Борсово търгувани дружества насят доходност от 4%Български компании са инвестирали

...
Борсово търгувани дружества насят доходност от 4%Български компании са инвестирали
Коментари Харесай

110 млн. евро са вложили в имоти български фирми

Борсово търгувани сдружения насят рентабилност от 4%


Български компании са вложили 110 млн. евро в имотния пазар у нас през 2017 година, демонстрират данни на консултантската компания Colliers за капиталовия пазар в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Според тях, най-ликвидният пазар, по отношение на мащабите си през предходната година, е България, където вложенията на локални компании образуват една шеста от общия размер на пазара на бизнес парцели в София. Брокерите чакат локалните вложители да останат основни и в другите страни от района. През 2018 година специалистите предвиждат да се резервира високото съответствие на вложения в парцели към Брутния вътрешен артикул (БВП) на страните от района на ЦИЕ, което през 2017 година в България, Чехия, Унгария и Полша е сред 1% и 1,8%, показват от компанията.

Обемите, осъществени от локални вложители през 2017 година, са най-високи в Чехия, която е доста напред по отношение на останалите страни от района с покупки на парцели от локални компании на стойност 1,08 милиарда евро, или 29% от общия размер на вложенията в страната. След нея се подреждат Полша – 421 млн. евро, Унгария – 708 млн. евро, България – 110 млн. евро и Румъния – 35 млн. евро. В дълготраен проект възходът на локалните вложители е позитив за капиталовия пазар на парцели в ЦИЕ, заради тяхната непоклатимост и задълбоченото им познаване на локалната обстановка на пазара, разясняват от компанията.

Последващият напредък на локалните вложения ще зависи от привлекателността на локалните активи и опциите за достъп до тях. Считаме, че възвръщаемостта на първокласните активи в столиците от района е атрактивна, изключително спрямо държавните облигации, и като се изключи Прага и Букурещ, където възвръщаемостта от парцели е сходна на дивидентите от скъпи бумаги, показват от Colliers. Според разбора на компанията, акциите на избрани борсово търгувани сдружения, които влагат в парцели, носят годишна рентабилност почти от 4%.

Според Марк Робинсън, експерт изследвания в компанията, бързото активизиране на локалните вложители е асъдействало за намаляване на резултата от записания през 2017 година спад на капиталовите размери, генерирани в Централна и Източна Европа от южноафрикански и азиатски фондове. Възможно е през 2018 година южноафриканските компании да продължат да се отдръпват, за сметка на повишение на интензивността на азиатските, които евентуално ще осъществят покупко-продажби с портфолиа от парцели или сливания и поглъщания на компании, предвижда Марк Робинсън.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР