Борсовата търговия с електроенергия у нас страда от слабо предлагане

...
Борсовата търговия с електроенергия у нас страда от слабо предлагане
Коментари Харесай

Слабо предлагане и свръхтърсене оскъпява тока на борсата

Борсовата търговия с електрическа енергия у нас страда от едва предложение и свръхтърсене, които изкривяват пазара и оскъпяват цените. Не е добре развъртян и сегментът на подписване на дълготрайни контракти през платформата на " Българската самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ), а плануваният да стартира от 2018 година пазар за покупко-продажби в границите на деня няма да е задоволително функционелен, в случай че в него не вземат участие производителите на сила от възобновими източници.

Тези проблеми обрисуваха търговци на електрическа енергия по време на полемика, отдадена на борсовия пазар у нас и развиването му, която бе проведена от профилираното списание " Ютилитис " в четвъртък.

В отговор на терзанията на участниците в борсовата търговия ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов разгласи, че сега с парламентарната комисия по енергетика се разискват законови ремонти, с които на борсата да бъдат наложително извадени всички производители на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 5 МВ. Цялата останала сила, отвън наложителната за контролирания пазар на бита и дребните компании, да дават на борсата ще са принудени и държавните производители на ток. В момента АЕЦ " Козлодуй " Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и " Националната електрическа компания " обезпечават количества на контролирания пазар, дават на борсата избрани от Брюксел размери, имат и свои платформи да търговия, които обаче са непрозрачни и доставчиците на ток се оплакват, че по този начин се уреждат близки до държавното управление компании.

През борсата минава 11.3% от тока

Според Иван Иванов до края на годината би трябвало да се одобряват законовите ремонти, които са усилят предлагането на сила на борсата и да покачат прозрачността на пазара.

От откриването на енергийната борса у нас през януари 2016 година до края на октомври 2017 година на нея са изтъргувани общо 6 тераватчаса, което е 11.3 % от целия пазар на ток у нас. Продължава наклонността за резистентен растеж на предлаганите количества, само че и за повишение на цената на продадените количества, уточни по време на форума Никола Габровски от БНЕБ. Той изясни, че борсовите цени у нас се въздействат мощно от тези на румънската и това също дърпа цените нагоре.

Бизнесът раздразнителен от необятната ножица в цените

" На борсата у нас има огромно търсене и едва предложение, което изкривява търговията и води до повишение на цените ", разяснява Владимир Дичев от " ЧЕЗ Трейдинг ". " При над 70 търговци има единствено двама и половина производителя на електрическа енергия. Това розколебава доверието в пазара. Получава се по този начин, че минималната ликвидност от 400 МВ се реализира на цена от 40 лв/МВтч, а над тези количества цените експлодират и стигат даже до 160-180 и дори 200 лева./МВтч ", добави той. Според него това изнервя участниците на борсата и я прави малко непотребна защото се реализират цени близки до тези на балансиращия пазар, на който в последния миг се търгуват на високи цени непотребни или недостигащи количества сила, нужни на момента.

Думите на Дичев бяха подкрепени от ръководителя на Асоциацията на търговците на електрическа енергия Мартин Георгиев, който добави още, че с цел да се стабилизират цените би трябвало да се развие и сегментът на подписване на дълготрайни контракти през борсата, а освен за количества, нужни за идващия ден.

Същата рекомендация насочи и Мартин Славов от " ЕВН Трейдинг ", съгласно който вакуумът при предлагането на дълготрайни количества от производителите е основна спънка пред търговците да предложат на клиентите си качествено портфолио на доставки. Според него, в случай че държавните електроцентрали продават тока си единствено на борсата, пазарът ще е доста по-.ликвиден, постоянен и спокоен.

" Искаме постоянни цени, не държим безусловно да са ниски ", разяснява Константин Стаменов, ръководител на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

Къде са ВЕИ и потенциалите за импорт и експорт?

Мартин Георгиев добави още, че плануваната да стартира от началото на 2018 година борсова търговия с количества сила, нужна в границите на деня – така наречен интрадей, ще е непълноценна без присъединяване на възобновимите енергийни източници (ВЕИ) и на трансграничните потенциали, които сега се продават на търгове от " Електроенергийния систематичен оператор " за експорт, импорт и пренос на електрическа енергия през българска територия.

Габровски от БНЕБ обаче уточни, че сега отвън това, че липсва обвързване ВЕИ-централите да са на борсата, има и механически проблем с отчитането на графиците на зелените производители на ток. Той изрази мнението си, че не би трябвало да има свободно договаряни покупко-продажби с ток отвън борсата. Това съгласно него може да стане възможно след създаването на енергийния пазар. Срещу мнението му обаче възразиха някои от търговците.

Неразвитият пазар коствал 1.2 млн. вреда на АЕЦ

Представителят на АЕЦ " Козлодуй Мартин Тафров призна, че сега на борсата у нас няма конкуренция сред производителите. Той разяснява, че сега нуклеарната централа може да играе единствено с избраните й от Еврокомисията квоти, защото не може да се саморегулира. Тафров даде образец забавено с четири часа включване в мрежата на V блок след годишен планов ремонт е коствало на централата 1.2 млн. лева загуба, които при обикновено работещ борсов пазар е можело да бъдат предотвратени посредством обезпечаване на контрактуваните за продажба количества от различен производител.

Никола Габровски очерта и стъпките на идващото развиване на борсата за ток. От януари 2018 година ще стартира и тестовата търговия с размери в границите на деня. За задачата сега се организира публично разискване на поправките на разпоредбите за търговия, внедряващи интрадей покупко-продажбите. На 7 ноември ще е обществената полемика на проектопредложението, сподели Иван Иванов и прикани търговците да са дейни с мненията си.

През юли 2018 година се възнамерява мрежово обединяване на пазара ни с Гърция и Румъния и започване на търговете с трансгранични потенциали с тези две страни на борсата. Година по-късно се чака и обединяване с най-малко един от пазарите с ток в района, което ще разнообрази доста предлагането на сила на пазара, уточни Габровски.

Индустриалците желаят да купуват и газ от борсата

Константин Стаменов се поинтересува какви са проектите на борсата за отвори сегмент и за търговия с природен газ, каквито обещания беше дала енергийният министър Теменужка Петкова още при предходния си мандат във второто държавно управление на ГЕРБ.

В отговор зам.-министърът Жечо Станков сподели, че се работи по въпроса, само че с цел да има смисъл от такава търговия би трябвало да са налице задоволително количества суровина, които да се предложат за продажба. В момента у нас газ се доставя единствено по дълготрайния контракт с " Газпром " и количествата отвън тях са минимални. " Когато проработят интерконекторите ще има смисъл от подобен вид борсова търговия ", сподели Станков.

Стаменов разяснява, че е допустимо в този момент да се започва с размерите от локален рандеман, с полутечен газ от Гърция посредством виртуална търговия, каквато се прави от " Булгартрансгаз ", както и със свободни размери от активността на промишлени предприятия, които не съумяват да осъществят контрактуваните с " Булгаргаз " количества поради повреди или по други аргументи. Станков обаче отвърна, че това са прекомерно дребни размери, с цел да има смисъл от борсова търговия.

Зам.-министърът добави, че ще се работи и със Западните Балкани за сливане на борсовата търговия с ток за идващия ден

Пред публицисти той добави, че напъните на енергийното ведомство са за повишение ликвидността на борсата, които ще основат по-изгодна " реперна цена ". Тя ще се употребява от Фонда " Сигурност на електроенергийната система " при покриване на разликите сред цената на пазара и цената в преференциалните контракти на част от производителите. След цялостната либерализация на електроенергийния пазар този фонд ще размени НЕК при разплащането на разликите сред цените на ВЕИ, когенерации, фабричен и двете американски въглищни централи по дълготрайните контракти и постигнатите на борсата цени, напомни Станков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР