Ботев Пловдив има много големи легенди, а една от тях

...
Ботев Пловдив има много големи легенди, а една от тях
Коментари Харесай

Костадин Костадинов пред Efirbet: Ботев ще „олекне“ без Неделев, искам да остане

Ботев Пловдив има доста огромни митове, а една от тях несъмнено е Костадин Костадинов. Славното дясно крило, което влезе още на 16 години в мъжкия отбор. С родния си клуб Коцето, както го знаят всички, е ставал втори и няколко пъти трети в България. Вдигал е също Купата на страната. Нападателят беше част и от оня народен тим на България, който за първи път се класира за втората фаза на международно състезание. На мондиал 86 в Мексико Костадинов игра в 3 от 4-те мача на нашите.

Костадин Костадинов рядко приказва с медии, само че одобри поканата на за диалог. Темите, по които дава мнение, са свързани с Ботев Пловдив и двата му обичани стадиона в града.

Г-н Костадинов, преди дни Ботев се снабди с нов притежател. Какво очаквате от него?

Единственото, което чакам, е да извърши това, което дава обещание. Дано дойдат по-добри времена за Ботев, тъй като предишният сезон бе изгубен.

Ботев притегли двама стойностни чужденци. Според естетите те ще покачат класата на отбора и ще са измежду най-хубавите у нас. Вие какво мислите?

Вижте, това мачовете ще го покажат. Ако питате мен, аз постоянно съм желал в Ботев да играят колкото се може повече ботевисти и българи.

Да разбирам ли, че не сте удивен от легионерите като цяло в отбора?

Нямам взор върху въпросните двама нови, които споменахте, с цел да кажа какво мисля. Не желая да разисквам и другите чужденци. Имам мнение, само че избирам да го запазя за себе си. Ботев си има притежател и той може да има политика да води тук чужденци, а след това да ги продава. Все отново футболът е и бизнес.

Но Ботев разчита и на доста свои фрагменти?

Това е правилно, само че имаме и доста други такива, които играят в „ А “  и „ Б “ група. Могат да извърнат внимание и на тях, с цел да не стават други тимове мощни с наши юноши.

Разполагат ли с качества юношите на Ботев, които в този момент са в представителния отбор, с цел да го дърпат нагоре?

Да, имат протенциал, само че би трябвало да им дават постоянно късмет. Визирам Митко Тонев, Чернев, и още трима-четирима. Видяхте, обаче какво стана със Станислав Работов. Когато играеше постоянно, стигна до националния отбор. Но след това стопираха да го употребяват, а на пейката състезател не се става. Затова споделям, че нашите момчета би трябвало да се постановат, освен да попадат в групата за мачовете.

Какво бихте споделили за Атанас Илиев?

Той прави доста работа. Вкара една камара голове и откакто Неделев се контузи, носеше тима на гърба си. Радвам се, че на върха на нашата офанзива е футболист като Наско.

Виждате ли нещо в него от Антим Пехливанов?

С Пехливанов никой не мога да съпоставям. Ако видя някой нападател след центриране да се задържи във въздуха, до момента в който бранителите паднат на тревата, и тогава да бие с глава, може и да разясня. Това правеше Антим. Извисяваше се във въздуха и се задържаше, бранителите падаха долу и чак тогава той насочваше топката с глава към вратата. Друг централен нападател не съм виждал до момента да прави сходно нещо.

Казусът с Неделев е настоящ от няколко месеца. Треньорът сподели, че остава, само че футболистът не е подписал нов контракт. Според Вас, ще остане ли?

Не съм осведомен с контракта, който са му предложили, нито зная какви проекти има Тошко. Може пък да е решил да излезе в чужбина, защото му е време, а и ще припечели пари. Много одобрявам Тошко, обичам го. Личното ми предпочитание като ботевист е да остане, само че не аз вземам решение.

Ако Тодор Неделев напусне, „ олеква “ ли Ботев?

Разбира се, че ще „ олекне “. Футболист с такива качества не може да бъде заместен внезапно. Но, в случай че той е решил да излезе на гурбет, никой не може да му се сърди, още по-малко да го укорява, тъй като е дал доста на Ботев. На първо време, обаче желая да му пожелая да си върне формата след контузията.

Г-н Костадинов, доста класни играчи на градския ви противник Локомотив го напуснаха поради тежкото финансово състояние и се чака тимът да отстъпи от позициите си през новото състезание. Вашето мнение?

Като пловдивчанин не ми е прелестно, само че и други тимове ще закъсат. Една от аргументите е, че страната не постъпва заслужено. Щом е уредила да вземем за пример държавен спонсор за един клуб покрай Пловдив, ще оказва помощ по същия метод и на други клубове с име и история. Знаем по какъв начин властта е съдействала предприемачи да дават пари на избрани тимове, само че за какво за едни може, а за други – не.

Новото състезание наближава. Ще станем ли очевидци на поредна купа на Лудогорец или ще бъде свален от върха?

Смятам, че през идващия сезон ЦСКА ще окаже по-сериозна опозиция на Лудогорец. „ Червените “ натрупаха самочувствие след извоюваната Купа на България, взеха и класни попълнения. Не че Лудогорец не се укрепи, само че те могат да си разрешат всичко с този безграничен финансов запас. При всички положения интригата за първото място ще е по-голяма, а и Лудогорец ми се коства пренаситен от толкоз доста трофеи.

Ще се оправи ли Левски?

Те имаха огромни инциденти с този милионер ли беше, милиардер ли. Аз като чуя такива богаташи да идват в български клубове и малко съм скептично надъхан. Пътят, по който Левски поема, е верният – да разчита главно на свои фрагменти и перспективни българи. Но се желае време, с цел да се развият младите и да станат играчи. Мисля, че през идващия сезон няма да има смяна в представянето на Левски, само че в случай че следват своя проект и укрепнат финансово, след лятото на 2022 година ще стартират последователно да се стабилизират спортно-технически.

С какво възприятие ще стъпите в актуализирания дом на Ботев – „ Колежа “?

Рано е за стъпване, тъй като съгласно последните информации стадионът няма да е подготвен през септември, а през март заради дефицит на пари. Но това реновиране на стадиона го одобрявам персонално, тъй като и аз имам нещо мое в плана. Важно е този план, който бе основан преди 8-9 години и с който съм доста добре осведомен, да бъде изпълнен. Архитектът е сериозен и му вярвам, нека и хората към него са такива.

Гледат ли Ви се европейски мачове на „ Колежа “?

Това е моето благопожелание към футболистите и последователите на Ботев. Неслучайно споделих, че ще се веселя, в случай че проектът  се осъществя, защото стадионът ще дава отговор на четвърта категория, което значи, че на него могат да се играят освен мачове от европейски шампионати, а в това число и полуфинални такива.

Г-н Костадинов, градският стадион в Пловдив е съсипия, а едно време беше най-красивият в България. На него Вие като състезател на Ботев сте реализирали знакови победи, като тези над Барселона и Байерн. Как може да се върне приятният образ на това оборудване?

За мен той е съвършен за народен стадион на България, поради даденостите – паркоместа, парк, не едно, а две летища на 150 км. На мачовете на градския стадион биха идвали хора от цяла България. Не е правилно, че трябват 100-200 милиона, както се говореше. И с по-малко пари може да стане, даже да се съборят трибуните и да се вдигнат нови. Един път Христо Стоичков пристигна с испански вложители за оборудването. Но скочиха два спорта, и Ицо, като го знаете по какъв начин пали, за малко не ги напсува. Ядоса се и незабавно си потегли с предприемачите. За градския стадион бе направено проучване, само че по-късно последва застой. Нямам концепция какви са пречките. Чух за едни откраднати пари, само че за всеки проблем в страната може да се откри решение. Стига тези, от които зависи, да се ангажират и да не се крадат пари. Много е тъпо за България и Пловдив това, което се случва с градския ни стадион.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР