Борисов искаше всички в България да видят колко близък е

...
Борисов искаше всички в България да видят колко близък е
Коментари Харесай

Чужд посланик каза за България истини, които нито един роден политик не смее да произнесе. Защо?

Борисов искаше всички в България да видят какъв брой непосредствен е той с американците. Надяваше се фрагментите да стигнат и до Брюксел, та и там да го признаят за огромен психолог.

Поради същите аргументи Борисов се държеше фамилиарно и с Путин – подари му куче, а на други срещи подтичваше след него като палаш…

Особено комичен бе във Вашингтон, когато посочваше другарски на Тръмк през коя врата да мине...

И с Ердоган държанието му постоянно бе отвън рамките на положителното образование и дипломатическото достолепие.

Но с Херо Мустафа пресоли гозбата, както се споделя.

 

Селяния и национално оскърбление, само че му търпяхме глупотевините повече от 15 години.

 

Някои българи си помислиха, че посланичката е разрешила и даже толерирала сходно държание. Нещо сходно. Тя, както и Меркел, да вземем за пример, са били стъписани и шокирани от дебелашките „ сърдечности “ на българския министър председател по това време. В сходна обстановка няма по какъв начин да го отхвърлен обществено, тъй като ще стане огромен скандал. И Борисов е знаел това, по тази причина си е разрешавал байганьовщини. Неслучайно в Гърция илюстрираха „ Бай Ганьо “ на Алеко с Борисов на корицата…

 

Днес Херо Мустафа направи изявление, което би трябвало да впечатли с откровеността си.

На среща, отдадена на върховенството на закона в България и бизнес средата с невижданото присъединяване на всички водещи търговско-промишлени сдружения на задграничния бизнес в страната, тя съобщи: „ Една доста дребна група сътвори [в България] система, която обогатява олигархичната класа и завладява държавните запаси. "

" Лично съм осведомена с това, тъй като работя с нашия бизнес, с цел да го отвръщаме. И какво се случва с тези, които нямат такава поддръжка - основава чувство за беззащитност. И обезкуражава тези, които желаят да се борят за страната си. Наистина е мъчително да виждам това. "

 

Някой да е сюрпризиран или да чува за първи път тези истини? Мустафа сподели още, че постоянно чува от средите на правораздаването по какъв начин следствия и каузи за корупция се трансферират, единствено с цел да бъдат бавени и закрити, просто тъй като са доближили избрани " червени линии ". " На такива хора се отхвърля повишение в кариерата, трансферират ги надълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви споделям нищо, което да не знаете ", обърна се тя към бизнесмените и представителите на медии и цивилен организации в залата.

 

Всички те знаят отлично, само че госпожа Мустафа би трябвало да е осведомена, че някои от тях са участници в сходни схеми или са пострадали и си „ налягат парцалите “, както би се изразил някой по-грубичко.

 

Посланикът на Съединени американски щати, чиито мандат завършва продължи в същия жанр:

" Лично сме видели какъв брой необикновено мъчно е да се реформират институциите и да бъдат отстранени надълбоко вкоренени ползи. Още до момента в който се подготвях за мандата си тук, при срещи, преди да дойда в България, с български публични лица ми споделяха " не използвай думата " корупция ". Че мога да стартира работата си с нея. Че ще съсипе връзките му с държавното управление и ще ме обрече на неуспех.

 

Но тук надали не на всяка среща, диалог, вечеря, в диалога неизбежно българите приказват за корупция. Бизнесмени, хора от гражданското общество, публицисти, елементарни хора ми споделяха, че за тях корупцията е проблем. Затова това стана приоритет за мен и е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън.

Истинските сътрудници си споделят нещата почтено и през днешния ден приказвам с вас намерено. Бизнес общността знае какъв брой е мъчно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкоз доста вложители: че виждат голям капацитет в България, само че се опасяват, че правата им няма да бъдат предпазени, в случай че попаднат в правосъден спор.

Чували сте голям брой истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които употребяват държавни институции, с цел да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за юристи с куфарчета, за подмолни покупко-продажби, за рушвети. Чуваме за непрозрачни публични поръчки и покупки от властта, натъкмени за съответен претендент. За фаворизиране при държавните контракти.

 

В България виждаме по какъв начин корупцията извънредно доста деформира действието на някои институции и по какъв начин ги управлява в ущърб на българския народ.

Разбираме, че оправянето с корупцията е доста продължителна битка, не е елементарно и го знаем и от личната си страна - Съединени американски щати също не са ваксинирани против корупцията и е нужна непрекъсната зоркост. "

 

В изявлението си Мустафа призна горчивата истина, че е необходим метод, в който би трябвало по едно и също време да се оказва помощ на " положителните " и да се преследват " неприятните ". Тя акцентира, че в правораздавателните органи има голям брой положителни експерти, които пробват да си правят работата, а доста магистрати са минали през разнообразни форми на образование, само че средата не разрешава те да разкрият своите хрумвания за промени.

" Администрацията ни глобени трима българи по Глобалния закон " Магнитски " и забрани влизането в страната на шестима поради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе подложен на критика обществено поради корупция. Никой от тях не е наказан в България за закононарушения. Никой даже не е осъден административно или уволнен от поста си. "

Посланик Мустафа акцентира, че Съединени американски щати ще не престават да работят с сътрудници в България и посолството да работи като катализатор на процесите. „ Всички знаем, че смяната би трябвало да пристигна от вътрешната страна, политиците би трябвало да покажат кураж ".

 

" Време е да извършите тези промени ", добави Мустафа.

Кой да ги направи? ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ Български напредък “ ли? Как да стане като немалка част от депутатите в тези партии са обвързани и подвластни точно с тези кръгове, които ограбват страната от години.

 

Посланик Херо Мустафа сподели неща, които в действителност всички знаем. И в случай че някои медии и публицисти не стопират да показват тези уродливи лица на българската политика, то самите политици мълчат, оплетени в завери и злокобни зависимости.

Все отново е добре, че един дипломат на огромна и демократична страна споделя намерено тези неща.

 

Ще има такива, които ще скочат, че непознат посланик се меси във вътрешните работи на България. Но тези „ вътрешни “ работи ни държат на дъното на Европа и няма изгледи скоро да се отлепим оттова.

 

Фрог нюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР