Бойкотът срещу компаниите, които подкрепят Израел, се разраства като лавина

...
Бойкотът срещу компаниите, които подкрепят Израел, се разраства като лавина
Коментари Харесай

Бойкотът срещу Израел и САЩ заради Газа се разраства като лавина в Турция

Бойкотът против фирмите, които поддържат Израел, се разраства като лавина в Турция. Държавни институции, локални администрации, университети и някои организации от частния бранш откликнаха на публичните апели за бойкотиране на продуктите на тези компании поради офанзивите на Израел по Газа.

Общини на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) и на нейния съдружник - Партията на националистическото деяние (ПНД), в доста окръзи на страната се причислиха към решението за протест на продуктите на компании, свързани с Израел. Окръжният ръководител на ПСР в Истанбул Осман Нури Кабактепе разгласи, че 24 региона на окръга ще се причислят към протеста. Те ще се откажат от такива артикули при поръчките на офис консумативи и други материали, а храни и безалкохолни питиета на компании от Израел и негови поддръжници ще бъдат отстранени от рафтовете на стотици публични институции. Освен това общините ще покачат осведомеността на жителите за протеста, писа в. " Йени шафак ".

Председателят на окръжната организация на ПСР в Анкара Хакан Хан Йозджан също съобщи, че са спрели продажбата на израелски артикули в обектите на общините в окръга в отговор на дейностите на Израел и прикани жителите да не купуват тези артикули, съобщи турската частна телевизия НТВ. В обществените медии Кабактепе разказа протичащото се в Газа като " най-голямото безчовечие на века " и добави, че " няма закон, който ционистки Израел да не е нарушил, няма граница, която да не е пресякъл, и няма зло, което да не е сторил ".

Подобни изказвания пристигнаха и от други окръжни ръководители на ръководещата партия и националистическия ѝ съдружник. В някои медии даже се появиха карти на общините, подкрепящи протеста.

Турският парламент също разгласи в изказване през вчерашния ден, че е решил да поддържа " обществената сензитивност за бойкотиране на продуктите и стоките на компании, които намерено декларират поддръжката си за военните закононарушения на Израел, който избива почтени хора в Газа ". По разпореждане на ръководителя на Народното събрание Куртулмуш продуктите на такива компании няма да се продават в заведенията за хранене, кафенетата и чайните на територията на Народното събрание. Конкретните компании не бяха упоменати, само че съгласно източник на Ройтерс напитките на " Кока-Кола " и разтворимото кафе на " Нестле " към този момент не се оферират в заведенията в комплекса на Народното събрание.

Някои университети също се причислиха към протеста и към този момент няма да оферират сходни артикули в своите лавки и местата за хранене и няма да купуват такива офис консумативи. Призив за протест на Израел и продуктите на фирмите, които го поддържат, насочи Асоциацията на свободните учени (HAKAD). На него се отзоваха образователни заведения като Университета на Памуккале, университета " Йомер Халисдемир " в Нигде, университета " Аднан Мендерес " и университета " Артуклу " в Мардин, които няма да оферират израелски артикули и марки на компании, за които е известно, че поддържат дейностите на Израел в Газа, в своите заведения и столове.

Турските авиолинии ( " Търкиш еърлайнс " ) прибраха газираните питиета от предопределените за предприемачи CIP (Commercially Important Person) зали на всички летища, в това число в Истанбул. Те бяха сменени с питиета, създадени в Турция. Според известия в локалните медии националният авиопревозвач също така няма да предлага по време на своите полети питиета на " Кока-Кола " и други американски компании като част от протеста на страната поради дейностите на Израел.

В същото време през последния месец се е нараснало доста потреблението на националната турска платежна система " Трой " (Troy), за което е съдействал засиленият интерес от страна на жители, които не желаят да правят заплащания посредством системите Mastercard и Visa поради протеста против дейностите на Израел и страни, които го поддържат. През октомври потреблението на турската платежна система Troy е повишено с 57 на 100 спрямо предходния месец и е достигнало 47,9 милиарда турски лири, оповестиха турски медии.

В обществените мрежи и някои стандартни медии в Турция се популяризират описи на израелски артикули и марки, продавани в Турция, както и на американски артикули поради поддръжката на Съединени американски щати за дейностите на Израел. В описите име редица известни в Турция и целия свят марки, измежду които с изключение на " Кока-Кола " и " Нестле ", са упоменати вериги като " Бъргър Кинг ", " Събуей " и " Макдоналдс ", марки за хранителни артикули и питиета като " Данон ", " Маги " и " Липтън ", за хигиенизиращи артикули - " Доместос ", " Циф ", за козметика и персонална грижа - " Лореал ", P§G ( " Проктър енд Гембъл " ), облекло - " Гап ", " Найк ", " Келвин Клайн ", и доста, доста други компании от разнообразни области.

В сладкодумен израз на публичните настроения в Турция гражданин на Истанбул пусна мишки в един от заведенията за хранене на веригата за бързо хранене „ Макдоналдс “, с цел да стачкува против ударите на Израел по линията Газа. " Яжте не месото на мюсюлманите, а месото на тези мишки ", е декларирал мъжът, чието действие е било записано с камерата на мобилен телефон. Междувременно от " Макдоналдс Турция " ( " Mc Donald’s Turkiye " ) разгласиха изказване, в което е посочено, че компанията ще даде филантропична помощ в размер на един милион $ на хората в Газа, които са жертви на войната, най-много на дамите, децата и възрастните хора

С публични митинги и хладно отношение от държавния връх в понеделник бе посрещнат в Анкара и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който посети Турция като част от обиколка в Близкия изток, ориентирана да успокои напрежението към войната. Турски медии означават, че държавният секретар на Съединени американски щати е бил признат " студено ", защото никой от висшето управление на страната не го е посрещнал на летището. Според в. " Акшам " държавният секретар не е бил посрещнат съгласно протокола за задграничните посетители от такова равнище, което изданието окачествява като " митинг, съпоставим с пестник в лицето ". По информация на вестника осветлението във ВИП залата на летище „ Есенбога “ е било изключено, а държавният секретар е бил посрещнат единствено от посланика на Съединени американски щати Джеф Флейк, от заместник-валията на Анкара Намък Кемал и от дипломата Япрак Балкан.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР