Борислава Иванова е една от най-талантливите ни състезателки по аеробика.

...
Борислава Иванова е една от най-талантливите ни състезателки по аеробика.
Коментари Харесай

Младата надежда в аеробиката Борислава Иванова: Спортът за мен е всичко, искам да стана олимпийска шампионка

Борислава Иванова е една от най-талантливите ни състезателки по аеробика. Въпреки нежната си възраст тя към този момент има сериозна численост медали от държавни шампионати, международни и европейски шампионати за девойки. Борислава е родена в Хасково и учи в локално учебно заведение, само че се състезава за пловдивския клуб Аеробика АМД и пътува до Пловдив, с цел да тренира.

Тя е 12 пъти подред държавна шампионка, европейска шампионка е на двойки в категория 15-17 години, има два бронзови медала от международни шампионати отново в категория 15-17 години на самостоятелно и на двойки.

През предходната година Борислава Иванова завоюва наградата за най-хубав млад състезател на Пловдив. Аеробиката към момента не е олимпийски първенец, само че Борислава мечтае това да стане факт и тя да стане олимпийски първенец.

Вижте още какво съобщи тя в изявление пред TrafficNews .

- Как започва в спорта и кои бяха твоите първи стъпки?

- Имах дисплазия на тазобедрените стави като дребна и ми се наложи да упражнявам гимнастически спорт, с цел да зараснат ябълките и тазобедрените стави. Така се записах на спортна аеробика и го упражнявам от тригодишна. Не съм имала някакви огромни упования. Мечтата на моите родители беше да съм здрава и да съм като всички деца.

- Кога пристигнаха първите триумфи?

- Първото ми съревнование беше на пет години като проява, а по-късно на седем станах първа на държавното отборно състезание.

- Как успяваш да съчетаваш спорта и ученето?

- За мен спорта е всичко и постоянно съм го поставяла преди всичко. Това ми доставя наслаждение и ги комбинирам сполучливо и в учебно заведение съм отлична ученичка.

- Какви са твоите по-големи триумфи досега?

- 12 години поред съм държавен първенец. Миналата година с двойката станахме и европейски първенци. Аз завоювах и трето място на самостоятелно на международно състезание. От международно имам и трето място на двойки.



- Спечели наградата за най-хубав млад състезателен гений на Пловдив през предходната година. Как се почувства?

- Определено беше изненада за мен този приз и не го чаках. Тайничко се надявах да го печеля.

- Покрай по-големите Антонио Папазов, Дарина Пашова, Ана-Мария Стоилова и Тихомир Барутев, се развиваш и ти. Искаш ли да ги стигнеш?

- Те за нас постоянно са били образец освен в спорта, само че и като цяло. Надяваме се да стигнем техните триумфи и доста се гордеем с тях.

- Как виждаш развиването на аеробиката?

- Силно се надявам нашият спорт да стане олимпийски и да влезе на Олимпийските игри, тъй като ние го чакаме от доста време. Надявам се да е по-скоро, с цел да стане по-популярен спорт. Иска ми се спортът ни да стане известен на всички места.

- Кой е най-запомнящи се миг в кариерата ти досега?

- Златният орден от Европейското състезание през предходната година. Изживяването е неописуемо, изключително, когато се качиш на почетната стълбичка и чуеш химна. Тогава всичко в теб е доста вълнуващо, знаеш през какво си минал и какво постигаш и това е доста хубаво възприятие.



- Пътуваш всеки ден Хасково - Пловдив - Хасково, тъй като си и ученичка. Тежко ли е?

- Шеста година към този момент пътувам Хасково - Пловдив. Налага се, само че това е нещото, което доста обичам да върша и няма значение през какви трудности би трябвало да мина, с цел да върша това, което обичам.

- Как виждаш конкуренцията в аеробиката?

- Вече влезнах в в категорията над 18 години и конкуренцията става все по-голяма. Има имена, които към този момент много дълго време са влезнали в тази категория. Има много положителни състезатели, само че се надявам, че ще остана видяна и ще мога да се боря наедно с тях.

- Какво смяташ за финансирането в аеробиката?

- Финансирането е огромен проблем, тъй като имаш тласък, че правиш това, което обичаш, само че когато навършиш 18 години би трябвало да мислиш по какъв начин да се издържаш, да работиш и тренираш и става много по-сложно, тъй като подготовката няма по какъв начин да е същата, както като преди.



- Новата зала " Дунав " се строи сега. Кога очакваш тя да е подготвена и да упражнявате в нея?

- Надявам се колкото се може по-бързо да станат нещата. Ще е огромна зала с всички улеснения за един състезател. Чакаме с неспокойствие в най-скоро време да е подготвена.

- Какви са твоите фантазии?

- Моите фантазии са да покажа история на това, което върша и да не е просто аеробика. Публиката и съдиите да усещат всичко това, което върша. Да покажеш в действителност хубостта на този спорт и несъмнено международна и европейска шампионка.

- Какво следва за теб като надпревари?

- Заминаваме за съревнование в Румъния, а по-късно имаме две седмици лагер за международното състезание в Португалия.

- Какво ще си пожелаеш?

- Пожелавам си да стана международна и европейска шампионка и в случай че този спорт стане олимпийски да стана и олимпийска шампионка.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР