Ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски" честват днес

...
Ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски" честват днес
Коментари Харесай

Ботаническите градини на Софийския университет честват 125 г. от своето основаване

Ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски " празнуват през днешния ден 125 години от своето учредяване, заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

Ботаническата градина на СУ в София е основана през 1892 година от първия български професор по ботаника - доктор Стефан Георгиев /1859-1900/. Тогава, при откриването на Ботаническата градина, е бил засаден летен дъб.

С водосвет и с поднасяне на венци пред паметника на създателя на Ботаническата градина в София - доктор Стефан Георгиев, през днешния ден в 17.00 часа ще стартира тържеството във връзка на годишнината. Гости на празника ще бъдат представители на академичната общественост и преподаватели от Софийския университет, както и преподаватели от други университети и учени от Българска академия на науките.

Три са ботаническите градини на Софийския университет "Св. Климент Охридски " - в София, във Варна и в Балчик. Те са основани по друго време, имат друг образ и специфичност, само че главната им задача е обвързвана с разширението на познанията за растителното царство и за опазването на застрашените растителни типове.

Ботаническите градини на СУ членуват в Световния съвет на Ботаническите градини /BGCI/, в Консорциума на Европейските ботанически градини /EBGC/, в Образователната мрежа за екологично обучение в Ботаническите градини /EBGEN/ и вземат участие със своите сбирки в обмена на семена с ботанически градини от целия свят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР