Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден

...
Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден
Коментари Харесай

Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, но и за урок

Борисов: Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста е ден за памет, само че и за урок.
„ Международният ден за възпоменание
на жертвите на Холокоста е ден за памет, само че и ден за урок.Днес си спомняме за милионите почтени жертви на най-голямото зло, което светът в миналото е виждал “, написа във фейсбук профила си водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.
„ Хитлеристкият режим отвори рана,
която към този момент десетилетия човечеството се пробва да изцели. Рана, за която обаче българският народ и Българската православна черква намират лек, когато през 1943 година отхвърлят да предадат на нацистите своите близо 50 000 братя и сестри евреи, избавяйки ги от сигурна гибел в концентрационните лагери.
Едновременно с това обаче с болежка
свеждаме глави пред паметта на тези 11 343 депортирани от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, които българите не успяхме да спасим. Никога към този момент! “, написа още Борисов.

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва през днешния ден – 27 януари. Денят е разгласен с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1 ноември 2005 година
Датата отбелязва годишнината от
освобождението на 27 януари 1945 година на нацисткия концентрационен лагер „ Аушвиц – Биркенау “ от руските войски. Между 1940 и 1945 година в лагера умират един милион евреи. Резолюцията приканва страните членки на Организация на обединените нации да предават на бъдещите генерации уроци за геноцида, с цел да не може той да се повтори в бъдеще.
В декларация на Министерството на външните работи
(МВнР) на България от 2 ноември 2005 година се показва, че страната приветства приемането на резолюцията.

„ Убедени сме, че всяка година на 27 януари споменът за 6 милиона почтени жертви на Холокоста ще укрепва решимостта на страните членки на Организация на обединените нации в никакъв случай повече да не бъдат допускани актове на геноцид “, се показва в декларацията на Министерство на външните работи.
В България Международният ден в памет
на жертвите от Холокоста ще бъде маркиран с разнообразни начинания.

Българската телеграфна организация (БТА), в партньорство с Центъра за еврейско-българско съдействие „ Алеф “, си слага задачата с поредност от материали да напомни събитията от предишното и участниците в тях, и да показа смисъла на спасението и спасителите. България е избавила близо 50 хиляди живота. Според формалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората международна война и нула жертви. Единствената страна в таблицата със записани нула жертви е България.
 таблица БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР