Борисов се обяви срещу намерението за продажба на земеделска земя

...
Борисов се обяви срещу намерението за продажба на земеделска земя
Коментари Харесай

Борисов се обяви срещу продажба на земи от Държавния поземлен фонд, здравната каса няма да остане без бюджет

Борисов се разгласи против желанието за продажба на земеделска земя от Държавния аграрен фонд.   " До този момент на тази тематика с нас не е разговаряно ", означи водачът на ГЕРБ пред публицисти, а на въпрос каква би била позицията им отговори, че " по принцип има земи, които не могат да се употребяват за нищо, това би могло да се преглежда. Но плодородни земи, земи, които са ни толкоз значими за земеделието, не би трябвало да се разпродават ".

Темата за евентуална продажба на земя от Държавния аграрен фонд беше повдигната преди два дни от президента Радев, който съобщи, че намира за неприемливо желанието на министъра на финансите за разпродаване на държавни земи. Финансовият министър Асен Василев отговори малко по-късно с коментар, че е изумен, че президентът се поддава на подправени вести. Ден по-късно обаче някогашният стопански министър от служебното държавно управление Никола Стоянов изясни в своя тв изява, че в бюджетната рамка за 2024 година в действителност няма такова нещо, само че в тригодишната прогноза към нея, в бележки на земеделското министерство се загатва за предстоящ спомагателен доход в размер на 340 млн. лева от продажба на 700 000 декара земи през 2025 година. В бележката се цитира мнение на земеделския министър, който разяснява, че този доход няма по какъв начин да бъде реалон събран, защото 60% при подобен вид покупко-продажби се заплащат с компенсаторки, а 40% - с действителни пари. " Тоест даже да се случи продажбата, ще се вземат 140 милиона, а не 350 милиона - тоест нови 200 милиона кухи в бюджета. Това е прогнозната част от закона за бюджета ", изясни някогашният стопански министър Никола Стоянов.  

Междувременно водачът на ГЕРБ изясни за какво депутатите от парламентарната здравна комисия са отхвърлили бюджета за НЗОК. " Имам запаси към шефа на Здравната каса, по тази причина упорства отговорностите да се насочат към здравния министър ", сподели Борисов. " Ние не сме срещу бюджета. Но има две неща в преходните и заключителни уредби, които ни смущават -  първото е, че се не разрешава за 2024 година разкриването на нови лечебни заведения, нови клинични пътеки. И второто, което най-вече ни смущава - че от принципала - министърът на опазването на здравето, публичните поръчки, за които към този момент имаме доста подозрения, несъмнено, за онколекарства отиват непосредствено в Касата. А имаме много запаси, имахме, за началник на касата. И по тази причина желаеме министърът да си носи директната политическа отговорност. "  Здравната каса няма да остане без бюджет, ще го реши пленарната зала, добави Борисов. Според него в последните дни финансовият министър Асен Василев е направил много корекции в бюджета за следващата година, а това дава гаранции, че той ще бъде признат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР