Борсовият оператор Intercontinental Exchange Inc.(ICE), който управлява европейският газов хъб

...
Борсовият оператор Intercontinental Exchange Inc.(ICE), който управлява европейският газов хъб
Коментари Харесай

Операторът на най-големия газов хъб в Европа, пуска паралелна борса в Лондон, заобикаляйки ценовия тава

Борсовият оператор Intercontinental Exchange Inc.(ICE), който ръководи европейският газов хъб TTF (Title Transfer Facility), ще започва успореден борсов пазар в английската столица, с цел да помогне на търговците да заобиколят механизма за " таван " на цените, въведен от Европейския съюз.

В известие на ICE се споделя, че новият пазар за фючърси и варианти на TTF ще стартира да работи в Лондон на борсата ICE Futures Europe от 20 февруари, 5 дни след влизането в действие на прелюдия от Европейски Съюз " таван " на цената на газа, заяви Интерфакс.

Най-ликвидната борса за търговия с фючърси и варианти на TTF е холандската ICE Index. Договорите за природен газ на ICE Futures Europe ще бъдат сходни на фючърсите на ICE Endex, само че няма да попадат под рестриктивните мерки планувани в европейския механизъм за поправяне на цените на газа, отбелязва борсовият оператор.

Това решение на ICE може да докара до отлив на комерсиална активност във връзка с търговията с газ от Европейския съюз, написа Bloomberg.

" Нашата цел е да създадем пазари, които разрешават на нашите клиенти да ръководят своите търговски опасности и ние сме длъжни да им предоставим благоприятни условия за решение на проблемите, пред които са изправени ", се споделя в изказване на борсовия оператор.

Както беше обявено, през декември предходната година страните от Европейски Съюз се споразумяха да вкарат от 15 февруари механизъм за промяна на ценита на газовия пазар, който се задейства, когато/ в случай че цените на газа се повишат до равнище от 180 евро за мегават/час (MWh), т.е. това е " таванът " им. Към момента обаче, заради общо взето меката зима в Европа и други фактори, спот цените на газа са доста под посочения " таван ".
 Докога цените на газа в Европа ще останат относително ниски
Докога цените на газа в Европа ще останат относително ниски

Причините за мощните съмнения на цените на газа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР