Борисов в Кърджали, ще иде и на ПерпериконМинистерска делегация, на

...
Борисов в Кърджали, ще иде и на ПерпериконМинистерска делегация, на
Коментари Харесай

Борисов в Кърджали, ще иде и на Перперикон

Борисов в Кърджали, ще иде и на Перперикон
Министерска делегация, на чело на която ще е министър председателят Бойко Борисов, ще посети на 25 август Кърджали.

С наближаващото начало на новата образователна година, ремонтите в учебните заведения в цялата страна текат все по-усилено. Дейности се правят в близо 900 учебни заведения. Близо 100 са учебните заведения, които се ремонтират напълно по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и по Програмата за развиване на селските региони. Така е и в професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали. Там постройката се ремонтира със средства от Оперативна програма "Региони в растеж" в размер на 1,3 млн. лв.. Именно и това е повода министърът на образованието и науката Красимир Вълчев да посети в събота професионалната гимназия.

Министърът на културата Боил Банов пък ще се запознае с последните открития при разкопките на скалния град Перперикон. Ще му ги покаже персонално ръководителят на обекта проф. Николай Овчаров.

По време на изследванията беше открита най-голямата известна до този миг раннохристиянска черква в Родопите. Трикорабната базилика е дълга 35 м и необятна 14 м. В нея са непокътнати цели колони, капители, корнизи и други архитектурни елементи. Храмът е седалище на локалните епископи и е основан в края на V – началото на VІ век.

Край църквата археолозите разкриват и голям брой късноантични и средновековни здания, както и просторен некропол от ХІІІ-ХІV в.

И на двете събития е поканен и министър-председателят Бойко Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР