Бойко Борисов обяви, че готвеното от ГЕРБ коалиционно споразумение е

...
Бойко Борисов обяви, че готвеното от ГЕРБ коалиционно споразумение е
Коментари Харесай

Нов скандал в парламента заради върнати мигранти от Германия

Бойко Борисов разгласи, че готвеното от ГЕРБ съдружно съглашение е готово, а в пленарната зала се стигна до скандал, откакто Българска социалистическа партия изнесе информация за аероплан с мигранти с присъди за тежки закононарушения, върнати у нас. Как дадоха отговор от кабинета?

Интригата в днешния парламентарен надзор е обвързвана със сериозен спор в залата, тъй като от Българска социалистическа партия изнесоха документ, съгласно който в България са пристигнали 23-ма души от Мюнхен, от които шестима нарушители с тежки присъди, в това число за ликвидиране, телесна щета у полови закононарушения. Те желаеха да знаят какво се е случило и какъв брой такива нарушители са върнати в България. От Българска социалистическа партия разясниха още, че България щяла да се трансформира в гето за нарушители.

" На 8 февруари 2024 година дребен чартър, проведен от баварската държавна работа за леговище и репатриране и съпроводен от федералната полиция излетя от летище Мюнхен за София с 23 души, които трябваше да изоставен страната. Сред репатрираните бяха шестима души, които бяха наказани по закон, наред с други неща за ликвидиране, непредумишлено ликвидиране, тежка телесна щета, полови закононарушения, утежняващи грабежи и пране на пари ", сподели Корнелия Нинова.

Вицепремиерът Мария Габриел акцентира, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи всичко, обвързвано с наказателна отговорност, полицейско съдействие и подпомагане сред правосъдните управляващи. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи.

" Благодаря за информацията, която споделяте с нас, и подсещам, че не е в компетенциите на външно министерство всичко, обвързвано с наказателна отговорност, полицейско съдействие и съдействие сред правосъдните управляващи.н Не съм последовател на изкуственото основаване на страхове. И споделям доста ясно, че по време на договарянията не са обсъждани каквито и да било числа, изключително които изкуствено основават страхове, появявайки се в общественото пространство. Това, което ясно сме декларирали в договарянията е,че ние ще съблюдаваме своите отговорности свързани с дъблинското съглашение ", акцентира Мария Габриел.

" Това, което изнесе госпожа Корнелия Нинова е извънредно и ние предупреждавахме,а вие лъгахте с този дето стои до вас, че това няма да се случи и да се пързаляте тъкмо като сапун из баня и да се криете зад Дъблинските съглашения в случай, че никоя страна не ги спазваше, а България пое неуместно едностранно решение да извърши всичко по това. Другите страни не ги одобряват, не може да бягате към Министерство на вътрешните работи в случай, че тези 23-ма не са български жители ", разяснява Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

" Къде са настанени пристигналите до през днешния ден незаконни мигранти - в затвори или в бежански центрове и какъв брой е оставащата численост, която вие сте поел ангажимент да бъде изпълнена ", сподели Цвета Рангелова - " Възраждане ".

" Няма по какъв начин на блиц надзор да ви изтъквам точни цифри, знаете го вие сте правист. Това, което мога да кажа, че информацията от през вчерашния ден е, че центровете са запълнени на 54%, да напомня, че преди месец и нещо бяха на 72%. Бих желал да кажа, че няма никаква заплаха тези закани, тези фойерверки, които бяха пускани през последните седмици, че ще се препълнят центровете. Второ ще изпратя до Народно събрание информация по повод дали са връщани осъждани лица ", сподели министър председателят Николай Денков.

" Ако някой не си е приключил работата и такива хора са пристигнали в България и в този момент са в някакъв център и не се знае къде, този който не си го е приключил би трябвало да си понесе отговорност. Още в този момент ще желая отчети да ми кажат кой е отговорен и дали е по този начин ", съобщи Бойко Борисов, ръководител на ГЕРБ.

Скандалът беше сподавен, откакто Калин Стоянов изясни, че е имало подобен полет. Върнатите от Германия нарушители са българи, излежали присъдите си.

" На 8.02. 2024 година на граничен пункт аерогара София в 12.40 с полет от Мюнхен според спогодбата дойдоха 18 жители на Сирия и 6 жители на република България, общо 24 лица. Шестимата български жители са с изтърпени санкции " отнемане от независимост " във Федерална Република Германия и след изтърпяването на наказванията са депортирани в България ", акцентира Калин Стоянов-министър на вътрешните работи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР