Ботовете са особено добри решаването на CAPTCHA тестовете и четенето

...
Ботовете са особено добри решаването на CAPTCHA тестовете и четенето
Коментари Харесай

Проучване показва, че ботовете могат да надминат хората в почти всички CAPTCHA тестове

Ботовете са изключително положителни решаването на CAPTCHA тестванията и четенето на килнат текст

Емил Василев преди 47 секунди 1 Сподели

Най-четени

Видео новиниЕмил Василев - 15:45 | 11.08.2023

Американски учени може би са разкрили „ петата естествена мощ “

IT НовиниСветлин Желев - 11:25 | 11.08.2023

Самолетите на „ Аерофлот “ може да се наложи да кацат без спирачки поради глобите

IT НовиниЕмил Василев - 12:45 | 10.08.2023

ChatGPT „ прониква “ в сметки посредством текстови команди – не са нужни никакви хакерски умения

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Полезността на CAPTCHA тестванията зависи от способността им да възпират ботове без да основават обилни неудобства на потребителите. Въпреки че към момента не са рецензирани, резултатите от ново изследване, в което се съпоставя по какъв начин хората и ботовете вземат решение CAPTCHA проби могат да слагат под подозрение до каква степен добре те извършват предназначението си.

Неотдавнашно изследване, анализиращо какъв брой бързо потребителите вземат решение CAPTCHA тестванията разкрива, че те съвсем постоянно са по-бавни и по-малко точни от ботовете. Предполага се, че тези проби са относително лесни за хората, само че невъзможни за решение от ботовете, тъй че резултатите от изследването могат да слагат под въпрос полезността на този тип засвидетелствуване.

CAPTCHA е скука, която потребителите би трябвало да търпят в доста уеб страници, тъй като се допуска, че стопират достъпа на злонамерени участници до услугите в огромен мащаб. Помагайки да се подсигурява, че индикаторите за трафика отразяват активността на действителни хора, те имат за цел да предотвратят DDoS офанзиви, спам и добиване на данни.

Тестове като различаване на килнат текст, плъзгане на части от пъзел или идентифициране на разнообразни обекти са предопределени да се концентрират върху задания, които хората умеят, само че ботовете не. Въпреки това, CAPTCHA тестванията са в непрекъсната конкуренция с ботове, основани за да ги вземат решение сполучливо. Неотдавнашните резултати на откриватели от Калифорнийския университет в Ървин демонстрират, че ботовете може би към този момент имат преимущество пред хората.

След като следят по какъв начин 1400 участници вземат решение 14 000 CAPTCHA проби от 6 разнообразни вида, откривателите откриват, че разликата сред резултатите на хората и ботовете варира доста според от теста. Изкривените текстови CAPTCHA проби са може би минимум ефикасните, защото ботовете ги вземат решение за по-малко от 1 секунда с съвсем съвършена акуратност, до момента в който на хората могат да им лишават до 15 секунди с акуратност сред 50 и 84%.

Ботовете имаха най-вече проблеми с тестванията reCAPTCHA, основани на изображения, само че въпреки всичко можеха да ги решат с 85% акуратност и по-бързо от множеството хора. Проучването не можа да получи точна информация от плъзгащите се пъзели на Geetest или ротационните CAPTCHA проби на Arkose Labs, тъй че не е ясно по какъв начин ботовете се съпоставят с хората при тези проби.

Проучването демонстрира също, че успеваемостта на CAPTCHA тестванията се разграничава доста измежду хората според от възрастта, потреблението на интернет, образованието и други фактори. По-възрастните участници в изследването са имали податливост да бъдат по-бавни, само че потребителите с докторска степен са се показали по-добре от всички останали, което допуска, че висшето обучение е най-значимият фактор.

Cloudflare счита, че CAPTCHA тестванията от дълго време са безполезни, защото лишават прекалено много време на хората да ги решат и основават неудобства на хората с повредено зрение. Някои от тях могат да запазят и персонална информация за потребителите, като да вземем за пример телефонни номера или пръстови отпечатъци на устройствата. Cloudflare, Гугъл, Apple и други компании прекараха години в опити да предложат други възможности за битка с ботовете.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР