Боян Петров никога не се е възприемал като герой и

...
Боян Петров никога не се е възприемал като герой и
Коментари Харесай

Приятел на алпиниста Боян Петров: Той никога не се е възприемал като герой и не се е изтъквал

Боян Петров в никакъв случай не се е възприемал като воин и не се е изтъквал. Не се е опитвал да постанова себе си като някакъв кумир. Боян си поставяше ясни цели, като да вземем за пример 14-те осемхилядника. Това беше нещо, което той искаше да реализира, тъй като никой в България не го беше правил и той като същински българин смяташе, че това е негова идея и че може да я извърши. Това сподели пред БТВ един от най-хубавите другари на Боян Петров проф. Павел Стоев.

Боян не изпитва боязън от гибелта. Всички злощастия, които са му се случили, са се случили в градска среда, добави проф. Стоев.

„ Най-големите му проблеми – това, че го блъснаха на автомагистралата преди две години, имаше няколко произшествия в София, в които той беше безусловно почтен в обстановката, просто мотопеда му го опустоши различен водач, отново му счупиха крайници. Ракът, диабетът – всички тези неща се случиха в градска среда. Те не са резултат от това, че е бил в планините.

Качи 10 осемхилядника и още куп други планини, всяка една от тях е доста рискова и рискова, само че в тях той се усеща добре, той там е измежду познатото. Него доста повече го е тормозило да не му се случи нещо в градска среда”, сподели приятелят му.

Според Павел Стоев фамилията на Боян в никакъв случай не го е спирало да пътува и да се катери. Когато си в планината, там рисковете са избран брой, съобщи Стоев. По думите му обаче, в случай че си добре квалифициран, може да се оправиш и да ги преодолееш.

„ Това беше неповторимото при него. Боян удивяваше всички, в това число и сътрудниците си алпинисти с това по какъв начин при най-тежки условия, при изкачвания от последни лагери към върха съумява да се активизира, съумява да си постави дозата, да е в кондиция, да катери здрав. Не единствено това. Той постоянно е бил лидер. Той е водил групите към върха и множеството хора са се осланяли на него. Той е бил първият, който е биел пъртината в доста случаи, останалите са го следвали. Има невероятна физика, която е доста мъчно да бъде обяснена. Той е претърпял ужасно доста компликации и може би това го е направило толкоз твърд, толкоз борбен, толкоз целенасочен и всички му се възхищават ”, сподели още Стоев.

Утре ще има последни издирвателни дейности към базовия лагер, където Боян Петров може да е оживял, само че би било разумно към този момент да е слязъл до там, добави той.

Гостът засегна и научните ползи на алпиниста. По думите му малко хора знаят, че Боян Петров е зоолог. Стоев го дефинира като един от най-хубавите полеви експерти, които са подготвени да прекарат месеци в тежки условия, с цел да завършат проучването си.

„ Били сме на доста места дружно, виждал съм го по какъв начин работи, по какъв начин се отнася към проучванията, неповторим човек е точно поради волята си “ – сподели гостът.

Относно отрицателните мнения за огромната акция, която беше направена, Стоев съобщи, че такива хора постоянно ще има, само че те нямат нито един връх в живота си, а Боян постоянно ще остане образец освен с волята и живота си, само че и с научната си активност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР