Боян Магдалинчев, сн. БГНЕС Предстои членовете на новия Висш съдебен

...
Боян Магдалинчев, сн. БГНЕС Предстои членовете на новия Висш съдебен
Коментари Харесай

Новият ВСС вероятно ще прегласува избора на шеф на ВАС


Боян Магдалинчев, сн. БГНЕС

Предстои членовете на новия Висш правосъден съвет да обсъдят какво да вършат, откакто президентът Румен Радев отхвърли за подпише указа за назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд с претекста, че това решение би трябвало да се вземе от новия състав на Висш съдебен съвет. Това сподели представляващият новия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев пред БНР в неделя. Тоя разгласи, че не бил усетил никакви политически подмятания за избора на ръководител на Върховен административен съд и изясни какво съгласно него би трябвало да се направи по случая.

" Според мен би трябвало да се пристъпи към процедура на прегласуване и в случай че не събере нужното болшинство, което съгласно закона е най-малко 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, включително могат да вземат участие и претендентите, които са взели участие в тази процедура до в този момент ", сподели Магдалинчев, обяснявайки, че такава е написаната в закона процедура.

" От предходния състав на Висш съдебен съвет има определен претендент за ръководител на Върховен административен съд, импортирано предложение пред президента за издаване на декрет. След указа на президента, в случай че не постъпи наново предложение за него, тогава към този момент може да се пристъпи към нова процедура ", счита Магдалинчев.

Според него конструирането на Висш съдебен съвет не значи безусловно опълчване по линия на представителството, излъчено от двете разнообразни квоти - от парламентарната и от професионалната квота. Той също по този начин съобщи, че въпреки да е номинация на ГЕРБ за Висш съдебен съвет, не се бил виждал с никого от ръководещата партия.

" Не съм се виждал с никой от тях. Не са ме изслушвали на никое място. Не са ме викали на никое място. Не са се обаждали на никое място. Ако има нещо - Борисов или Цветанов, и в случай че е нещо публично, като изискване за контакт сред институциите, съм подготвен да се срещнем по методите и разпоредбите, които са планувани. Не е обикновено опълчването. Нормално е да се води един рационален разговор, без интервенция в работата на едната или другата власт ", заявява Магдалинчев.

Той изрази вяра връзките в този Висш съдебен съвет да са по-различни от това, което са били в предходния. " Такава работа, каквато беше в предходния състав на Съвета, няма да е в интерес нито на магистратурата като цяло, нито за обществото, нито за обособените магистрати. Трябва да се преодолеят всевъзможни разлики и противодействия в полза на работата, която чака членовете на Съвета. Съвсем обикновено е, при магистратите главно нещата протичат на правилото на другите разногласия, другите позиции. 36 години към този момент съм арбитър и това за мен е напълно обикновено. Това не значи, че другите отзиви и визии могат да бъдат съображение за личностно опълчване на обособените членове на Съвета ", съобщи Магдалинчев.

Като значими задания за решение пред новия състав на Висш съдебен съвет той уточни избора на ръководител на Софийския градски съд и въвеждането на електронното правораздаване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР