Бойко Борисов и Севделина Арнаудова /снимка: архив/Административен съд София-град остави

...
Бойко Борисов и Севделина Арнаудова /снимка: архив/Административен съд София-град остави
Коментари Харесай

Арестът на пиара на Борисов също е незаконен, определи съдът

Бойко Борисов и Севделина Арнаудова /снимка: архив/
Административен съд София-град остави в действие решението на долната инстанция, съгласно което заповедта за задържане на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е постановена при основни нарушавания на административно-производствените правила и е незаконосъобразна. Това оказва се от решение на съда по тъжба от Главната дирекция „ Национална полиция “ против определението на Софийски областен съд, съобщи Българска телеграфна агенция. Министерство на вътрешните работи би трябвало да заплати разходи в размер на 480 лв.. Решението на съда е дефинитивно.

На 17 март някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и медийният консултант на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха арестувани в ареста, а на идващия ден бяха освободени без да им бъде повдигнато обвиняване. Те бяха отведени от полицията във връзка формирано произвеждане за изнудване, обвързвано с предприемача Васил Божков. Впоследствие те апелираха пред съда полицейските заповеди, с които бяха арестувани. Тази на Борисов беше анулирана на две инстанции като противозаконна. Заповедите за Арнаудова и Горанов също бяха анулирани от районния съд, като решението за някогашния министър още веднъж се апелира пред горестоящия съд.

Разпореденото задържане за 24 часа „ не покрива стандарта за правда и за непроизволност, като основополагащи общи правила при ограничение на правото на независимост и сигурност “, се показва в решението на административния съд.

Според него в заповедта за задържане липсват „ обективирани каквито и да било обстоятелства и условия, релевиращи съществуването на съответни справедливи данни “, че Арнаудова е направила дейности, които могат да се квалифицират като нарушаване. Съдът добавя, че не излиза наяве въз основа на какви обстоятелства Министерство на вътрешните работи е направило своето обосновано съмнение за възможната съпричастност на Арнаудова в осъществяването на съответно закононарушение.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР