Босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро почина, съобщиха италианските медии

...
Босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, заловен през януари
Коментари Харесай

Босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро, заловен през януари след три десетилетия бягство, е починал в болница в Централна Италия, съобщи агенция ANSA в понеделник.

61-годишният имаше рак на дебелото черво, за който беше потърсил лечение, докато бягаше - решение, което го привлече вниманието на властите, които го арестуваха в клиника в Палермо.

Месина Денаро беше един от най-безмилостните босове в Коза Ностра, истинският сицилиански престъпен синдикат, изобразен във филмите за Кръстника.

Той беше осъден от съдилищата за участие в убийството на съдията срещу мафията Джовани Фалконе през 1992 г. смъртоносни атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г.

Една от шестте му доживотни присъди беше издадена и за отвличането и последвалото убийство на 12-годишния син на свидетел по делото Фалконе.

Месина Денаро изчезна през лятото на 1993 г. и прекара следващите 30 години в бягство, докато италианската държава разби сицилианската мафия.

Но той си остана първото име в списъка на най-издирваните в Италия и все повече се превръщаше във фигура на легенда.

В зашеметяващ удар той беше арестуван на 16 януари 2023 г., докато посещаваше здравна клиника, където се лекуваше с фалшива самоличност.

Той беше задържан в строго охраняван затвор в L' Акуила, централна Италия, където той продължи лечението на рака си в килията си.

През август Месина Денаро беше преместен в отделението за затворници на местната болница, където състоянието му се влоши през последните дни.

Този уикенд , според медийни съобщения той е в „необратима кома“. Медиците бяха спрели да го хранят и той помоли да не бъде реанимиран, добавиха те.

Арестът му може да е донесъл известно облекчение за жертвите му, но босът на мафията винаги запазваше мълчание.

В интервюта в ареста, откакто беше арестуван , Месина Денаро дори отрече, че е бил член на c.

Подслушвания

След като Месина Денаро избяга, имаше интензивни спекулации, че той е заминал в чужбина - и вероятно той го е направил.

Но в крайна сметка беше установено, че той е отседнал близо до родния си град Кастелветрано в западна Сицилия.

Вече се извършва подготовка за погребението му в семейната гробница в града, заедно с баща му, Дон Чичо, според вестник Corriere della Sera.

Дон Чичио също беше глава на местния клан. Твърди се, че той е починал от сърдечен удар, докато е бягал, тялото му е оставено в провинцията, облечено за погребението.

Разследващите са претърсвали сицилианската провинция за Месина Денаро от години, търсейки скривалища и подслушвайки членове на неговото семейство и неговите приятели.

Те бяха чути да обсъждат медицинските проблеми на неназован човек, който страда от рак, както и проблеми с очите -- човек, за когото детективите се увериха, че е Месина Денаро.

Те използваха национална здравна системна база данни за търсене на пациенти мъже на правилната възраст и медицинска история и в крайна сметка затворена.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР