Боян Кутевски*,NewsEuropeБългария премина през серия от пет неубедителни избори, а

...
Боян Кутевски*,NewsEuropeБългария премина през серия от пет неубедителни избори, а
Коментари Харесай

Петролни сътресения в България

Боян Кутевски*,
NewsEurope

България мина през серия от пет неубедителни избори, а през по-голямата част от последните 3 години управляваха служебни кабинети.
Консерваторите, които бяха отпред на страната в продължение на съвсем десетилетие, не бяха щастливи да позволен новодошлите либерали до властта. Сега те водят новоизлюпените политици в капан, който може да смъкна съдружния кабинет и да остави либералите да поемат виновността, до момента в който мимоходом унищожават енергийната сигурност на страната.
Консерваторите започнаха да саботират новия де факто съдружен кабинет още от раждането му през юни, като отхвърлиха да излъчат членове на държавното управление. Това е явен знак, че те не имат намерение да споделят отговорността на държавното управление за идната енергийна рецесия и недостига на гориво.

Играчите зад този зле умислен кабинет

През юли ГЕРБ предложи предварително преустановяване на концесията на " Лукойл " на петролния терминал, единствена входна точка на недопечен нефт, обслужваща рафинерията им край Бургас. Този ход беше чиста провокация, целяща да дестабилизира държавното управление посредством основаване на неустойчивост на пазара на горива. Увеличението на цените е явно и очевидно задоволително за политиците.
През август ГЕРБ предложи да се събори Паметникът на руската войска в София, знаейки задоволително добре, че част от либералите са социалисти, носталгични по съветското културно наличие в района. Сега либералите би трябвало да избират сред това, да изгубят някои гласове или да бъдат жигосани като проруски настроени, запазвайки паметника.
На 1 септември стартира есенната сесия на Народното събрание и в този момент ГЕРБ се готви да нанесе последния удар. Неотдавна те внесоха в Народното събрание едно в действителност нездравословно предложение - да се анулира с година и половина предварително дерогацията от петролното ембарго, предоставена на България от Брюксел.

Дилемата

На България сега й предстоят общински избори в края на октомври. Либералното крило - партията " Промяната " - е изправена пред алтернатива: в случай че поддържат предлагането за анулация на петролната дерогация, те ще бъдат виновните за растящите цени на горивата тъкмо преди вота, тъй като те управляват кабинета. От друга страна, в случай че либералите откажат да поддържат предлагането, ще бъдат оповестени за про-руски, като по този метод ще изгубят част от гласоподавателите си.
На пръв взор, това наподобява чисто и просто политически трик, който слага " Промяната " в ъгъла.
Има обаче още нещо, което се набива на очи.
Ако дерогацията бъде анулирана толкоз рано и локалната рафинерия няма време да диверсифицира доставките заради сериозните логистични провокации да достави недопечен нефт в Черно море през Босфора, целият й индустриален цикъл може да бъде заплашен. Експерти настояват, че това освен може безотговорно да надуе цената на дизела, само че даже може да докара до краткотраен дефицит. Просто няма различни източници на горива на цена, която локалните поданици могат да си разрешат.
Липсват и подобаващи транспортни връзки, които да задоволят локалния пазар с доставки на гориво от други производители в района. Достатъчно е да се каже, че на пазара на горива на Балканите ще настъпи неразбория. Северна Македония ще бъде наранена най-вече, защото се доставя с горива главно от България.
Българските запаси на гориво не са на нужните равнища, а доста по-ниски - сред 70% и 50% от регулаторните прагове за 90-дневни ресурси
Българските запаси не са на нужните равнища, а доста по-ниски - сред 70% и 50% от регулаторните прагове за 90-дневни ресурси. С други думи, дефицитът е действителна опасност, макар привидното обилие на дизел сега.
За страдание, този горивен " апокалипсис " към този момент е коз в тази политическа игра и часовникът до окончателното гласоподаване на анулацията на дерогацията тиктака.

Тук идва обратът

Това, което в допълнение подхранва тази нелепост с дерогацията, е, че някои от политиците на ГЕРБ и Движение за права и свободи са хвърлили око на бизнеса с горива. Те даже се пробваха да сграбчен парче от пазара на дребно преди няколко години, други бяха по-настоятелни и през днешния ден имат акции на един от огромните търговци на дребно в страната. Те ще поддържат предлагането в Народното събрание против дерогацията, с вярата, че срутва на локалното произвеждане ще изложи пазара на дефицит, те ще се намесят и ще провеждат доставки от прилежащи страни, основно от Турция, където цените са най-ниски.
Има клюки, че гласуването на дерогацията ще бъде ускорено до дни, без публично разискване. В края на краищата, за какво жителите би трябвало да имат думата по такива бизнес въпроси, нали?
Ако дерогацията остане в действие, тя в последна сметка ще изтече в края на 2024 година, само че до тогава локалната рафинерия ще е намерила способи да се доставя с различен недопечен нефт и да приведе в сходство софтуерния развой. Кабинетът и притежателите на рафинерията към този момент работят върху проектите за това.
Ако дерогацията обаче бъде отстранена в този момент, неустойчивостта на пазара сигурно ще изведе хората на улицата. Новият кабинет ще бъде свален и либералите ще бъдат изправени пред сигурна гибел. Повишаването на цените ще засегне целия район и даже може да забележим дефицит на дизел на целия Балкански полуостров.

Искате още?

Питате се, по какъв начин по този начин това не е по локалните вести, и никой не предизвестява хората какво се случва? Както може би се досещате, притежателят на два огромни тв-канала и други медии в България също е хвърлил око на бизнеса с импорт на горива. Той е скришен сътрудник на един от най-големите търговци на горива и настоящ народен представител, подкрепящ законопроекта за унищожаване на дерогацията. Същият народен представител е в санкционния OFAC лист на Съединени американски щати, само че към момента разполага с доста бизнеси и доста сътрудници депутати в българския парламент. Както наподобява, той демонстрира непристоен жест на Съединени американски щати за глобите против него и за извиването на ръце за поддръжка на съдружния кабинет преди всичко.
Няма подозрение кой ще бъде разгласен за отговорен за тази неразбория. Това обаче е домакински проблем, основан от положителната старомодна лакомия и корупция.

*Авторът е лекар по политология и публицист
Факти бг
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР