Бой за грозде се развихри в страната в разгара на

...
Бой за грозде се развихри в страната в разгара на
Коментари Харесай

Бой за гроздето

Бой за грозде се развихри в страната в разгара на акцията по прибиране на винените сортове. За първи път от десетилетие винпроми заплащат авансово, похвалиха се лозари. " От 10 година продавам грозде, само че като тази година не е било. Големият състезател в Сливенско е " Сис Индъстрис " от Карнобат. Те ми заплатиха авансово, имам предплатени още 70 тона. Това оказа позитивно въздействие на пазара. тъй като кара и другите винпроми да подвигат цените ". Това съобщи пред " Стандарт " един от известните производители в Сливенския край Георги Пенков.

Неговите масиви са край село Николаево. В момента алените сортове каберне и мерло вървят сред 70-75 ст. без Данък добавена стойност. А белите - шардоне и траминер, са 85 ст. без Данък добавена стойност. " Като цяло съм удовлетворен, а мисля, че и при сътрудниците е по този начин ", споделя Георги Пенков. Според различен прочут производител от Сливенско - Минчо Афузов, винените ароматни сортове като мускат отонел, доближават цена до 1,10-1,20 лева за кг. В Пловдивско ароматните, измежду които хамбургски мискет и тамянка, вървят по 1,10 лева и нагоре.

Небивал интерес от частни лица за закупуване на грозде за персонални потребности регистрират и лозарите в региона на Струмяни, Кресна, Сандански и Петрич. „ Такъв апетит за грозде не помня. Телефонът ми не стопира да звъни. Обаждат се чак от Благоевград, Кюстендил и Гоце Делчев. Но имам постоянни клиенти, първо за тях ще осигуря грозде. Ако остане, ще продавам и на други ", споделя стопанинът Йордан Халачев от санданското село Катунци. Заради напора на купувачи цената на плода е по-висока спрямо предходната година.

Преди месец считали, че мерлото и кабернето ще се продават по 80 стотинки за кг, а необятната мелнишка лоза – по 60 ст. Сега обаче тези цени са повишени с по 20 стотинки. Каберне и Мерло вървят по левче за кг, а локалният вид - Широка мелнишка - по 80 ст. за кг. „ Най-важното е, че има пазар за стоката ни. Само по този начин ще запазим поминъка си. Доста хора се захванаха с лозарство поради положителните изкупни цени в последните две години ", настояват лозари от Сандански. Те предизвестяват да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за машинация на клиентите. „ Често търговците оферират грозде от Широка мелнишка лоза, като го показват за мерло, с цел да му вземат повече пари. Трудно е за елементарните купувачи да открият разликата сред двата сорта и те заплащат повече за грозде, което е по-евтино ", изясняват лозарите.

С рекордни цени започва и гроздоберът в Старозагорско. Лозята са в чудесно положение и стопаните чакат доста добра годишна продукция. Но винарите са сюрпризирани от високите цени, с които започва гроздоберът. " Белите сортове като шардоне и совиньон блан се търгуват за 90 ст - 1 лева кг, а алените са малко по-евтини - 80-90 ст. килото ", заключи Снежана Мутафчийска, основен технолог на старозагорската винарна " Домейн Менада ".

Тя се надява да края на акцията изкупните цени леко да паднат, само че това щяло да зависи от реколтата в другите райони. Старозагорската винарна е, както се споделя, от двете страни на барикадата, защото има и значително лични лозя в змелището на селата Елхово и Могилово. " Годината бе сушава, само че през август в нашите лозови масиви падна един прекрасен дъжд - към 30 л/кв. м, и това предопредели доста положителното качество на гроздето ", добави Мутафчийска.

Старозагорският район е подминат и от сланите и градушките, които изненадващо удариха лозята в Хасковско и Харманлийско.
Там обаче въпреки всичко има доста предложение и грозде може да се купи грозде и по 65-70 ст.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР