Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през

...
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през
Коментари Харесай

Американското клеймо за корупция

Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 година

[Министерски съвет] Бивш основен прокурор на Албания, министър председател на Босна и Херцеговина, висш арбитър от Гватемала, най-силният политик в Румъния, най-влиятелният олигарх в Молдова, кметът на Дуръс, вътрешният министър на Куба, началникът на разузнаването и спецслужбите на Судан, следователи от Русия и един по-скоро незнаен на необятната аудитория в България локален арбитър. Общото в този лист е, че е формиран съгласно Раздел 7031(с) от наредбата за противопоставяне на клептокрацията в годишния закон за бюджета на Държавния департамент на Съединени американски щати. Тя задължава държавния секретар да глоби с отвод за издаване на виза задгранични публични лица и директните им родственици, когато разполага с безапелационни данни за присъединяване в корупция. Посочването на съдията Андон Миталов не прецизира съответни аргументи, не е известно и да е разследван у нас за корупция.

В сряда държавният секретар Майк Помпео уточни и първия публично глобен български жител - съдията Андон Миталов от Специализирания углавен съд, наред с лица от други страни, за които се прецизира облагодетелстване от публични поръчки, заграбване на средства за възобновяване след естествено злополучие, присъединяване в контрабанда на диви животни, в мъчение на хора и други Какво съответно е правил Миталов не се показва в известието на Вашингтон. Терминът significant corruption не е наложително да значи единствено нелегално облагодетелстване, а в по-широк смисъл и " безнравственост ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инструментът, до който Вашингтон прибягва за първи път обществено във връзка с България, бе разгласен от дипломат Херо Мустафа в тирада пред Атлантическия клуб още на 29 ноември, след визитата на премиера Борисов в Белия дом. В понеделник по Нова телевизия тя анонсира оповестяването до дни на първия български жител - длъжностно лице, който ще бъде глобен с отвод на виза за влизане в Съединени американски щати, като добави, че по-нататък ще бъде прибавен и по-строг инструмент. " Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да използван световния закон " Магнитски " и други твърди ограничения. Ние не се отнасяме към този въпрос незадълбочено ", съобщи тя. Това е политически сигнал
Христо Иванов, водач на " Да, България ", пред bTV

За мен това е от тези моменти, в които човек си споделя какъв брой хубаво щеше да бъде България да не се е довела до положение на бананова република, на която освен, че би трябвало извън да й се показват... Един български арбитър, това не е някой нормален държавен чиновник. И толкоз доста хора да седят и да чакат, да се надяват едно непознато държавно управление да уточни.

На едно равнище става сума за профилирания съд. Заедно със профилираната прокуратура те бяха основани от ГЕРБ (...) като онази витрина, с която да убеждаваме своите сътрудници, че може да се има доверие на нашите старания за битка с корупцията. И в този момент първото име, което се афишира, е точно с тези органи. Това е доста сериозен политически проблем за България. Това приказва за неуспех в опита на България да каже " ние не можем да си реформираме цялата правосъдна система, ще създадем едни островчета, в които всичко ще е наред ". И внезапно навръх това островче тези, чието доверие търсим, показват такова име.

В България, която от години заема челното място по корумпираност в Европейски Съюз и е посочена в отчети на интернационалните организации като страна с проблеми с върховенството на правото и самостоятелното правораздаване, разбираемо анонсът сътвори нараснали упования. В обществените мрежи се завъртяха имената на известни лица, отговарящи на критериите, по които Вашингтон глоби корупцията. Затова и разгласяването на арбитър Андон Миталов провокира в началото удивление (повече за съдията - в текста по-долу).

Важно е да се означи също, че Съединени американски щати имат и конфиденциален лист с имена по Раздел 7031(с), който е наличен единствено за конгресмените. Колко имена има в него не е известно. Разпоредбата влиза в действие през 2008 година, като през 2012 година обсегът на засегнатите лица се уголемява и се прецизират изискванията за изключенията или прекъсването на глобите. През 2014 година се прибавят нарушавания на човешки права и се отстранява поверителността на консулската преписка за осъдените. През 2015 година се уточни дали и по кое време глобените би трябвало да се афишират обществено или да са в конфиденциален лист.

Какво е Раздел 7031(с)

Ето какво гласи наредбата:

(1)(A) Служители от обществената сфера и директните им родственици, за които държавният секретар има достоверна информация, че са забъркани в сериозна корупция, в това число корупция, обвързвана с извличането на естествени запаси или груби нарушавания на човешките права, няма да имат право да влизат в Съединени американски щати.

(B) Държавният секретар обществено или поверително ще разгласи или разпознава чиновниците и директните им родственици, за които има достоверна информация, без значение дали индивидът е подал молба за виза. Във всеки от случаите е глобен и съпругът/съпругата, както и децата им.

Посочването на Миталов остава неразбираемо и тъй като не е известно той да е разследван у нас за корупция. Вашингтон по принцип изчаква локалните управляващи да подхващат някакви ограничения. Така в Румъния водачът на управлявалата партия Ливиу Драгня бе осъден, откакто към този момент бе наказан за корупция и вкаран в пандиза. В Албания някогашният основен прокурор Адриатик Лала беше посочен, откакто към този момент не бе на поста. Владимир Плахотнюк, считан до неотдавна за най-богатия и най-влиятелен човек в Молдова, попадна измежду глобените, откакто стартира да губи въздействието си и е преследван в Русия по редица обвинявания, в това число за началник на наркобанда.

Случаят с Лала е индикативен и за избирането на момента за глобите - по закон той можеше след края на мандата си да стане член на Върховния апелативен съд, само че се отхвърли, най-вероятно и поради тях.

Публичнност и дискретност

Консулските документи за отвод на виза за Съединени американски щати по Раздел 7031(с) не могат да са конфиденциални. Това би трябвало да значи, че даже Майк Помпео да включи лице в конфиденциален лист, в случай че публицисти да вземем за пример попитат консулската работа за съответно име, тя няма право да откаже тази информация. Разпоредбата разрешава да се вършат изключения за лица, чието влизане в Съединени американски щати се счита за значимо за задачите на органите на реда или в случай че би трябвало да се позволен в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Дори лицето да е посочено към този момент, държавният секретар има право да прави изключение по съображения за националните ползи на Съединени американски щати, както и в случай че събитията, поради които е наложена глобата, доста са се трансформирали.

Държавният секретар е задължен да внася доклад по Раздел 7031 (с) в отрасловите комисии на Камарата на представителите не по-късно от 6 месеца от влизането в действие на съответния раздел (срокът за първия подобен доклад бе 15 август 2019 година - бел. ред.). В него се преглежда по какъв начин е прилаган този раздел в предходните 12 месеца и дали са правени някакви изключения. Публичната част от доклада се качва на уеб страницата на Държавния департамент, нормално при започване на декември. Раздел 7031(c) е механизъм, чието деяние се възобновява всяка година. Сегашният е в действие до 1 октомври 2020 година

Глобалният закон " Магнитски "

Неговото деяние има няколко основни отлики от Раздел 7031(с) , разказани в президентската заповед 13818 на Доналд Тръмп от декември 2017 година: дейностите на глобените са оповестени за " необикновена и изключителна опасност за националната сигурност, външната политика и стопанската система на Съединени американски щати ", заради което битката с тях е изведена на равнище " национална изключителна обстановка " ; ползва се от 3 министерства - на външните работи, на правораздаването и на финансите; визира само съответно лице, само че не и неговото семейство; конфискуват се или се слагат под контрола на федералното държавно управление на Съединени американски щати всички активи или имущество на глобените на американска територия; не разрешава им се също влизане в САЩ; това може да са както чужденци, по този начин и американски граждани; на тях е неразрешено да вършат и да получават дарения, финансови средства, артикули, услуги персонално или през юридически лица. Санкционираният по закона " Магнитски " може единствено да се е опитал да извърши изброените дейности, да е съизвършител (директно или косвено), в съществено нарушение на човешките права; да е бивше публично лице или да работи от името на такова, отговорно за корупция или участващо и знаещо за такава. Като корупция се дефинират корист с държавни активи, експроприиране на частни активи за персонална полза, корупция с контракти на администрацията, добиване на естествени благосъстояния, предложение на подкуп; трансфер или споразумяване на трансфер на доходи от корупция; подпомагал е, финансирал е или предоставял финансова, материална или софтуерна поддръжка за придобиване на артикули или услуги, с които да се извърши упоменатата дейност; има или управлява или е взел участие в придобиването - директно или индиректно - от името на или в интерес на всяко лице, чиито имущество и присъединяване в активи са блокирани от тази заповед. " Съединени американски щати ще провокират осезаеми и обилни последствия за причинителите на съществени нарушавания на човешките права или присъединяване в корупция, с цел да защитят финансовата система на Съединените щати от същите тези лица ", се споделя в заповедта на Тръмп. Първият посочен

- Американският държавен департамент разгласи Андон Миталов от Специализирания съд за подкупен
- Това е съдията, разрешил на обвинявания в шпионаж Николай Малинов да замине за Москва, с цел да получи медал от Путин
- Американската страна разгласи, че ще продължи да употребява този инструмент за битка с корумпирани играчи

" Днес жигосвам съдията от българския профилиран съд Андон Миталов поради неговото присъединяване в сериозна корупция. В своята работа Миталов е забъркан в корумпирани дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България. " С това публично известие американският Държавен департамент извърши споменаваното няколко пъти през последните месеци желание да употребява този инструмент за обществено обвиняване (и прекъсване на достъпа до Съединени американски щати на въпросния човек, жена му и щерка му).

В България първата реакция на съвсем всички хора беше да попитат " Кой ". До момента арбитър Миталов беше прочут единствено в правната общественост и тесния кръг на правосъдните кореспонденти. Името му стана обществено известно през ноември, откакто се разбра, че е разрешил на обвинения за опит за шпионаж в интерес на Русия водач на придвижване " Русофили " да пътува за Москва. На специфична гала в Кремъл Малинов беше награден от съветския президент Владимир Путин с медал " Дружба ". След решението на Миталов тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска против него да стартира инспекция поради нарушена процедура при повдигането на възбраната на Малинов да пътува.

Разследването против Николай Малинов (и задържането му за малко в ареста) беше първият от серията акции на страната против обвинени, че работят в полза на Русия. Това се случи при започване на септември. Само месец по-късно шефът на ДАНС, тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров и сегашният Иван Гешев бяха признати на високо ниво във Вашингтон. След завръщането им един от първите секретари на съветското посолство в София беше изпъден от страната поради обвинявания в шпионаж. Няколко седмици по-късно Бойко Борисов беше признат от американския президент Доналд Тръмп, като по време на самата среща той съумя да " продаде " двата огромни съветски енергийни плана в България - продължението на " Турски поток " и градежа на АЕЦ " Белене ".

Преди самото посещаване на българския министър председател във Вашингтон обаче Малинов изненадващо се озова в Кремъл, с цел да получи персонално от Путин публична държавна премия. Темата за това по какъв начин русофилът беше пуснат до Москва беше повдигната от Доналд Тръмп. " Не можах да му обясня по какъв начин е допустимо, откакто ДАНС и Министерство на вътрешните работи са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвиняване, по какъв начин български съд го е пуснал да отиде в Москва ", сподели след срещата Борисов.

Разрешението на Малинов да пътува до Москва не е единственото обществено забавно изговаряне на арбитър Миталов. През 2019 година той на два пъти приключи делото против двама души, които бяха упрекнати, че са подготвяли убийството на депутата от Движение за права и свободи и издател Делян Пеевски. Това дело се базираше на показанията на неизвестен очевидец на прокуратурата, който твърдеше, че по време на митингите против назначението на Пеевски за началник на ДАНС през 2013 година са му предложили 20 хиляди лева, с цел да се включи в организацията на убийството на депутата от Движение за права и свободи. Всички вероятни опити това дело да мине през съда се провалиха.

Андон Миталов е назначен с външен конкурс в спецсъда през 2014 година Преди това той е бил юрист, а от 1991 до 1999 година е бил боен следовател и боен прокурор в София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР