Бойко Василев разказва истории по българските следи в Албания Документалният филм

...
Бойко Василев разказва истории по българските следи в Албания
Документалният филм
Коментари Харесай

Там, където говорят езика на Кирил и Методий

Бойко Василев споделя истории по българските следи в Албания

Документалният филм „ Браточенди. Гласове от Албания “ е „ В кадър “ този петък по Българска национална телевизия 1  

На 28 юли, петък, от 22:00 ч. по Българска национална телевизия 1 в рубриката за настояща документалистика на публичната телевизия „ В кадър “ гледайте новия документален филм на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев – „ Браточенди. Гласове от Албания “.

Костандина цялостен живот приказва единствено на родния български, въпреки че е видяла България едвам като стара. Синът ѝ Раки е приключил в Благоевград и през днешния ден изследва и преподава български и албански. Внучката ѝ – също Костандина, учи право в София и чете български вести на албански по радиото.

Семейство Бело е от българското малцинство в Албания. Техният диалект пази следи от времето на Св. св. Кирил и Методий. Тяхната дума за „ братовчеди “ е „ браточенди “. Тяхната история е мост сред два народа и две страни, които нямат обща граница, само че имат взаимна респект.

Бойко Василев и операторът Михаил Врабчев се срещат с разнообразни хора, които въплъщават връзката с България. Рамона Тулумани е оперна звезда в Албания, а нейният български прародител е инженерът на Софийската опера. Янка и Милена Селими превеждат българската литература на албански. Хората от българското малцинство в планинския край Голо бърдо мечтаят за България и Европа.

В документалния роман „ Браточенди. Гласове от Албания “ феновете на Българската национална телевизия ще видят и какво споделят за България албанският министър председател Еди Рама, световноизвестният публицист Исмаил Кадаре и известният публицист Сокол Бала.

„ В тези хора видяхме по едно и също време предишното и бъдещето. Миналото на езика и бита ни, непокътнати в албанските планини. И бъдещето, в което пътят от София до Тирана ще бъде къс за братовчеда, приятеля, надарения и предприемчивия “, споделя Бойко Василев, който е създател и сценарист на кино лентата.

Освен Бойко Василев и виновния оператор на „ Панорама “ Михаил Врабчев, екипът, осъществил „ Браточенди. Гласове от Албания “, включва видеотехника Юлиан Димитров, редактор е Албена Колчакова, монтаж – Цветослав Юруков, режисьор е Мария Христова.

Гледайте документалния филм „ Браточенди. Гласове от Албания “ на Бойко Василев – този петък, 28 юли, след „ Панорама “ от 22:00 ч. по Българска национална телевизия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР