„Босоног по стърнището на белия лист” – така е озаглавил

...
„Босоног по стърнището на белия лист” – така е озаглавил
Коментари Харесай

Писателят Юлий Йорданов представи нова книга

„ Босоног по стърнището на белия лист” – по този начин е озаглавил своята четиринадесета книга Юлий Йорданов – публицист, журналист, книжовен критик, етнограф, литературовед. Премиерата на обемния том се състоя в София в галерия-книжарница „ София-прес” и събра десетки сътрудници, читатели и съграждани на писателя от Лом, Враца, Чипровци, Монтана – все знакови топоси за неговия креативен и житейски път.
Събитието се водеше от Виолета Станиславова ръководител на сдружението на Съюз на българските журналисти в Съюз на българските писатели, а за книгата приказваха писателите Павлина Павлова, Валентина Михайлова, проф. доктор Красимира Табакова и PR-експертът Красимира Русинова-Илиева. Проф. доктор Табакова означи, че „ Босоног по стърнището на белия лист” съставлява барометър на публичния живот в Северозападна България: „ Прави чест на създателя, че с написаното той ни разкрива панорамата на един регион, трансформирал се в нарицателно за изискванията, през които минава България и българите – икономическа неустойчивост, липса на благоприятни условия за обикновено развиване. И все пак – с откровена обич, той ни демонстрира достиженията както на предишното, по този начин и големите старания, които локалните хора поставят, с цел да запазят българското, да продължат традициите, да надграждат наследеното”.
В този публицитичен том Юлий Йорданов е събрал 144 антрифилета, остро полемични публикации, есета, рецензии и изявленията. Книгата съдържа пет раздела: в първия ще прочетем публицистични публикации, засягащи значими обществени и политически проблеми – времевият диапазон е огромен: от 1989 година до през днешния ден. Вторият раздел преглежда духовността като витален капитал, като културно завещание – тук обичана тематика за създателя са читалищата в Лом, Монтана, Чипровци. Следва една глава с репортажи из културния живот на Северозапада: изложения, концертни прояви, рецитали, министър председатели на книги. Четвъртата глава е фокусирана върху почтени фигури, родени в района: историка Петър Богдан, архитекта Атанас Тасев, проф. доктор Боян Ничев, проф. доктор Александър Чирков и други Последният раздел е събрал 37 изявленията: научаваме забавни обстоятелства за персони с интернационална популярност: акад. Илчо Димитров, проф. доктор Георги Петков, доцент доктор Марко Тодоров, херцога на Бавария Франц декор Байерн, краеведа Йордан Георгиев, съветския космонавт Георгий Гречко.
Красимира Русинова-Илиева описа за дългогодишното си другарство с Юлий Йорданов, чиято възпитаничка е тя. За създателя и за Северозападния завършек на България приказва с огромен възторг и неспокойствие поетът Матей Шопкин. А проф. доктор Красимира Табакова очерта нови линии за креативния свят на Юлий Йорданов.
Няколко генерации възпитаници в Лом дължат любовта си към литературата и културата на апостолската задача за просвещение и нравствен напредък на краеведа и книжовен откривател Юлий Йорданов. Сред най-известните му книги е проучването за живота на Яна Язова „ Съдба, прободена от перото”, която към този момент е библиографска необичайност. Изследователят приготвя второ допълнено издание, в което ще бъдат включени новооткрити свидетелства за живота и творчество на трагично и несвоевременно отишлата си от този свят поетеса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР