Боровинките отдавна влизат в списъка на така наречените суперхрани“, заради

...
Боровинките отдавна влизат в списъка на така наречените суперхрани“, заради
Коментари Харесай

Боровинките - вкусен лек за послеродова депресия

Боровинките от дълго време влизат в листата на по този начин наречените „ суперхрани “, поради антиоксидантните си свойства.

Сега учените откриха още доводи за техните супер качества – оказа се, че те са естествено лекарство за следродилната меланхолия.

Боровинките съдържат 2 аминокиселини – триптфан и тирозин. Именно те компенсират потребността на организма от белтък. Тя се ускорява откакто дамата роди и е причина за внезапен спад на хормоните на щастието. Това непосредствено помрачава настроението и води до меланхолия. 

Ако обаче на петия ден след раждане жената стартира да яде черни боровинки, настроението се покачва, откриха канадски учени от Центъра за психологично здраве в Торонто.

Известно е, че тъкмо тогава идва пристъпът на следродова меланхолия. И от време на време чувството за горест, безнадеждност и тъга и толкоз мощно, че рискът от дълбока меланхолия се покачва 4 пъти.

Това положение е особено за всяка четвърта жена, която е родила. Депресията я мъчи нормално през първия месец, само че тя може да се отключи във всеки един миг през първата година след раждане, като стартира ненадейно или последователно.

Оказва се, че шепа боровинки всеки ден прогонва тъгата.

Това не е първото изследване за въздействието на плода върху мозъка. Предишни изследвания сочат, че боровинките дават мощ на мозъка на възрастните хора, като форсират кръвообращението. С кръвта в мозъка влизат повече хранителни субстанции и О2. А колкото оросяването му е по-добро, толкоз и функционалностите му са по-активни.

Източник: Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР