Бойко Борисов отсече пред своите депутати днес Партията ни е

...
Борисов отсече

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Борисов отсече: Партията ни е мила, но държавата е над всичко

Бойко Борисов отсече пред своите депутати през днешния ден „ Партията ни е блага, само че страната е над всичко “. Преди минути ГЕРБ показаха плана за съдружно съглашение, което ще показват на Политическа партия. В договаряния с тях пък се хвърлят четири дами –  Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

„ Партията ни е блага, само че страната е над всичко. Само преди два дни, на 3 март, страната и народът демонстрираха едно чудовищно ново разделяне. То идва от Шипка. Ние като партия спасихме 3 март като народен празник. Вие казахте „ Това няма да се случи “, аз го потвърдих. Но нашият ръководител беше освиркан, от ПП-ДБ никой не се появи, тоест там се появиха проруските и националистическите партии, пролича си разделянето по тази ос, а от другата страна на оста останахме ние, ПП-ДБ и Движение за права и свободи “, съобщи водачът на ГЕРБ.

По думите му, в случай че в този момент отидем на избори, това разделяне ще се разтрои

„ Ние като евроатлантическа коалиция ще сме разрушени между тях, а по настрана ще бъдем доста по-слаби в борбата за геополитическата ориентировка на България. Може би и за това още ме държите като ръководител на партията, тъй като сте ми вярвали през годините и постоянно съм ви превел по допустимо най-хубавия метод. И по тази причина по времето на нашето ръководство България е направила, строила, произвела “, сподели още Борисо „ Сега най-малко за Шенген ще стоим на масата. Ако въпреки всичко покажем някаква непоклатимост на страната, като минат евроизборите, мисля, че можем да нападаме по суша да ни одобряват. Много обратно се върнаха за тези три години, само че в този момент са стъпчици напред. “

Борисов съобщи, че се е научаствал в сглобки. Но ГЕРБ е виновна партия и би трябвало да вкара ред

До 14,00 часа през днешния ден от ГЕРБ ще прати съдружното съглашение на водача на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

SafeNews разгласява цялостния текст на съглашението без редакторска интервенция:

„ I. ОСНОВНИ НАЧАЛА

1. Коалициите от партии ГЕРБ и Съюз на демократичните сили от една страна и Политическа партия и Демократична България въпреки това, в дух на съгласие и водени от националния приоритет за постоянно и устойчиво ръководство на Република България, подписват актуалното съглашение за взаимно ръководство, като систематизират и уреждат държавните цели и секторните политики и подсигуряват всичките им дейности да се управляват от Конституцията на Република България (КРБ), законите и правилата на правовата страна.

Партиите, отчитайки осъществяването на подписаната управническа стратегия от юни 2023г., пристъпват към уговаряне на идващия 9-месечен интервал единствено в изискванията на цялостен мандат на 49-ото Народно заседание (НС), като след декември 2024г., ротационните мандати се одобряват за два, а точно – по 15 месеца.

Като се има поради, че утвърдената през юни 2023г. обща законодателна стратегия е изтекла през декември 2023г., следва да бъде направена, утвърдена и подписана нова, за интервала на съглашението. За задачата страните се задължават да изготвят механизъм за координиране на управнически решения по настоящи тематики и редовно разискване на процесите по законодателната стратегия и целите, които се разпореждат за осъществяване на законодателната и изпълнителната власт.

Страните се сплотяват към следните съществени цели:

● Устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в Еврозоната;

● Продължаване на напъните и предприемане на ограничения за битка против корупцията;

● България да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;

● Провеждане на политики за рационализация на страната, включително развиване на инфраструктурата, енергийна успеваемост и др.;

● Поставяне на образованието, в това число професионалното обучение, както и качеството на човешкия капитал като първокачествен приоритет;

● Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

● Гарантиране на националната сигурност;

● Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развиване на страната.

Като собствен върховен приоритет, страните одобряват продължение на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт

Това включва преди всичко, приемане на нов Закон за правосъдната власт, който да обезпечи заложените в Конституцията на Република България цели, отговарящи на интернационалните стандарти за самостоятелен съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и способени магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, обезпечени от ефикасен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова страна на обществото.

На последващо място, след признатия Закон за противопоставяне на корупцията, антикорупционната промяна следва да продължи своя ход, като бъде признат напълно нов като концептуална логичност и функционалност Закон за лишаване на нелегално добитото имущество, който да отговори на критериите на ТР №4/2021 на Върховния касационен съд (ВКС) и европейското законодателство в региона.

Предотвратяването на опция за владеене и предписание с така наречен „ необяснимо благосъстояние “,

каквато е задачата на отнемането на нелегално добито имущество, е мярка на държавна политика за недопускане имущество с противозаконен генезис да се влее и да стане част от законната стопанска система. Обратното би означавало да не бъдат предпазени публичните ползи на правовата страна и да бъдат ощетени лицата, които получават и се разпореждат с имущество по легален път.

Темата за битката с корупцията и с генерираните активи от незаконна активност, част от която е и отнемането на нелегално добитото имущество, е във фокуса на реализираната тактика на Европейския съюз (ЕС) за битка с проведената престъпност за интервала 2021-2025г. Темата е изведена като приоритет за всички държави-членки, които следва да усъвършенстват националното си законодателство в тази посока като мярка, част от държавната политика.

В резултат от незаконна активност се генерират обилни доходи, които се правят оценка на най-малко 139 милиарда евро годишно в целия Европейски Съюз и които посредством потреблението на усъвършенствани начини се изпират и легализират. Лишаването на лицата, които разполагат с противозаконни облаги, е от значително значение за спиране на активността на незаконните групи и попречване на проникването на тези активи в законната стопанска система. Тъй като главният претекст за проведената престъпност е финансовата облага, отнемането на активи е доста ефикасен механизъм за въздържане на незаконната активност.

На последно място, Страните се съгласяват, че дебатът по тематиката за службите за сигурност следва да бъде извършен и защото водеща по тази тематика е националната сигурност на страната,

форматът за спор би трябвало да е в границите на Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не в телевизионните студиа. Службите за сигурност са надпартийни и деполитизирани. Националното законодателство не планува опция кандидатури за ръководители на службите за сигурност да бъдат съгласувани или определяни от представители на политически партии или парламентарни групи. Политическата индиферентност е наложителен детайл от функционалностите и активността на службите за сигурност. Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо посланичество е неприемливо. Намеса в кадровата политика и работата на службите съставлява опасност за националната сигурност.

2. Работещи институции

2.1. Изпълнителна власт – резервира се досегашната конструкция на Министерски съвет (МС) – 1 министър-председател, 1 заместител министър-председател. По отношение на персоналния състав на Министерски съвет – бистрота, предвидимост и лична отговорност на членовете на Министерски съвет посредством въвеждане на ясни знаци за осъществяване на уговорките по политики, като на 3-месечен интервал се разгласява на интернет страницата на Министерски съвет доклад за всяко министерство. Периодичният обзор е неизменима част от осъществяването на управническата стратегия и при несъблюдение на секторните политики е съображение за съвещания сред Страните за промяна на министъра.

Гаранцията за осъществяване на управническата стратегия е носенето на равно споделена политическа отговорност от Страните и включва министерствата, изпълнителните организации към министерствата и държавните организации. Контролът включва, както релацията министър – заместник-министър, по този начин и министър – началник на организация.

2.2. Независими регулаторни и контролни органи – Народното събрание избира напълно или отчасти органи, които имат регулаторни и/или контролни функционалности. В огромната си част тези органи са съставни, черпят пълномощията си посредством избор или назначение от разнообразни институции и Народно събрание би трябвало да се управлява от разбирането за тяхната самостоятелност, както в избора, по този начин и във действието им.

Ефективното ръководство включва основаването на трайно законодателство с предвидими и ефикасни практики

По тази причина, промените следва да са заложени в обособените закони. Правилникът за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) не е подобаващ вид. Изменение на ПОДНС крие риск тези практики да бъдат изменяни при всяко съставяне на Народното събрание, което не подсигурява резистентност при осъществяване на процедурите. Пример, в поддръжка на това наше изказване, е точно признатият Закон за противопоставяне на корупцията, в който процедурата за избор на членове е ясно написана. Всеки закон, обвързван с избора на съответните регулаторни и/или контролни органи, съдържа ясни правила и точни условия за заемане на съответната служба. Там изрично са посочени изискванията, на които претендентът би трябвало да дава отговор. Както е посочено нагоре, несвоевременно е с изменение в ПОДНС да се вкарват спомагателни правила и процедури за техния избор. Нещо повече, опитът за изменение на законите посредством ПОДНС, е неприемливо и отвън правилата на правовата страна.

Въвеждането на опция, цивилен организации да вземат участие при номинирането на претенденти при процедура по желание за съответния орган, е положително решение, само че следва да се уреди със съответния закон, както бе уредено в Закон за противопоставяне на корупцията (ЗПК). Оценката на професионалните и нравствени качества е неизменима част от процедурата по желание, за който и да било орган, само че следва да бъдат написани ясни справедливи критерии за преценка на честността на претендентите. Тази методика е належащо да бъде утвърдена, с цел да не продължава потреблението на „ метода Google “, който е потвърдено неприятна и нечестна процедура.

Предвиждане на опция за налагане на несъгласие върху съответни кандидатури е положително решение

По този метод, добросъвестно може да се въздейства върху избора в съответните органи за най-безспорните претенденти, да бъдат позволени до избор. Достатъчно е Народно събрание да създаде правила за избор, които да подсигуряват гласност, бистрота, неприкритост и аргументираност /изслушване в съответната отраслова комисия или преднамерено основана комисия по желание на регулаторните и/или контролни органи/, в цялостно сходство с наредбата на чл.91б Конституция на Република България. Конституцията е главно управително начало на правовата страна и нейните разпореждания се ползват директно и директно.

Народното събрание следва да избере следните органи:

2.2.1. С нормално болшинство:

● Съдии в Конституционния съд – 1 – отраслова комисия: Комисията по Конституционни въпроси (Конституция на Република България и Закон за Конституционния съд);

● Омбудсман – 1 – отраслова комисия: Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите (Закон за омбудсмана);

● Сметна палата – 4 – отраслова комисия: Комисия по бюджет и финанси (Закон за сметната палата);

● Фискален съвет – 5 – отраслова комисия: Комисия по бюджет и финанси (Закон за Фискален съвет и автоматизирани корективни механизми);

● Комисия по финансов контрол (КФН) – 5 – отраслова комисия: Комисия по бюджет и финанси (Закон за КФН);

● Комисията за обществен контрол над записаните инспектори – 5 – отраслова комисия: Комисия по бюджет и финанси (Закон за самостоятелния финансов одит) ;

● Комисия за защита на конкуренцията – 7 – отраслова комисия: Комисия по икономическа политика и нововъведения (Закон за отбрана на конкуренцията);

● Агенцията за обществените предприятия и надзор – 7 – отраслова комисия: Комисията по икономическа политика и нововъведения (Закон за приватизация и следприватизационен контрол);

● Комисия за енергийно и водно контролиране – 5 – отраслова комисия: Комисия по енергетика (Закон за енергетиката);

● Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) – 2 – отраслова комисия: Комисията по опазване на здравето (Закона за здравното осигуряване);

● Национален застрахователен институт (НОИ) – 2 – отраслова комисия: Комисията по труда, обществената и демографската политика (Кодекс за общественото осигуряване);

● Комисия за отбрана от дискриминация (КЗД) – 5 – отраслова комисия: Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите (Закон за отбрана от дискриминация);

● Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) – 5 – отраслова комисия: Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред (Закон за отбрана на персоналните данни);

● Комисия за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска (КРДОПБГДСРСБНА) – 9 – отраслова комисия: Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред (Закон за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална армия);

● Национално бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) – 5 – отраслова комисия: Комисията за надзор над службите за сигурност (Закон за специфичните разследващи средства);

● Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) – 5 – отраслова комисия: Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията (Закон за лишаване на нелегално добитото имущество);

● Съвет за електронни медии (СЕМ) – 3 – отраслова комисия: Комисията по просвета и медии (Закон за радиото и телевизията);

● Българска телеграфна организация (БТА) – 1 – отраслова комисия: Комисията по просвета и медии (Закона за Българската телеграфна агенция);

● Икономически и обществен съвет (ИСС) – 1 – отраслова комисия: Комисията по труда, обществената и демографската политика (Закон за Икономически и обществен съвет);

● Национален съвет за българите, живеещи отвън Република България (НСБЖИРБ) – 7 – отраслова комисия: Комисията по политиките за българите отвън страната (Закон за българите, живеещи отвън Република България).

2.2.2. С квалифицирано болшинство от 2/3 – общо 25 позиции:

● Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) – 3 – ясно написани правила, които следват закона и рекомендациите на Европейска комисия. Същите са направени и в развой на утвърждение от Европейска комисия. Ресорна комисия: Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията (Закон за противопоставяне на корупцията);

● Висш правосъден съвет (ВСС) – 5 – отраслова комисия: Комисия по правни въпроси (нов Закон за правосъдната власт);

● Висш прокурорски съвет (ВПС) – 6 – отраслова комисия: Комисия по правни въпроси (нов Закон за правосъдната власт);

● Инспекторат към Висшия правосъден съвет (ИВСС) – 11 – отраслова комисия: Комисия по правни въпроси (нов Закон за правосъдната власт).

2.2.3. Плаващи болшинства – Страните регистрират, че 25 претенденти за 25 позиции следва да бъдат определени с болшинство от 2/3. Това болшинство допуска търсене и приемане на поддръжка от останалите политически обединения, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности, защото от една страна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо, незадоволителните 132 гласа, а въпреки това – по-голямото болшинство води до по-голяма неоспоримост на кандидатурите. Обратното, по-малките болшинства, допускат падащо болшинство и съразмерно падаща поддръжка и по-малка легитимност на определените претенденти.

Следва, също по този начин, да се има поради и да се регистрира одобрената към сегашния миг процедура на Европейския парламент, за потребление, като прийом за законодателна целенасоченост на така наречен „ плаващи болшинства “.

II. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪВМЕСТНО УПРАВЛЕНИЕ

Споразумение за взаимно ръководство сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до края на мандата на 49-ото Народно заседание

Днес, …… 2024 година в гр. София, сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ се подписа актуалното съглашение, като страните взеха поради следното:

✔ Подписаната Програма за ръководство на Република България за интервала юни 2023 година – декември 2024 година, резултат от реализирано единодушие сред коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ през юни 2023 г.;

✔ Подписаната Декларация от страна на Мария Габриел и Николай Денков за Национално отговорно ръководство на страната от юни 2023 г.;

✔ Постигнатите резултати в първите девет месеца на това управление;

✔ Необходимостта от устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в Еврозоната;

✔ Необходимостта от продължение на напъните и предприемане на ограничения за битка против корупцията;

✔ Необходимостта от това България да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;

✔ Необходимостта от политики за рационализация на страната, включително развиване на инфраструктурата, енергийна успеваемост и др.;

✔ Необходимостта от слагане на образованието, в това число професионалното обучение, както и качеството на човешкия капитал като първокачествен приоритет;

✔ Необходимостта от завършване на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

✔ Необходимостта от гарантиране на националната сигурност;

✔ Необходимостта да се подсигурява, че България ще следва абсолютно своя европейски и евроатлантически път на развиване, страните се споразумяха за следното:

1. Пълен управнически мандат за идващите три години

1.1. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно заседание и Парламентарната група на ПП-ДБ в 49-ото Народно заседание ще поддържат държавното управление, образувано сред двете обединения.

1.2. Имайки поради това, че както в Управленската стратегия, по този начин и в подписаната от Мария Габриел и Николай Денков Декларация от юни 2023 година няма закрепена дата за ротацията, тя ще бъде осъществена в подобаващ миг, в който рискът от политическа дестабилизация ще е редуциран до най-малко.

1.3. След подаване на оставка на държавното управление с министър-председател Николай Денков, първият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, с цялостен управнически мандат за идващите 3 години.

1.4. Министър-председател и министър на външните работи за втория интервал от 9 месеца ще бъде Мария Габриел, а Николай Денков – заместител министър-председател и министър на образованието и науката

За идващия интервал от 15 месеца, министър-председател ще бъде претендентът, препоръчан от коалиция ПП-ДБ, а претендентът на обединението ГЕРБ-СДС – заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 15 месеца, до привършване на четиригодишния мандат, министър-председател и министър на външните работи ще бъде претендентът, препоръчан от обединението ГЕРБ-СДС, а претендентът на обединението ПП-ДБ – заместител министър-председател и министър на образованието и науката.

1.5. В мандата на 49-ото Народно заседание позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца /за първите 18 месеца/, респективно от два интервала по 15 месеца до приключването на цялостния управнически мандат от 4 години. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател и надлежно претендентът на ГЕРБ-СДС министър на външните работи, а претендентът на ПП-ДБ министър на образованието и науката.

1.6. Правителството ще извършва съгласуваните законодателна и управническа стратегии.

1.7. При съблюдаване на възприетия принцип на ротация държавното управление на Република България, определено от 49-ото Народно заседание, се състои от 1 министър-председател, 1 заместител министър-председател и 19 министри.

1.8. Министър-председател и министър на външните работи за втория интервал от 9 месеца е Мария Габриел и заместител министър-председател е Николай Денков, който е и министър на образованието и науката.

1.9. За останалия интервал до края на мандата на 49-ото Народно заседание, позициите – министър-председател, заместител министър-председател и министър на външните работи се дефинират от водачите, надлежно на обединението ГЕРБ-СДС и водачите на обединението ПП-ДБ.

1.10. При несъблюдение или незадоволително осъществяване на Управленската стратегия всеки един от министрите в кабинета може да бъде заменен по предложение на обединението, която го е номинирала. Смяната се прави според открития ред с Механизма за взимане на решения сред съдружните сътрудници.

1.11. Отговорността за ръководството на държавното управление е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция има наложително заместник-министри.

1.12. Определянето на персоналния състав на държавното управление се разисква и утвърждава от водачите на двете обединения и надлежно лицата, заемащи позицията министър-председател и заместител министър-председател.

1.13. Второстепенните разпоредители с бюджет, както и други структури към съответното министерство се дефинират, както следва:

Там, където едната коалиция има министър, тя дефинира ръководителя на съответния вторичен разпоредник с бюджет, както и в другите структури, а другата коалиция дефинира заместник-ръководител

1.14. С цел гарантиране на гласност и бистрота при избора на регулаторните и/или контролни органи, страните по Споразумението се съгласиха и ще подхващат нужната законодателна самодейност за всички регулаторни и/ или контролни органи, отвън тези на правосъдната власт, които се избират от Народно заседание, да се приложи следният метод:

Ръководителите на съответните органи се избират от Народно заседание, а техните заместници се избират от Народно заседание по предложение на съответните определени ръководители.

Следва да се означи, че този метод се ползва при избора на подуправителите на Българска национална банка (БНБ) и заместител – ръководителите на Комисията за финансов контрол (КФН).

1.15. Страните по съглашението имат право на несъгласие върху предложенията за назначения на съответните претенденти, като се преценяват с Механизма за взимане на решения.

2. Принципи на ръководство

2.1 При осъществяване на конституционните си пълномощия, държавното управление се управлява от следните съществени правила:

✔ Върховенство на закона;

✔ Отговорност;

✔ Публичност;

✔ Прозрачност;

✔ Почтеност;

✔ Ефективност и резултатност.

3. Основни правила при взимане на решения

3.1. Двете обединения се сплотяват към това, че решенията, които се вземат в границите на ръководещата коалиция, се базират на правилата на гласност и бистрота. Същите правила се съблюдават и в случаите, когато и в случай че се постанова търсене на необятен консенсус и поддръжка отвън обединението.

3.2. В случаите, в които възникне нужда от търсене на по-голямо болшинство, отвън обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ, същото /плаващо мнозинство/ се лимитира само и единствено до парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентировка и полезности.

3.3. С цел прецизиране на изискванията и реда за взимане на решения в границите на обединението, страните се споразумяха да изготвят обособен документ, наименуван – Механизъм за взимане на решения /Приложение 1/.

Към Споразумението е оповестено и приложение към Споразумение за взаимно ръководство сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ до края на мандата на 49-ото Народно заседание

Механизъм за взимане на решения

Страните по Споразумението за взаимно ръководство сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ за идващите три години, се задължават да извършват в ръководството на страната политиките и ограниченията, заложени в Споразумението.

Коалиционните сътрудници носят отговорност за осъществяването на заложените в Споразумението ограничения и политики в духа на задачите и правилата на ръководство, отразени в него.

1. Вземане на решения

Процесът по взимане на решения в границите на Споразумението за взаимно ръководство сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ за идващите три години се преглежда в четири аспекта – решения, свързани с оперативни въпроси; решения, свързани с кадровото застраховане в регулаторни и/или контролни органи; решения, свързани с позициите в Министерски съвет и решения, свързани с кадровото застраховане във второстепенните разпоредители с бюджет и други структури към съответното министерство.

1.1. Решения, свързани с оперативни въпроси

Всички зародили въпроси по обособените секторни политики се разискват сред ръководителя на съответната непрекъсната комисия в 49-ото Народно заседание и отрасловия министър. Когато министърът е от ГЕРБ-СДС той разисква зародилите въпроси по съответната секторна политика с ръководителя на отрасловата парламентарна комисия, чийто ръководител или заместник-председател е от ПП-ДБ. Когато министърът е от обединението ПП-ДБ, той разисква зародилите въпроси по съответната секторна политика с ръководителя или заместник-председателя на отрасловата непрекъсната комисия, който е от ГЕРБ-СДС.

Всяка законодателна самодейност, решение или различен акт на Министерски съвет се съгласува авансово от страна на отрасловия министър с ръководителя, респективно заместник-председателя на съответната непрекъсната комисия в 49-ото Народно заседание. В случай, че има различия сред тях, не се дава ход на съответния законопроект, решение или различен акт на Министерски съвет. В този случай, въпросът се слага на вниманието на водачите на обединенията или оправомощени от тях лица за решение посредством договаряния и съвещания.

1.2. Решения, свързани с кадровото застраховане в регулаторните и/или контролни органи

Народното събрание избира напълно или отчасти органи, които имат регулаторни и/или контролни функционалности. В огромната си част тези органи са съставни, черпят пълномощията си посредством избор или назначение от разнообразни институции и Народното събрание би трябвало да се управлява от разбирането за тяхната самостоятелност, както в избора, по този начин и във действието им.

Всеки закон, обвързван с избора на съответните регулаторни и/или контролни органи, съдържа ясни правила и точни условия за заемане на съответната служба. Там изрично са посочени изискванията, на които претендентът би трябвало да дава отговор.

Съгласно Споразумението, двете обединения имат право да предложат кандидатури, които дават отговор на условията за заемане на съответната служба, според използваното законодателство.

С цел гарантиране на гласност и бистрота при избора на регулаторните и/или контролни органи, страните по Споразумението се съгласиха и ще подхващат нужната законодателна самодейност за всички регулаторни и/ или контролни органи, отвън тези на правосъдната власт, които се избират от Народно заседание, да се приложи следният метод:

Ръководителите на съответните органи се избират от Народно заседание, а техните заместници се избират от Народно заседание по предложение на съответните определени ръководители.

Следва да се означи, че този метод се ползва при избора на подуправителите на Българска народна банка и заместник-председателите на КФН

За всеки един от регулаторните и/или контролни органи двете обединения излъчват по трима представители от парламентарна група, по собствен избор, които проучват и разискват препоръчаните кандидатури за съответния регулаторен и/или надзорен орган, както и преценят сходството им с условията на използваното законодателство.

В случай, че има различия сред тях, не се дава ход на процедурата по желание и въпросът се слага на вниманието на водачите на обединенията или оправомощени от тях лица за решение на политическо равнище посредством договаряния и съвещания.

Страните по Коалиционното съглашение имат право на несъгласие върху предложенията за назначения на съответните претенденти. В случай на наложено несъгласие, двете страни поставят нужните старания за неговото превъзмогване или реализиране на консенсус посредством договаряния и съвещания.

1.3. Решения, свързани с позициите в Министерски съвет

По отношение на състава на Министерски съвет се следват прецизно правилата – бистрота, предвидимост, честност и лична отговорност на членовете на Министерски съвет посредством въвеждане на ясни знаци за осъществяване на уговорките по политики като на 3-месечен интервал се разгласява на интернет страницата на Министерски съвет доклад за всяко министерство.

Съгласно Споразумението отговорността за ръководството на държавното управление е равно споделена сред обединението ГЕРБ-СДС и обединението ПП-ДБ. В случаите, в които едната коалиция има министър на съответното министерство, то другата коалиция има наложително заместник-министри.

Определянето на поименния състав на държавното управление, обвързван с предложенията за съответното министерство, се разискват и утвърждават на равнище водачи на двете обединения и надлежно лицата, заемащи позицията министър-председател и заместител министър-председател.

Страните по Коалиционното съглашение имат право на несъгласие върху предложенията за назначения на съответните претенденти. В случай на наложено несъгласие, двете страни поставят нужните старания за неговото превъзмогване или реализиране на консенсус посредством договаряния и съвещания.

При несъблюдение или незадоволително осъществяване на Управленската стратегия, всеки един от министрите в кабинета може да бъде заменен по предложение на обединението, която го е номинирала.

1.4. Решения, свързани с кадровото застраховане във Второстепенните разпоредители с бюджет и други структури към съответното министерство

Съгласно Споразумението, двете обединения имат право да предложат кандидатури, които дават отговор на условията за заемане на съответната служба във второстепенните разпоредители с бюджет и други структури.

За всеки един от второстепенните разпоредители с бюджет и други структури към съответното министерство, двете обединения излъчват по трима представители от парламентарна група по собствен избор, които проучват и разискват препоръчаните кандидатури и преценят сходството им с условията на използваното законодателство.

В случай, че има различия сред тях, не се дава ход на процедурата по желание и въпросът се слага на вниманието на водачите на Коалиционните сътрудници или оправомощени от тях лица за решение на политическо равнище посредством договаряния и съвещания.

Страните по Коалиционното съглашение имат право на несъгласие върху предложенията за назначения на съответните претенденти. В случай на наложено несъгласие, двете страни поставят нужните старания за неговото превъзмогване или реализиране на консенсус посредством договаряния и съвещания.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР