Бойните самолети F-16, обещани от Нидерландия за обучение на украински

...
Бойните самолети F-16, обещани от Нидерландия за обучение на украински
Коментари Харесай

Нидерландия до две седмици ще прехвърли в Румъния тренировъчните F-16 за украинските пилоти

Бойните самолети F-16, обещани от Нидерландия за образование на украински водачи , ще бъдат доставени в румънския подготвителен център след две седмици. Това сподели министър председателят Марк Рюте в понеделник по време на видеоконференция с президента на Украйна Владимир Зеленски.

" Информирах президента Зеленски, че F-16, които Нидерландия даде обещание да достави за подсилване на украинската противовъздушна защита, ще дойдат в подготвителния център в Румъния след две седмици ", написа Рюте в профила си в обществената мрежа X.

Освен това той разиска с президента на Украйна основаването на различен маршрут на черноморския зърнен кулоар.

Холандия ще достави патрулни катери на Киев, с цел да подсигурява сигурността на новия маршрут. " Наскоро организирахме договаряния по тази тематика в пристанището на Одеса ", означи холандският министър председател.

По-рано през октомври шефът на Пентагона Лойд Остин съобщи, че първите самолети F-16 могат да дойдат в украинските Военновъздушни сили не по-рано от пролетта на 2024 година Остин добави, че Съединените щати ще управляват коалиция от страни, които ще оказват помощ на Украйна да възвърне личните си военновъздушни сили.
 Нидерландия ще трансферира патрулни кораби на Украйна за отбрана на зърнения кулоар
Нидерландия ще трансферира патрулни кораби на Украйна за отбрана на зърнения кулоар

Точните периоди на доставка няма да бъдат оповестени обществено

По думите му Дания и Холандия също ще работят за това в коалиция.

" Това, което се случва в този момент в Газа, и терористичната офанзива против Израел, и всичко, което последва, не може и няма да ни отвлече вниманието от това, което се случва сред вас и Русия ", сподели Рюте, обръщайки се към Володимир Зеленски.

" Трябва да се опитаме да подсигуряваме, че светът е в положение по едно и също време да се концентрира върху Украйна и да се потопи надълбоко в протичащото се в Близкия изток ", сподели нидерландският министър председател.

В същото време, съгласно Рюте, противоракетните ракети Patriot ще бъдат доставени на Украйна, " с цел да оказват помощ на Украйна през идната зима ". Очаква се тази зима Русия да възобнови огромната акция на обстрел на украинската енергийна инфраструктура.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели през лятото, че украинските водачи ще бъдат обучавани в Румъния и Дания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР