Ботев (Пловдив) е трябвало да бъде създаден на 5 март

...
Ботев (Пловдив) е трябвало да бъде създаден на 5 март
Коментари Харесай

Ботев Пд трябвало да бъде създаден 5 години по-рано, но получил забрана

Ботев (Пловдив) е трябвало да бъде основан на 5 март 1907 година, само че е получил възбрана за регистрация. Това стана ясно от документ, който бе оповестен на формалния уебсайт на канарчетата. Ето какво пишат пловдивчани:

Уважаеми ботевисти,

На 11 март 1912 година нашите предшественици учредяват футболен клуб „ Ботев “, само че този акт има и своята много забавна предистория.

Още на 5 март 1907 година е изработен опит за основаването на Ученически футболен клуб „ Христо Ботев “ с искане за правосъдна регистрация, което искане е отхвърлено. В претекстовете на съда като отговор на формалното писмо, което му е изпратено, е разказано, че сходно предпочитание не съблюдава условията на Закона. В отговора от 17 април 1907 година, е разказано, че сходно сдружение е можело да бъде записано единствено като доброволческо или въздържателско, само че не и като настрана юридическо лице. В писмото ясно е казано, че сходна спортна активност може да бъде развивана единствено от членове на към този момент регистрирани и настоящи спортни сдружения.

Това е значимо да се знае, защото по времето на тези събития, а и дълги години по-късно формален представител на спорта в Пловдив и региона е сдружението „ Тракийски левент “, член на Съюза на българските гимнастически сдружения „ Юнак “. Под неговата закрила са се провеждали всички публични спортни надпревари.

Представяме на Вашето внимание дубликат на документа, който можете да видите в достоверния му тип и в галерията към този материал:

До господин Иван Пухтев

Господин Пухтев, с сегашното ви уведомяваме, че настояването ви за регистрация на Ученически футболен клуб „ Христо Ботев “ е отхвърлено. Искането ви с № 24137 от 5 март на 1907 година не съблюдава настояванията на Закона. Вашето сдружение – Футболен клуб може да бъде записано единствено като доброволческо или въздържателско, само че не и юридически. Спортна активност може да развивате единствено към към този момент регистрирани и настоящи спортни сдружения, като техен член.

17 април 1907 година Съдебен секретар

С този анонс се насочваме към идващия важен документ от историята на Ботев Пловдив, който има директна връзка с предходния.

В правосъдно решение на Пловдивския областен съд от 25 юли 1942 година излиза наяве, че по същото време е имало проблем дали само Спортен клуб „ Ботев “ има правото да носи това име. На свое закрито съвещание съдът e приел предоставените му доказателства и е оповестил за неприемливо съществуването на различен състезателен клуб, сдружение или друго със същото име.

По-интересна е обосновката на съда, в която се споделя, че взетото решение е въз основата на предоставени документи, според които Ученическият футболен клуб „ Христо Ботев “, въпреки и нерегистриран според тогавашния Закон, е бил позволен до активност като групов член и секция към Дружество „ Тракийски левент “ през 1909 година Същият училищен футболен клуб, със същото название, членове и дейци, е развивал активност до 1912 година, когато е регистриран според тогавашните разпореждания и закони от Пловдивски регионален съд като независимо юридическо сдружение.``

Изхождайки от горното, съдът е постановил, че приема „ Ботев “ за приемник на Ученическия футболен клуб „ Христо Ботев “ и това, че е първи по време и по право от 1909 година и единствено той може да се посочва по този начин.`

Представяме на Вашето внимание дубликат на документа, който можете да видите в достоверния му тип и в галерията към този материал:

От Пловдивския областен съд до Спортен клуб „ Ботев “

Препис по правосъдно решение

На свое закрито съвещание втори състав на Пловдивски областен съд с Председател Георги Атанасов и членове Антон Костов и Боян Миронов, след прегледа на показаните доказателства и документи реши:

По гражданско дело №812 /Г/ от 16-ти май на 1942 година, по отношение на правото на именуване на Спортен клуб „ Ботев “, като единствен с това име в гр. Пловдив и негов доскорошен притежател, то Спортен клуб „ Ботев “ остава в това си право и е неприемливо съществуването на различен състезателен клуб със същото название.

РЕШЕНИЕТО се взе на основа на:

Представен документ решение на Пловдивски регионален съд, с което Ученическият футболен клуб „ Христо Ботев “, въпреки и нерегистриран според Закона, е позволен до активност като групов член и секция към Дружество „ Тракийски левент “ през 1909 година

Същият училищен футболен клуб, със същото название, членове и дейци, развива активност до 1912 година, когато е регистриран според тогавашните разпореждания и закони от Пловдивски регионален съд като независимо юридическо сдружение.

Приемайки, съгласно предоставените доказателства, актуалният клуб С.К. „ Ботев “ за приемник на Ученически футболен клуб „ Христо Ботев “, и това, че е първи по време и по право от 1909 година, единствено той може да се посочва по този начин. Не се позволява съществуването на различен юридически клуб, сдружение или друго с това име.

Решението на Съда е дефинитивно и не може да се апелира.

Пловдив
25 юли 1942 година

Разбира се, съществуването на последните два документа отваря голям брой забавни въпроси, с които хората, оторизирани да изяснят ранната история на „ Ботев “ Пловдив, към този момент са се заели и ние сме уверени, че скоро ще знаем техните отговори.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР