Бойко Борисов няма да бъде депутатПоловин час след полунощ, след

...
Бойко Борисов няма да бъде депутатПоловин час след полунощ, след
Коментари Харесай

ЦИК обяви кой колко депутати вкарва в парламента

Бойко Борисов няма да бъде народен представител
Половин час след среднощ, след дълго съвещание, Централната изборна комисия разгласява резултатите и разпределението на мандатите в 46-ото Народно заседание.

Според решението на комисията " ИТН " ще бъде показана с 65 депутатски места в новия парламент. ГЕРБ-СДС с два по-малко - 63. За третата политическа мощ - Българска социалистическа партия - 36, " Демократична България " разполага с 34 депутатски места, а Движението за права и свободи - с 29. За най-малката партия в новия парламент - Изправи се!Мутри вън! - мандатите са 13.

След направените инспекции и премахване на грешките действителните гласове са 2 440 419.

По данни на ЦИК броят на действителните гласове за квадратчето „ Не поддържам никого “ е 35 201, а на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, обединения и инициативни комитети е 2 731 225 от общо 2 766 426 действителни гласове. Броят на откритите в изборната кутия недействителни гласове (бюлетини) е общо 9342 от открити в изборната кутия бюлетини 297 812 броя.

На тези избори няма определени самостоятелни претенденти. Данните на Централната изборна комисия сочат, че 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание е 109 266.

Централната изборна комисия реши да одобри и почете настояването на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да не бъде обявяван за определен за депутат. ЦИК приема, че заявката по своята същина съставлява искане на лицето да не бъде оповестено за определено за депутат и поради експлицитната му воля настояването му е почетено.

Така ЦИК реши да не афишира за определен за депутат от листата на коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили в Шестнадесети избирателен регион – Пловдив, и в Двадесет и пети избирателен регион – София, Бойко Борисов в създадените избори за народни представители на 11 юли 2021 година

От уговорката да бъде депутат беше освободен и новият кмет на Благоевград Илко Стоянов.

До решението се стигна след разногласия в комисията и наново гласоподаване. Така отказалите се са още: Николай Колев от Движение за права и свободи за регион Стара Загора и Григор Горчев от ГЕРБ-СДС за регион Плевен.

Разпределение на мандатите на партиите и обединенията по многомандатни изборни региони:



Разпределение на гласовете по кандидатски листи на партии, обединения и самостоятелни претенденти съгласно наименованието и номерацията в бюлетините и „ Не поддържам никого “:



Определя партиите и обединенията, получили не по-малко от четири на 100 от действителните гласове в страната и отвън страната:



Разпределя мандатите в Четиридесет и шестото Народно заседание по метода на Хеър – Ниймайер и според Методика за установяване на резултатите от гласуването и разпределение на мандатите при избори за народни представители - Приложение № 1 към член 248 от Изборния кодекс, както следва:

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР