Борисов благодари на ЕК за изключително обективния доклад, който е

...
Борисов благодари на ЕК за изключително обективния доклад, който е
Коментари Харесай

Борисов: Докладът е обективен и отчита напредъка на България

Борисов благодари на Европейска комисия за " извънредно обективния отчет, който е отчел и напредъка на България, а и добре е описал какво още би трябвало да осъществим, с цел да бъдем отличници в тази посока ". Това съобщи министър председателят в Брюксел за изключително съвещание на Европейския съвет на 1 и 2 октомври.

" И по тази причина ние ще стъпим твърдо на рекомендациите на Венецианската комисия , тъй че като цяло да осъществим всичко това, което сме поели като ангажимент за мониторинга върху България, както всички страни от Европейски Съюз ", сподели министър председателят.

Премиерът съобщи още, че е щастлив, че така наречен " стратегическа самостоятелност " е влезнала в дневния ред на Европейски Съюз. " Защото ние би трябвало да бъдем доста по-подготвени и да можем да си произвеждаме всичко належащо за COVID-19 в самата Европа, а не да бъдем подвластни от страни, с които имаме комплицирани политически връзки " , посочи министър председателят.

По отношение на спора на Нагорни Карабах министър председателят съобщи:

" Особено значимо е да се знае и че нашето геостратегическо състояние на България е такова, че сме извънредно подвластни от споровете, които са към нас. Отношенията сред Азербайджан и Армения са извънредно значими за този район, ние настояваме неотложно да се приключи огъня, защото поддържаме извънредно другарски връзки с двете страни, доста са ни значими в стокообмена. Така че се надяваме неотложно огънят да бъде преустановен и на масата на договарянията да се реши въпросът в Нагорни Карабах. Както сме и изрично срещу присъединяване на трети страни в спора ".

Премиерът подчертава и на различен спор Гърция-Турция-Кипър. По думите му той е извънредно значим и за Европейски Съюз, и за България. " Така, че считаме, че въз основата на разговора, би трябвало незабавно да се одобряват нужните решения ", сподели той.

" В същото време - на север от нас - Крим, Украйна, Беларус - там също фактически неотложно би трябвало да се вземат нужните решения и да се спре този спор. В Беларус изключително да се създадат нови избори и да се реши въпросът.

И последно - вижте по какъв начин наподобява от всички страни на България - на запад спорът Косово -Сърбия, на юг Кипър - Турция - Гърция, малко по-надолу - Армения - Азербайджан, на север Беларус, Крим. Затова смятам, че Европейски Съюз доста вярно и благодаря на Шарл Мишел, че организира доста съвещания, както и на берлинското председателство - на канцлера Меркел, за успокояване безусловно на нашия район.

Така че разпореждам огромни очаквания на днешния европейски съвет, който ще продължи и на следващия ден ", сподели министър председателят.

Борисов още веднъж подсети, че на над 2.1 млн. пенсионери към този момент четвърти месец се дават по 50 лева на месец добавки към пенсиите и по този начин ще продължи, до момента в който завърши пандемията.
 Радев: Докладът е самокритичен и за самия Европейски Съюз поради неуспеха в битката с корупцията
Радев: Докладът е самокритичен и за самия Европейски Съюз поради неуспеха в битката с корупцията

Президентът поздрави българите, които са спрели да чакат оценките извън, а сами желаят да си върнат страната

В първия ден от полемиките държавните и държавните ръководители ще обсъдят външните връзки, по-специално тези с Турция, както и ситуацията в Източното Средиземноморие. Очаква се водачите да прегледат и връзките с Китай, обстановката в Беларус и случая с отравянето на Алексей Навални.

През втория ден европейските водачи ще се концентрират върху методите за задълбочаване и подсилване на единния пазар , за създаване на по-амбициозна промишлена политика и ускорение на цифровата промяна. Целта е да се увеличи конкурентоспособността на промишлените браншове на Европейски Съюз в международен мащаб и да се усили тяхната самостоятелност, да се форсира цифровият преход, както и да се реализира връщане към изцяло работещ обединен пазар допустимо най-скоро.
 Красимир Янков: Брюксел не гледа към България с
Красимир Янков: Брюксел не гледа към България с " необятно затворени очи "

По думите му отчетността на основния прокурор била официална

През месец юли Европейският съвет реализира единодушие по невиждан пакет за възобновяване , посредством който да се преодолеят последствията от COVID-19 върху стопанските системи и обществата на страните членки на Европейски Съюз. Двата стълба на това възобновяване — екологичният преход и цифровата промяна, в комбиниране със мощен обединен пазар, ще насърчат нови форми на напредък и ще покачат устойчивостта на Европейски Съюз.
 Докладът на Европейска комисия: Епикриза преди или след заболяването
Докладът на Европейска комисия: Епикриза преди или след заболяването

Елена Йончева и Андрей Новаков четат един документ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР