Борисов предложи програмен кабинет с министри, посочени от партиите, които

...
Борисов предложи програмен кабинет с министри, посочени от партиите, които
Коментари Харесай

Още една номинация за премиер в мъртвото вълнение на парламента

Борисов предложи програмен кабинет с министри, посочени от партиите, които го поддържат Позицията на ПП-ДБ за неподкрепа на държавно управление на ГЕРБ остава непроменена Борисов може да направи кабинет с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че ключът за болшинството ще държи Корнелия Нинова
До началото на идната седмица, когато президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление, Народното събрание ще живее в ексцентрична обстановка. В момента има двама души, които са номинирани за министър председател за първия и за втория мандат от така наречен парламентарна рулетка, въпреки и оповестени в противоположен ред - еврокомисарят Мария Габриел от спечелилата изборите ГЕРБ и акад. Николай Денков от обединението ПП-ДБ, заела второто място. Има и излъчен проектосъстав на държавно управление от втората по величина политическа мощ в Народното събрание, а упованията са в къси периоди да бъдат оповестени и имената на министрите в проектокабинета на ГЕРБ.
Борисов предложи програмен кабинет с министри, посочени от партиите, които го поддържат Позицията на ПП-ДБ за неподкрепа на държавно управление на ГЕРБ остава непроменена Борисов може да направи кабинет с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, само че ключът за болшинството ще държи Корнелия Нинова
До началото на идната седмица, когато президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление, Народното събрание ще живее в ексцентрична обстановка. В момента има двама души, които са номинирани за министър председател за първия и за втория мандат от така наречен парламентарна
рулетка, въпреки и оповестени в противоположен ред - еврокомисарят Мария Габриел от спечелилата изборите ГЕРБ и акад. Николай Денков от обединението ПП-ДБ, заела второто място. Има и излъчен проектосъстав на държавно управление от втората по величина политическа мощ в Народното събрание, а упованията са в къси периоди да бъдат оповестени и имената на министрите в проектокабинета на ГЕРБ.

Това, че се афишират имената на възможни бъдещи министър председатели, към момента не значи позитивна развръзка на въпроса с държавното управление. Вече повече от месец след следващите избори мъртвото неспокойствие в Народното събрание продължава. Когато преди десетина дни водачът на ГЕРБ Бойко Борисов многозначително размаха пръст към ПП-ДБ във връзка препоръчаното от тях държавно управление на малцинството и се заканваше, че в случай че двете обединения не се схванат по какъв начин да си поделят властта, той ще предложи същия вид на кабинет на малцинството, само че за разлика от техния неговият " може и да мине ", думите му прозвучаха като опит напън върху втората по бройка парламентарна група.

Дни преди президентът да връчи първия мандат на ГЕРБ (15 май) Борисов е на път да извърши заканата си. " Кабинет ще има ", сподели той във вторник, няколко часа откакто Радев разгласи по кое време ще разпореди на групировката му първата опция за съставяне на държавно управление. Посочи и формулата, по която предлага да стане това - ГЕРБ ще излъчи претендента за министър председател, а министерските кресла (независимо дали партийни фигури или експерти) да се разпределят сред останалите обединения в Народното събрание, които решат да поддържат държавното управление. Ден по-късно от парламентарната естрада Борисов разгласи и номинацията на партията за министър председател - еврокомисарят Мария Габриел.
Реклама Защо преди връчването на мандата
Твърдото желание на Борисов да предложи кабинет пристигна на фона на настъпилия раздор в диалозите сред ГЕРБ и ПП-ДБ за възможна поддръжка на партията на Борисов за оферти от обединението състав на кабинет. Основният препъникамък в него се оказаха част от мощно партийните номинации за министри, както и твърдата позиция на част от водачите на обединението в проектосъстава да няма посочени от ГЕРБ лица, а депутатите от групировката единствено да поддържат държавното управление против председателски места в парламентарните комисии.

А пък за бързането с офертата от страна на водача на ГЕРБ към всички политически сили в Народното събрание за формулата за кабинет и лицето, което ще го оглави, още преди мандатът да бъде връчен, наподобява, има друга причина. Според няколко източника през уикенда е имало опити за увеличаване на външния напън над Борисов посредством знакови лица от Европейски Съюз, само че досега, както се вижда, на вятъра.
Евроопаковката " Габриел "
Случайно или не, профилът на номинираната за министър председател Мария Габриел е обвързван тъкмо с европейските институции. В продължение на осем години, от 2009 до 2017, тя беше евродепутат от ГЕРБ от фракцията на ЕНП, където членува партията на Борисов, а по-късно първо стана еврокомисар по цифровата стопанска система и обществото в европейската комисия " Юнкер " и продължи да заема поста и при Урсула фон дер Лайен с сектор нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и младежта.

Този бекграунд на Габриел наподобява комфортен за Борисов. От една страна, той номинира за поста човек, който е натрупал стаж по високите етажи на европейските институции и е на ти с политическите фактори в Европейски Съюз. От друга - в прочут смисъл Габриел е непозната на вътрешната политика и въпреки че е член на ГЕРБ и е построила политическата си кариера посредством партията, може да мине за не чак толкоз тясно партийно предложение. Най-вероятно посредством номинацията й е издирван и още един резултат - една от партиите в Демократична България - ДСБ, също е член на ЕНП и евродепутатът от обединяването Радан Кънев е в същата секта. Друг е въпросът до каква степен Габриел дава отговор на част от профила за министър председател, който Борисов очерта със задачата " да изведе стопанската система и промишлеността на страната в посока, която всички чакат ".
Реклама Какви са вариантите на Борисов
Далеч по-важният въпрос обаче е дали желанието на водача на ГЕРБ да се направи държавно управление с първия мандат е в действителност действителна, или е финален опит да окаже напън върху обединението ПП-ДБ за отстъпки за съставяне на държавно управление с втория мандат. Въпреки оповестеното желание претендентът на ГЕРБ за министър председател да води диалози с всички парламентарно показани сили Борисов още веднъж първо се обърна към ПП-ДБ. " Слагаме на масата програмата, тези цели, допустим министър председател и вършим програмно държавно управление. Няма значение дали министрите са политически фигури или специалисти. Това се договаря ", сподели той. А по-късно заплаши, че " в случай че не стане с тях, ще стане с другите ". Най-чистият вид за Борисов е да се образува държавно управление с ПП-ДБ. Това ще се равнява на политическа реабилитация, до момента в който партньорството с останалите политически сили в Народното събрание би му нанесло имиджови вреди. Движение за права и свободи е токсична за публично взаимоотношение, а Българска социалистическа партия би била спънка за одобряването на евроатлантическия облик, към който ГЕРБ интензивно се стреми - както по линия на войната в Украйна, по този начин и по линия на приемането на еврото, доколкото от социалистическата партия пазят позицията, че това би трябвало да стане на по-късен стадий, когато България ще е готова за такава стъпка.

Депутатите от ГЕРБ, както и представители на партийното управление, са раздвоени по въпроса дали Борисов ще избра въпреки всичко да образува държавно управление с поддръжката на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, в случай че диалозите му с ПП-ДБ тотално се провалят. Според част от тях говоренето за вероятно болшинство с придвижването, социалистите и групировката на Слави Трифонов е по-скоро опит за оказване на напън върху ПП-ДБ, а диалозите с Българска социалистическа партия да вземем за пример могат да бъдат прекъснати с аргумента за разминаване в целите на двете партии - еврозоната и Украйна. Друга част обаче счита, че желанията на Борисов са съществени и че по-скоро ще има държавно управление - с всички негативи, които ще понесе ГЕРБ, в случай че влезе в болшинство с трите обединения. И даже загатват, че профилът на част от проектосъстава на възможния кабинет на ГЕРБ ще е сходен на този на Габриел - на хора, чиито биографии са свързани с европейските институции, или такива, които идват оттова. Дали това ще е по този начин, следва да забележим.
Странна обстановка в ПП-ДБ
Досега втората по величина политическа мощ ПП-ДБ остава на позицията си, че няма да поддържа проектокабинета на ГЕРБ с първия мандат, в случай че подобен бъде препоръчан. " Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който извършва отговорностите си по верния метод, само че въпросът е кардинален. Ние сме дали поръчка, че първият мандат няма да мине заради неналичието на доверие в цялата партия, а не в обособени човеци, затова няма да предлагаме наши претенденти за министри ", съобщи в коридорите на Народното събрание Даниел Лорер от Политическа партия. Той беше и единственият представител на обединението, който разяснява публично предлагането на Борисов. Лидерите - съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов, още веднъж резервираха безмълвие, а съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина.

Разделението в обединението обаче по въпроса по какъв начин да се постъпи при възможното партньорство с ГЕРБ си остава. В сряда водачите на ПП-ДБ разискаха обстановката с отправеното предложение на Борисов за държавно управление и номинацията на Габриел за министър председател, само че по неофициална информация мненията още веднъж са се разминали. Христо Иванов е предложил по време на диалозите за първия мандат от обединението да заявят, че ще ревизират състава на към този момент огласения проектокабинет с втория мандат, тъй че да бъде единствено с специалисти. Съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, отново по неофициална информация, дали отговор, че са предложили подобен състав тактически и могат да отдръпват номинацията на Асен Василев за финансов министър. Срещата на ПП-ДБ с претендента за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел трябваше да се състои в четвъртък, само че беше отсрочена за петък, когато Асен Василев и Кирил Петков ще се върнат от чужбина. От ГЕРБ след това оповестиха, че ще чакат другите водачи в обединението в в началото оповестения ден.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР