Борисовата партия спечели 25.7% от гласовете в неделя, според данните

...
Борисовата партия спечели 25.7% от гласовете в неделя, според данните
Коментари Харесай

FT: Партията на Борисов трудно ще сформира правителство при липсата на подкрепа от съперниците

Борисовата партия завоюва 25.7% от гласовете в неделя, съгласно данните на “Алфа рисърч”. Този резултат е доста по-нисък от постигнатото на предходните избори преди четири години, когато ГЕРБ печели 33.5% от поддръжката. Партията губи борбата в София за пръв път от 15 години.

Опозицията в лицето на социалистическата партия печели 17.6% - доста по-малко от предстоящото. А нова партия на име “Има подобен народ”, водена от популисткия ефирен водещ Слави Трифонов се подреди трета с 15%. Други данни, на организация “Галъп интернешънъл” подреждат Трифонов втори. Лидерът на “Има подобен народ” още първоначално ясно съобщи, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с Българска социалистическа партия.

Борисов може би ще се затрудни във сформирането на кабинет, тъй като от всички седем партии, които наподобява ще влязат в новия парламент, три са намерено анти-ГЕРБ. Опозицията се зароди по време на митингите през миналото лято, които бяха срещу фигурата на Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Те са упрекнати във връзки с предприемачи като Делян Пеевски.

Демонстрациите продължиха над 100 дни и избухнаха след рейда на прокуратурата в постройката на президентската институция.

Но митингите бяха подхранени от гневът против корупцията и това, което съгласно критиците на Борисов е законова система, която пази държавните кръгове и удря селективно враговете на властта. Борисов, който е на власт от 2009 година с две къси спирания, отхвърли да подаде оставка.

Самият Слави Трифонов се кандидатира за пръв път. Платформата му се афишира против корупцията и тя стъпва върху апел за директен избор на основен прокурор, народен омбудсман и шефовете на районните дирекции. Изглежда, че неговата партия ще детронира Движението за права и свободи, което бе посочено като трета политическа мощ. Движение за права и свободи съставлява етническите турци в страната.

Според exit poll-овете “Демократична България”, един от главните мотиватори на митингите през миналата година, печели към 10% от гласовете. Протестната коалиция “Изправи се! Мутри вън” също трансферира прагът от 4% за влизане в Народното събрание.

Борисов гради облика си на ефикасен властник, който усъвършенства инфраструктурата в страната. Той самият обаче се е сблъсквал с обвинявания за връзки с мафията и корупцията. През лятото в пространството се появиха фотоси от неговата спалня, на които се вижда револвер на нощното шкафче и огромни пачки с неразбираем генезис, които са на приблизителна стойност от 1 милион евро. Бившият телохранител на комунистическия деспот Тодор Живков призна, че има оръжие, само че в разгара на абсурда съобщи - фотосите са имитации.

Според анализатори образуването на държавно управление при сегашните условия ще е мъчно и времеемко. Не се изключва вид за нови избори.

Забавяния могат да спънат България в опита да усвои своята част от фондовете за възобновяване на Европейски Съюз и да провали проектите за присъединение към еврозоната през 2024 година, както и за влизането в Шенген.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР