Бойко Борисов и Сотир Цацаров са наречени маши в ръцете

...
Бойко Борисов и Сотир Цацаров са наречени маши в ръцете
Коментари Харесай

Тайни депеши: Как Бойко Борисов помогна на режима на Ердоган


Бойко Борисов и Сотир Цацаров са наречени " маши в ръцете на Ердоган ". Списание " Шпигел "  разполага с секрети депеши, разкриващи ролята на премиера и някогашния основен прокурор в преследването на турски опозиционни дейци.

Противоречията сред турския президент Ердоган и европейските водачи не са от през вчерашния ден. На фона на сериозното напрежение сред Турция и Гърция в Средиземно море, Ердоган атакува и Франция като предизвести президента Макрон да не се " занимава с Турция и турския народ ”. Една европейска страна обаче наподобява ваксинирана против тирадите на турския държавен глава, написа “Шпигел ”. Това е България.

България е пособия на Турция в нарушаване на правните правила

България остана незасегната от мигрантския поток, който Турция изпрати към гръцката граница през март.
Редакцията предлага
Тогава българският министър председател Бойко Борисов даже се срещна с Ердоган, а турската граница към България остана затворена за мигрантите. Приятелството на Ердоган обаче си има цена, отбелязва “Шпигел ”. Разследване на изданието разкрива по какъв начин българското държавно управление е пособие при преследването на турски опозиционери в нарушаване на интернационалните конвенции и правните правила.

Тайни депеши на турското посолство в София укрепват съмнението, че

Да напомним част от тази история, за която преди време писа и Дойче Веле. Турският предприемач Абдуллах Бююк е считан от турските управляващи за финансист на придвижването на проповедника Гюлен, който Анкара разгласи за уредник на опита за прелом в Турция. Още преди Бююк да бъде арестуван от турските управляващи, той напуща страната и идва в България. Турската страна предявявя искане за укстрадирането му, само че както Софийският градски съд, по този начин и Софийският апелативен съд отхвърлят да го уважат с претекста, че " молбата за екстрадиция за закононарушения от общ темперамент има за цел гонене на желаното лице на съображение политическите му убеждения “.

Борисов и Цацаров организират секрети срещи в турското посолство

След опита за държавен прелом в Турция на 15 юли, Бойко Борисов се среща с турския дипломат в София. От тайната преписка на турските дипломати излиза наяве, че Борисов “разбира сложността на обстановката ” и ще се постарае да откри “бързо решение на случая ”. Следва среща сред турския дипломат и тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, споделя “Шпигел ”. Според една от депешите, Цацаров предава на турците доста значима информация за Бююк. “Главният прокурор Цацаров ще излезе в своята годишна лятна отпуска през август ”, написа турското посолство в София, “но преди този момент персонално ще се погрижи за случая ”.

След провеждането на тайните срещи Абдуллах Бююк е арестуван и възложен на турските управляващи. Мъжът прекарва три години в ареста, от предишния декември той е под домакински арест. През октомври 2016 година още седем турски жители са експулсирани от България в Турция. Нито Борисов, нито Цацаров дават отговор на запитвания по тематиката, пишат още от “Шпигел ”. От изданието обобщават, че тайните договаряния с турските управляващи очевидно не са навредили и на двамата. Цацаров към този момент е ръководител на КПКОМПИ, а при последната миграционна рецесия, провокирана от Анкара, България не беше наранена.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР