Бойко Борисов е отхвърлил предложение Кристалина Георгиева да стане върховен

...
Бойко Борисов е отхвърлил предложение Кристалина Георгиева да стане върховен
Коментари Харесай

България блокира Кристалина Георгиева да е външнополитически представител на ЕС

Бойко Борисов е отхвърлил предложение Кристалина Георгиева да стане висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността, заяви самият той пред кореспонденти в Брюксел след безуспешно завършилата среща на европейските водачи за систематизиране на висшите постове в Европейски Съюз. Според една от предпоследните версии на възможна сделка, Кристалина Георгиева като представител на ЕНП трябваше да оглави Европейския съвет, а социалдемократът Франс Тимерманс – Европейската комисия, до момента в който водещият претендент на ЕНП Манфред Вебер – Европейския парламент. Името на Георгиева обаче бе спрягано и за висш външполотически представител на Европейски Съюз.

Запитан единствено едно име ли се разисква за ръководител на Европейския съвет, българката Кристалина Георгиева, министър председателят Борисов отговори, че са се пуснали имената и на Георгиева и на досегашния еврокомисар Мария Габриел. " Искаха доста да има и българин в имена, само че това, което оферират, е висшия представител, тази тематика на мен не ми е забавна, тъй като по този начин си изгубвам комисар ", сподели Борисов.

Твърдението му, че е обсъждана и Мария Габриел, не се удостоверява от нито една международна медия, която има репортери на място и следи както формалните, по този начин и неофициалните диалози. Предлагат Габриел да бъде висш представител, а да вземем за пример италианският министър председател и вишеградските страни оферират Кристалина Георгиева за този пост, сподели министър председателят.

В отговор на различен въпрос Борисов сподели, че Георгиева няма шансове за оглави Европейския съвет и разясни: " Там либералите са неотстъпчиви ".

После съобщи, че Георгиева е подобаваща за ръководител на Европейска комисия: " Кристалина Георгиева e за поста ръководител на Европейска комисия. Тя има прелестна работа в Световната банка, не е без работа, с цел да ѝ търсим пост. Доста сътрудници я повдигнаха за ръководител за Еврокомисията, само че би трябвало болшинство ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР