Боядисването само на една пътека струва средно между 500 и

...
Боядисването само на една пътека струва средно между 500 и
Коментари Харесай

Кметове искат промени в Наредбата за маркировката на пешеходните пътеки


Боядисването единствено на една пътека коства приблизително сред 500 и 1000 лв.

Над 700 тежки произшествия на пешеходни пътеки, единствено за една година. Това демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. На фона на тези данни кметове желаят промени в Наредбата за пешеходните пътеки. Статистиката в действителност е красноречива. При 700 тежки произшествия на пешеходни пътеки 26 души са изгубили живота си, а други 780 са ранени. От инспекцията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи стана ясно, че 2/3 от всички пешеходни пътеки в страната не дават отговор на условията. И в този момент кметовете би трябвало да ги оправят. На доста места обаче пешеходните пътеки не са в разрешени от закона цветове, нямат обозначителни знаци или са прекомерно близо една от друга.

С хубавото време стартират и ремонтите. Този път на пешеходните пътеки. Боядисването на една пешеходна пътека коства приблизително сред 500 и 1000 лв.. Цената зависи от дължината й и боята. Около 2 часа са нужни на боята, която се нанася да изсъхне. Слоят, който с се слага тук е към 2,5 мм.

„ В случая използваме багра с нараснала износоустойчивост, тъй че да се подсигурява най-малко интервал от 2 години съществуване на над 80% от боята. В нея се съдържат светлоотразителни частици, които се слагат и на пешеходната пътека, тъй че пътеката да се вижда по-добре”, изяснява Димитър Петров, шеф на дирекция ръководство и разбор на трафика в Столична община.

Задължително е на пътеката да написа погледни. А съгласно наредбата - би трябвало да е бяла.

В Стара Загора към този момент са вложили съвсем половин милион лв. в червени пешеходни пътеки.

„ Като сме се придържали към остарялата разпоредба, а това, че сме създали трайни пешеходни пътеки от систематичен леден пластик е значимо за нашите жители, тъй като те не изчезват, както елементарните пътеки при прекосяване на колите, а се виждат”, изяснява Йордан Николов, зам.-кмет на Стара Загора.

Затова община Стара Загора желае нормативни промени. Подкрепят ги и от Благоевград.

„ Знаем, че аленият цвят се вижда по-добре и на дневна светлина и в по-късните часове на денонощието, тъй че ние напълно поддържаме това искане и още повече, че в Закон за защита на потребителя на никое място не е упоменато тъкмо с какъв цвят би трябвало да бъде. В смисъл, казано е бяло, само че не е конкретизирано за останалия цвят”, изяснява Силвия Тунева, зам.-кмет на Благоевград.

Регионалното министерство не изключиха промени на в този момент настоящия устав. Срокът, в който общините би трябвало да оправят пешеходните пътеки е до 30-ти юни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР