Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата ["Билла България"] Още

...
Бойко Сачански представи най-новия проект на веригата ["Билла България"] Още
Коментари Харесай

"Билла България" с програма за намаляване на пестицидите в плодовете и зеленчуците

Бойко Сачански показа най-новия план на веригата

[ "Билла България "] Още по тематиката
" Билла " ще отвори сред 8 и 10 нови магазина през 2018 година

Приходите на компанията порастват с 9.2% през предходната година, като оборотът доближава 854 млн. лева
23 апр 2018
За " Градините на " Билла " работят 2000 души на сезон

Силно имаме вяра, че всяка подадена ръка към българското село през днешния ден е залог за по-доброто му бъдеще на следващия ден, споделя Стоян Тачев, началник " Управление на планове и процеси " в " Билла България "
9 дек 2015 " Билла България " вкарва стратегия за понижаване на остатъчните пестициди в плодовете и зеленчуците, отглеждани по плана " Градините на Billa ", в който вземат участие над 150 градини, оранжерии и лозя на 33-ма български производители.

Програмата е създадена от австрийската неправителствена организация за запазване на околната среда " Глобал 2000 " (Global 2000) и е въведена в магазините на REWE International в Австрия (Billa, Merkur, Penny). " Билла България " е първата в Източна Европа, която се причислява към самодейността.

За сметка на комерсиалната верига

Програмата планува остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, създадени за комерсиалната верига, да бъдат с по-ниски равнища от допустимите по закон. За задачата " Билла България " дава гратис на земеделските стопани създадени от специалисти схеми за растителна отбрана, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди. Програмата се управлява от две самостоятелни организации: SGS – Швейцария, и " Глобал 2000 " - Австрия.

" Пробите са за разнообразни типове пестициди, вземат се от време на време от външни специалисти и се вършат в упълномощени лаборатории в България и Германия за сметка на " Билла България ". Става въпрос за инвестиция от стотици хиляди левове годишно, която се поема от комерсиалната верига ", разяснява за " Капитал " шефът на компанията Бойко Сачански.

Прозрачност на резултатите

Резултатите от проучванията се разгласяват на уеб страницата на веригата. За по-лесна ориентировка в индикаторите " Билла България " е въвела три кода – зелен (означава, че продуктът дава отговор на критериите на програмата за по-ниски от допустимите равнища на остатъчни пестициди), жълт (безвреден и позволен, дава отговор на законовите условия, само че не и на по-строгите критерии на програмата), червен (не се позволява за продажба).

" От 78 проби до момента 41 са с нулево наличие на остатъчни пестициди. Ако се повтори проба с жълт етикет, прекратяваме доставките, до момента в който продуктът се почисти от остатъчните пестициди ", изясни Бойко Сачански. Той посочи, че за вносните плодове и зеленчуци отговорност носи централата на компанията.

" Ние направляваме плодове и зеленчуци от целия свят. Понякога е доста мъчно да се свържем с някои производители на другия завършек на планетата, само че в България програмата обгръща съответни фермери, които имат директни контракти с " Билла ", и ще бъдем улеснени, въпреки че това не е елементарен план ", заключи Курт Щокингер, представител на " Глобал 2000 ".

" Думата " пестициди " в всеобщите показа е мръсна дума и табу, тъй че тази стратегия е доста смела и ние оценяваме нашата отговорност за понижаване на количествата остатъчни пестициди в плодовете и зеленчуците ", съобщи Цветан Хубенов, шеф на компания " Семеле ", която има 2000 дка с ябълки и над 2000 дка със зеленчуци.

" Работя за " Градините на Billa " от 2011 година През 2013 година стопанството ни беше ударено от град и беше унищожено, само че " Билла " ни подаде ръка и ни оказа помощ да се възродим. Ние, производителите, и " Билла " имаме една и съща цел – доставка на качествени плодове и зеленчуци по най-краткия път ", сподели Стефан Цонев, шеф на компания " Грийн ту гоу " - производител на пресни подправки и салати.

Въвеждането на програмата съответствува със старта на най-новата лична марка на веригата - " Градините на Billa ", която ще отбелязва българските плодове и зеленчуци, създадени особено за нейните магазини и отгледани по програмата за понижаване на остатъчните пестициди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР