия, добавя MSN

Йордания , различен американски съдружник, подкрепящ силите на Хафтар , му доставя създаваните в тази близкоизточна страна противотанкови ракети Nashshab .

Съединени американски щати поддържат държавното управление в Триполи, на което помогнаха да пристигна на власт. Въпреки това президентът Тръмп се съгласи да поддържа военачалник Хафтар и военните му дейности, откакто двамата разговяха по телефона през април, като приветства неговата " значима роля в битката с тероризма " .

Други американски служители по-късно недоволстваха против тази позиция , като подчертаха американската поддръжка за политическия развой, управителен от Организация на обединените нации.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР