Босненската Република Сръбска ще получава природен газ през специална тръба

...
Босненската Република Сръбска ще получава природен газ през специална тръба
Коментари Харесай

Република Сръбска ще строи свой участък на "Турски поток" догодина

Босненската Република Сръбска ще получава природен газ през специфична тръба на газопровода " Турски поток ", чието създаване стартира следващата година. Това заяви министърът на енергетиката на обитаемата най-вече със сърби съставка на Босна и Херцеговина Петар Докич, представен от ТАСС.

" Република Сръбска е подготвена за плана и сме взели нужните решения за него, " продължи той. По думите му към този момент е определено и мястото - паралелно на автомагистралата, която ще свързва Белград и Република Сръбска. Заради това решение построяването ще стартира едвам идната година, защото полагането на газовата инфраструктура в този случай е обвързано със строителството на автомагистралата.

Освен Биелина, Зворник и Източно Сараево (в последните два случая газопреносната система е от 70-те години на предишния век) Република Сръбска като цяло няма такава мрежа и това прави плана, на който се разпореждат " огромни очаквания ", доста значим за страната, добави Дочик. Според него построяването на разклонението на " Турски поток " би трябвало да стартира незабавно след завършването на сръбския сектор (също планувано за следващата година "

Република Сръбска по-рано подписа съглашение с " Газпром " за доставки по бъдещия газопровод. При посещаване на изпълнителния шеф на съветския енергиен колос Алексей Милер бе разисквано и построяването на газова инфраструктура в столицата Баня Лука, както и на захранвана с газ електроцентрала.

Въпросите за " Турски поток "

ТАСС отбелязва още, че по проект планът за отклонение до Република Сръбска трябваше да стартира тази есен. Газопроводът, концепцията за който се появи след края на " Южен поток " през 2014 година, съгласно сегашните проекти би трябвало да минава през България. Сръбските управляващи обаче оповестиха, че няма да чакат построяването на българския сектор, което занапред следва поради забавянето с избора на реализатор и процедурите по обжалване.

На доктрина сръбският сектор би трябвало да стартира да доставя Сърбия с газ преди края на април 2020 година Смесеното сдружение на " Газпром " и " Србиягас ", " Гастранс ", ще дава отговор за построяването от региона на град Зайчар, близо до българската граница, до Хоргош, при унгарската.

С " Турски поток ", както и със " Северен поток 2 ", " Газпром " се надяваше да заобиколи Украйна и преносът през двата газопровода, изместващ този през прилежащата страна, да стане факт до края на годината. Освен Унгария, Сърбия и България съветската компания преглежда Гърция и Италия като евентуални пазари. Все още има въпросителни за това какво ползване ще желае Европа през този газопровод, чието прекосяване през страни, членки на Европейски Съюз, чака и последната дума на Еврокомисията. Към момента Брюксел, Москва и Киев към момента са ангажирани и със незабавни договаряния какъв брой ще продължи бъдещият нов контракт за пренос сред Русия и Украйна, защото сегашният изтича в края на годината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР