Боровинките са хит в летните месеци като част от леките

...
Боровинките са хит в летните месеци като част от леките
Коментари Харесай

Какво не знаем за боровинките

Боровинките са шлагер в летните месеци като част от леките плодови салати, да не приказваме за обичаните ни десерти с кисело мляко или овесени ядки, съчетани с лилавите плодчета. Но има някои не толкоз известни обстоятелства за тях, които е добре да знаем.

Боровинките защищават от загуба на паметта. Проучване, извършено през 2012 година, допуска, че яденето на минимум една порция от боровинки седмично може да забави когнитивно намаляване на паметта от няколко години. Възможното пояснение идва от изследване при мишки, което открило, че плодовете може да пазят мозъка от клирингови токсични протеини, които се натрупват там.

 боровинки Pixabay

Друг малко прочут факт е,че американският щат Мейн е най-големият производител на боровинки в света. Това изяснява за какво точно в университета на Мейн се организират изследвания и разбори на свойствата на тези плодове .

Боровинките могат да бъдат употребявани като естествена хранителна багра.

Легендата споделя, че първите американски заселници сварявали плодовете с мляко, с цел да получат сива багра. Днес боровинките се употребяват за украсата на торти, заряд на кекс или къс.

 боровинки Pixabay

Перфектните боровинки би трябвало да бъдат "прашни " на цвят. Подобният на прахуляк синкаво виолетов цвят е симптом за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества . Добре е да знаете, че този "прах " би трябвало да се мие щедро под течаща вода, директно преди консумация, защото точно той защищава плодовете от повреждане.

Едва ли бихте предположили, че боровинковият шубрак е "роднина " на азалията и рододендрона, само че това е реалност. Всичко те принадлежат на семейство Пиренови.

Производителите на модифицирани храни надали ще ви кажат, че продуктите с мирис на бороовинки действително не съдържат никакви боровинки. Не се лъжете, че похапвайки разхлаждаща мелба с боровинков сироп или даже сладолед с присъщия за плодовете виолетов цвят, вие фактически консумирате потребните топчести плодчета.

 боровинки Pixabay

Целият този церемониал на усети се дължи на химически модифицирани вещества, нямащи нищо общо с натуралния плод. Затова е по-добре да си набавите пресни или замразени боровинки (според сезона) и да се насладите на вкусния плод, който е и толкоз потребен.

 боровинки Pixabay

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР