Бойко Борисов видя заговор срещу себе си в сделката за

...
Бойко Борисов видя заговор срещу себе си в сделката за
Коментари Харесай

Премиерът вече твърдо не харесва сделката за ЧЕЗ*

Бойко Борисов видя скрит план против себе си в договорката за бизнеса на CEZ в България

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бoрисов за абсурда с ЧЕЗ: Оставки този път няма да има, отново пробват да ме смъкват от власт

Останах с усещане, че договорката е завършила, а това което ми праща министър председателят на Чехия, са " писма за комфорт " от банки, споделя министър председателят
27 фев 2018
Гинка Върбакова: Осъзнаваме публичната значителност на бизнеса, който ще придобием

Договорът за покупката на ЧЕЗ към този момент е реалност
23 фев 2018
Енергийният министър подаде оставка поради непосредственост с купувача на ЧЕЗ

Теменужка Петкова познавала притежателите на " Инерком " от над 20 години. Премиерът разгласи, че службите ще ревизират компанията
23 фев 2018
CEZ утвърди продажбата на българския си бизнес на " Инерком "

Надзорният съвет на чешкото сдружение даде авансово единодушие за договорката
22 фев 2018 Премиерът Бойко Борисов във вторник внезапно смени тона и стартира мощно да нападна договорката и купувача на активите на CEZ в България. След като дни наред опозицията нападаше " Инерком " и ръководещите, министър председателят очевидно е решил, че няма за какво да търпи политически негативи, и той се включи в офанзивата. Той даже видя скрит план против себе си. Заради неразбираемото финансиране и документи, че при внасянето на офертата си " Инерком " е внесло и писма от локални банки като ББР и ПИБ, Борисов размаха пръст и на банковия контрол. Заговори и за изключително законодателство, с което страната да има думата по такива значими покупко-продажби.

Така към казуса с неразбираемото финансиране на Гинка Върбакова се добави рискът и ръководещите да могат да въздействат върху покупко-продажби със задна дата. А след репликите на премиера мощно пада шансът купувачът да обезпечи банков заем, т.е. вероятността договорка да няма внезапно нараства.

Другата смяна от деня е, че Теменужка Петкова съвсем несъмнено ще продължи да е енергиен министър откакто оставката й не приглуши абсурда, в който тя действително няма роля.

Без оставка на енергийния министър

Политическият съвет на ръководещата коалиция отсрочи решението за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно след приключването на срещата сред премиера Бойко Борисов, заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов и водачите на трите партии от " Обединени патриоти " Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, която се състоя във вторник в Министерски съвет. По време на диалозите трябваше да се разиска обстановката към продажбата на българския бизнес на CEZ на локалната компания " Инерком " и възможния правоприемник на министър Теменужка Петкова, която предишния петък разгласи, че се отдръпва от поста поради другарски връзки със собственичката на сдружението покупател Гинка Върбакова.

" Всеки може да има другар, Теменужка Петкова беше задоволително доблестна да каже - " Да, познавам, я " и си подаде оставката. Днес, като разговарях с Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов и те споделиха, че не е нужно, не е вярно да се взима оставката преди да проверим всичко, което е станало ", разяснява Бойко Борисов.

Поисканата оставка освен не тушира напрежението към договорката, а сътвори и ново в енергийния бранш и послужи на политици от всички партии да се вгледат и подлагат на критика продажбата на българските сдружения на CEZ. Иначе познанството на министъра с купувача не би следвало да е проблем, защото решението е взимано от управителния и надзорния съвет на чешката компания. Затова промяната в позицията на премиера не е странна. Ще си спести единствено още рецензии при разискването на нов министър.

Поискано от Чехия

След приключването на политическия съвет ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов сподели, че в телефонен диалог с чешкия си сътрудник Андрей Бабиш министър председателят Бойко Борисов е изискал информация за договорката за активите на ЧЕЗ. Според Цветанов чешките институции са проверявали договорката и за това има отчет на чешкия финансов министър. Борисов е изискал от Бабиш тази информация да бъде предоставена на българските управляващи.

По-късно във вторник той заведе получените документи в секретното деловодство на Народното събрание, " с цел да четат депутатите ". Информацията не е обществена, тъй като имало имена на банки, които са пратили единствено " хвърчащи листове " под формата на " писма за желание, писма за комфорт ".

Борисов видя в обстановката с продажбата на CEZ сюжет за свалянето му от власт като през 2013 година - " отново с популизъм, с тематиката за тока ". " Този път оставки няма да има, ще ги разнищя до дъно ", закани се той.



В диалога си с Борисов по-рано денем Бабиш е показал, че " продажбата е изцяло законосъобразна и не съставлява риск за никоя от страните ". " Извършени са инспекции на купувача и във връзка с способността му да ръководи електроенергийното сдружение в България, и във връзка с произхода на средствата за възнаграждение на активите, които са посочили, че не съществуват проблеми за реализиране на договорката ", цитират от пресцентъра чешкия министър председател.

Пред чешкото издание " Лидове вести ", което е част от бизнеса му, министър председателят Бабиш е коментирал по-различно обстановката: " Аз съм шокиран от протичащото се. Не разбирам настоящата обстановка. CEZ би трябвало да изясни какво се случва. " И прецизира - " не мога да се намеся доста, тъй като CEZ не е 100% държавна благосъстоятелност. CEZ е страна в страната ".

Междувременно на реакция от Прага разчита и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която в четвъртък през посланика на Чехия в България ще изпрати въпроси до Бабиш. Тя ще желае от него да каже какви гаранции за договорката са показани, от кое място идва финансирането и дали е правилно, че към този момент е платено предишния петък, " каквито клюки има ".

В петък беше подписан договорът. Сега следва искане на позволение от Комисия за защита на конкуренцията и едвам след приемането му може да има заплащане на цена и прекачване на акции.

Изслушване на службите

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че договорката за ЧЕЗ ще бъде разисквана на съвещания на парламентарните комисии по енергетика и надзор на специфичните служби, като на тях ще участват представители на всички органи, ангажирани с инспекциите по нея.

Преди три дни министър председателят разпореди на Национална агенция за приходите и ДАНС да извършат цялостна инспекция на договорката за продажбата на електроразпределителното сдружение. Едва откакто завърши чуването, тогава ръководещите ще вземат решение дали да одобряват оставката на енергийния министър или не. Според Цветанов това ще стане идната седмица. След като Петкова разгласи предишния петък, че след диалог с премиера Борисов е решила да подаде оставка, а самият Борисов сподели, че я е помолил за това, като най-вероятен неин правоприемник се сочеше зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков (ГЕРБ). Източници от ГЕРБ обаче настояват, че е по-вероятно Теменужка Петкова да резервира поста си. Корнелия Нинова и по този мотив разяснява, че има " клюки ", съгласно които сега в ГЕРБ се борят лобита кой да овладее енергетиката.

Цветанов съобщи още и че на чуването в комисиите ще бъде поканен да участва и представител на президентството. Във вторник Румен Радев сподели, че обмисля дали да не свика Консултативния съвет за национална сигурност поради договорката. " Правя срещи с виновни институции, които имат отношение по въпроса, въпреки че те имат отношение постфактум ", съобщи той. Президентът към този момент е приказвал с ДАНС, ще се срещне и с ръководителя на Комисията за финансов контрол Карина Караиванова. По думите на президента сдруженията на CEZ са част от националната европейска инфраструктура с директно отношение към въпросите на националната сигурност. " Въпросът е кой и за какво крие своите планове. Как по този начин една компания без история, без опит, без потенциал и без запаси получава голяма банкова гаранция? И за какво до момента имената на банките се крият? Също по този начин има ли политическа гаранция тази компания? ", попита риторично Радев.

Социалистите упорстват договорката да бъде спряна, а при нова процедура страната да взе участие наедно с останалите претенденти за компанията. Премиерът Борисов пък трябвало да бъде изслушан в Народното събрание, както и да се сътвори анкетна комисия по случая с " Инерком ". Нинова размаха директория с документи за приватизацията на ЧЕЗ през 2004 година, когато министър председател беше Симеон Сакскобургготски. Тогава държавното управление продаде 67% от държавния дял. Според нея в контракта има изискване при следваща продажба продавачът да уведоми българската страна документално и авансово.

" Атака " желае страната да има акции

В утринния блок на " Нова тв " водачът на " Атака " Волен Сидеров разгласи, че групировката му приготвя промени в законодателството, които да разрешат страната да придобие блокираща квота от 34% в ЧЕЗ. " Ще ги внесем и ще забележим по какъв начин ще реагират всички ", посочи Сидеров. От ГЕРБ не разясниха концепцията на Сидеров, само че прецизираха, че има среди във групировката на Борисов, които не изключват да се прибегне до подобен вид.

* Статията е редактирана в 19.20 на 27 февруари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР