Бойко Рашков показа имоти, които според него са купени и

...
Бойко Рашков показа имоти, които според него са купени и
Коментари Харесай

Рашков: Парите за магистрала Хемус са изтичали в имоти в София и сметки в ОАЕ

Бойко Рашков сподели парцели, които съгласно него са купени и върху тях се строи с пари, откраднати от неосъществената автомагистрала " Хемус ". Това стана по време на брифинг на Групово дело " Националната полиция ".

Установено е, че държавното сдружение " Автомагистрали " е превело предплатено 84 млн. лв. на сдружение за наем на машинизация и материали за строителството на лот 8, за който към момента даже няма направен организационен проект, даде образец той.

По тези най-източни лотове даже към момента не са отчуждени парцелите. А Рашков пресметна, че общо 400 млн. са разплатени за Лот 7, 8 и 9, без да има Подробен устройствен план за тях - информация, която даваше и служебното Министерство на регионалното развитие предходната година.

Според Рашков при постъпването на тези средства същата компания е закупила парцел в центъра на София за 27 млн. Към сегашния миг този имот се застроява, до момента в който на лот 8 няма активност за 1 стотинка, разяснява Рашков.

Друго сдружение получило предплатено над 14 млн. лв.. После 900 000 лева са преведени персонално на притежателите с съображение " дял ". Около 6 млн. лв. пък са пренасочени към следени от същия притежател сдружения.

Подобна скица е осъществена и от трета компания, която е получила предплатено над 20 млн. лв.. Парите по-късно са отишли към персонална сметка на физическо лице с съображение " контракт ". Няколко месеца по-късно сдружението приключва активността си. Събрани са също доказателства, че с към 30 млн. лв. от парите за " Хемус " е изплащан дял, който след това е превеждан по персонални сметки в Обединените арабски емирства. Изобщо съгласно министъра парите са отивали за " първокласни жилищни здания, вили, вилни селища и нежилищни здания - в София и на към 100 километра малко на запад ".

По думите му, за различен от лотовете на автомагистралата са преведени предплатено 84 млн. лв. на комерсиално сдружение по подписан контракт за наем на машинизация и доставка на материали.

" Прави усещане, че няма контракт за строителство. Кой ще поеме на следващия ден гаранция за качество? По нашите автомагистрали има строители под прикритие, не знаем кои са ", разяснява Рашков.

Дружеството от своя страна пренасочва част от тази сума към банкова сметка на друго сдружение, което след това превежда парите към 5 други компании на лица с невисок обществен статус.

" По оперативна информация те се управляват от едно и също лице ", посочи министърът. По негови думи общо над 50 млн. лв. са били изтеглени след това на каса в банката от упълномощеното лице.

Така разказано от него - очевидно става въпрос за Лот 5 и в действителност единственото задействано досъдебно произвеждане с единствения задържан - Борислав Колев, който все още е под домакински арест. Там сумите са тъкмо такива: предплатено разплатени са към 84 млн. лева от общо към 90 цялата социална поръчка. Те минават през две огромни компании и стигат до 5 кухи компании. На каса са изтеглени - все още на задържането на Колев - към 53 млн. лева

Разследването също по този начин е разкрило, че сдружение, което е получило предплатено над 14 млн. лв., е превело сумата на друга компания, която построява първокласно вилно населено място. По оперативна информация двете сдружения се управляват от едно и също лице.

На журналистически въпрос Рашков сподели, че всички тези случаи са в прокуратурата и да се пита тя какво прави. Но доказателствата - по негова преценка били 99.9 %.

Както е известно, вътрешният министър има заведено дело, тъй като твърди, че крадените пари са отивали в партия ГЕРБ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР