Затвореният бос на италианската мафия Матео Месина Денаро е мъртъв: Доклади

...
Босът на италианската мафия Матео Месина Денаро, който беше заловен
Коментари Харесай

Босът на италианската мафия Матео Месина Денаро, който беше заловен през януари след 30 години бягство, е починал, според съобщения в медиите.

Новинарската агенция ANSA съобщи в понеделник, че 61-годишният Месина Денаро е починал в болница L'Aquila в централна Италия, след като е изпаднал в „необратима кома“ през уикенда.

Продължете да четете

списък от 4 елемента. Антимафиотските акции водят до повече от 100 ареста в цяла ЕвропаПерачът? По следите на мръсните пари на италианската мафияКой е Месина Денаро, босът на италианската мафия, хванат след 30 години?Босът на италианската мафия е арестуван след 30 години бягствокрай на списъка

Бившият шеф на сицилианската мафия Коза Ностра търсеше лечение за рак на дебелото черво по време на ареста си. Първоначално той беше държан в затвор с максимална сигурност, но през последните седмици беше преместен в болница L’Aquila, когато състоянието му се влоши.

Месина Денаро не е поискал агресивно медицинско лечение, съобщи ANSA, добавяйки, че медиците са спрели да го хранят, след като е обявено, че е в кома.

Син на мафиот, Месина Денаро е роден в югозападния сицилиански град Кастелветрано през 1962 г. Той последва баща си в тълпата и на 15 години вече носеше пистолет.

Полицията казва, че той е извършил първото си убийство, когато е бил на 18 години.

Кланът Кастелветрано беше съюзник на Корлеонези, водени от Салваторе „Звяра“ Риина, който стана безспорният „бос на босовете“ на Коза Ностра благодарение на безмилостния си стремеж към власт.

По прякор „U Siccu“ или Кльощавия, Месина Денаро стана протеже на Риина и показа, че може да бъде също толкова безмилостен като господаря си, като получи 20 доживотни присъди в задочни процеси за участието си в редица мафиотски убийства .

Те включват убийствата през 1992 г. на прокурорите антимафиоти Джовани Фалконе и Паоло Борселино – престъпления, които шокираха Италия и предизвикаха репресии срещу сицилианската мафия, както и бомбените атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г., които убиха 10 души.< /p>

Месина Денаро беше държан отговорен и за отвличането на Джузепе Ди Матео, 12, за да се опита да разубеди бащата на момчето да даде показания срещу мафията.

Момчето е задържано две години и след това е убито.

Наричан от италианската преса „последният кръстник“, самият Месина Денаро веднъж заяви, че е убил достатъчно хора, за да напълни гробище.

Той се укрива през 1993 г., когато нарастващ брой престъпници започнаха да предоставят подробности за ролята му в мафията, но разследващите смятат, че той рядко се е скитал далеч от Сицилия.

Той бе заловен в сицилианската столица Палермо на 16 януари пред частна клиника за пациенти с рак.

Полицията каза, че е усъвършенствала бившата ма шеф на fia, след като получи сигнал, че е болен. Те отсеят други потенциални заподозрени на подобна възраст и състояние, отчасти чрез проверка на базата данни на националната здравна система.

Според медицински досиета, изтекли в италианските медии, той е претърпял операция от рак на дебелото черво през 2020 г. и 2022 г. под фалшиво име.

Месина Денаро никога не се жени, но беше известно, че има няколко любовници.

Той написа, че има дъщеря, но никога не я е срещал.

Въпреки лошата му слава, прокурорите винаги са се съмнявали, че Месина Денаро е станал мафиотският „бос на босовете“, заявявайки, че е по-вероятно той просто да е бил ръководител на Коза Ностра в западна Сицилия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР