Борислав Сарафов ще изпълнява функциите на главен прокурор до избора

...
Борислав Сарафов ще изпълнява функциите на главен прокурор до избора
Коментари Харесай

Борислав Сарафов поема функциите на главен прокурор, обеща да прочисти прокуратурата

Борислав Сарафов ще извършва функционалностите на основен прокурор до избора на титуляр. Прокурорската гилдия взе решението с 8 на 1 гласа. Сарафов даде обещание да прочисти прокуратурата от така наречен " гешевчета " и съобщи, че ще предложи промяната на всички заместници от времето на Иван Гешев. Сарафов още ще проверява по какъв начин са изтъквам " изфабрикувани " сигналите против него и ще ревизира по какъв начин са разследвани въпросите, по които към този момент има поискани депутатски имунитети. В прокурорската гилдия нямаше разногласия по избора на Сарафов, само че във Висшия правосъден съвет се породи неприсъствен спор дали пленума или прокурорската гилдия би трябвало да уточни кой да ръководи прокуратурата до избора на нов основен прокурор.

Без дълъг спор всъщност и с аргумента, че най-дълго, от 2013 година до през днешния ден, заместител на основния прокурор е бил Борислав Сарафов осем от деветимата в Прокурорската гилдия поддържаха шефа на следствието да извършва функционалностите на обвинител номер едно. Първото, което Сарафов сподели пред кадровиците, а по-късно и пред медиите е, че изцяло споделя мнението на правосъдния министър Атанас Славов за нуждата от смяна в прокуратурата.

" В този смисъл първата среща, която ще предизвиквам ще бъде точно с министъра на правораздаването. С него ще обсъдим какви са опциите да помогнем на прокуратурата, тъй като прокуратурата има потребност от помощ да се почисти от неприятни практики, които бяха ясно показани на обществото в последния месец. Прокуратурата би трябвало да се почисти. Да се почисти освен както се видя от неприятни практики, само че и от тези, които ги основават. Т.е. не може господин Гешев да го няма, само че да останат, както вие медиите ги нарекохте " гешевчетата " по места. Тези, които подчиниха прокуратурата в персоналния интерес на някогашния основен прокурор или в своя персонален интерес, би трябвало да намерят своето място и предопределение другаде, а може би не в прокуратурата ", съобщи Борислав Сарафов, и.ф. основен прокурор и шеф на Национална следствена служба.

Конфликтът Сарафов - Гешев се развихри дни след гърмежа пред автомобила на някогашния към този момент основен прокурор. Шефът на следствието, който на първи май първи изнесе данни пред медиите за атентата, след това упрекна началника си, че дълго е мълчал и не е обяснил, че фамилията му не било в колата. Призова прокуратурата да излезе от политическия терен. Гешев пък упрекна Сарафов, че е натискал прокурори да приключват производства, а Сарафов отвърна, че началникът му е държал на трупчета следствия против политици:

" Не споделяме нищо за депутатските имунитети. Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на някогашния основен прокурор с политиците това ще бъде преценено занапред. Аз ще се допитам до сътрудниците от прокуратурата, аз няма да го реша еднолично. Но в случай че се постанова, ще би трябвало да се назначи проверка, да се види какво е свършено по тези каузи. Т.е. проверката ще обхване не имунитетите, проверката би трябвало да обхване работено ли е ритмично по тези каузи. Събирани ли са доказателства всекидневно. Има ли срочност, качество и равномерност в следствието. Защото в обществото, а и в мен остава едно усещане, че по някои от тези каузи не е работено години ".

Преди избора на Сарафов се породи неприсъствен спор кой би трябвало да дефинира изпълняващия функционалностите - пленумът на Съвета или единствено прокурорската гилдия.

" Аз пристигам с желанието да вземам участие в съвещание на Пленума, тъй като смятам, че и.д. основен прокурор би трябвало да бъде избран от Пленума. След като титуляра на длъжността, основният прокурор се избира от Пленума и има доста в детайли регламентирана процедура за това, няма никаква правна, а и житейска логичност да бъде избиран негов заместител, който да извършва краткотрайно длъжността единствено от прокурорска гилдия ", сподели Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет, съдийска гилдия.

" В никакъв случай не може да се прави прилика сред двете процедури и да се одобри, че избора на изпълняващ функционалностите съставлява огледална на процедурата по желание на основен прокурор. Решихме, че най-близката процедура, която може да се приложи по прилика това са случаите, при които избираме изпълняващ функционалностите на подобаващ административен началник ", сподели Калина Чапкънова, член на Висш съдебен съвет, прокурорска гилдия.

" Техните заместници, съгласно мен, по закон се избират от съответната гилдия на Висш съдебен съвет. Ако е за заместител на основния прокурор го избира прокурорската гилдия ", сподели Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет.

След избора правосъдният министър Атанас Славов разяснява, че бързината слага доста въпроси:

" Прокурорската гилдия пое отговорността и самодейността за един доста бърз избор, който значително беше лишен от задоволителна гласност и обосновка, в този смисъл остават въпроси. "

От прокурорската гилдия само Пламен Найденов не поддържа Борислав Сарафов. Аргументира се със сигналите подадени против него както за имотните покупко-продажби на фамилията му, по този начин и за обязаност с някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото.

" Тези сигнали, които през днешния ден бяха казани по време на разискването са инициирани против мен, те са не инициирани - те са изфабрикувани под давлението на някогашния основен прокурор в границите на нашата, няма да го нарека по друго метод, само че да речем професионална съпротива, която бях на неговите дейности. Много се надявам да бъде открито освен какво има в сигналите, а по какъв начин е процедирано да се стигне до тези сигнали. Кой е подал, кой и какво е споделил и дали не са фабрикувани доказателства, с цел да бъдат подадени тези сигнали. Именно за това разчита на трезвата преценка на съдиите, които са в новия механизъм ", сподели Борислав Сарафов, и.ф. основен прокурор и шеф на Национална следствена служба.

" Знаем и си спомняме проблема " Осемте джуджета " и доста други сходни проблеми. Всичко това би трябвало да бъде изкарано обществено и би трябвало да имаме безапелационни отговори на поставените въпроси. Надявам се господин Сарафов поръчката, която дава да я извърши със наличие ", сподели Атанас Славов, министър на правораздаването.

Промените в прокуратурата Сарафов ще стартира от най-високите етажи.

Българска национална телевизия: Ще запазите ли сегашните заместник-главни прокурори или ще предложите на прокурорската гилдия подмяната на някои от тях?

" Още през днешния ден ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, защото те демонстрираха своята обвързаност, персонална обвързаност към господин Иван Гешев, в това число във връзка с тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата и обществото ги видя доста ясно. След като господин Гешев към този момент не е част от прокуратурата на Република България или най-малко не е основен прокурор, те не могат да останат и да извършват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше. Подкрепяйки го безусловно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, тъй като аз имам информация от сътрудници какво се е случвало, те не могат, нямат моралното право да останат заместител основни прокурори ", отговори Сарафов.

Част от заместници улесниха Сарафов. Пламена Цветанова е подала оставката във Висшия правосъден съвет още тази заран, а Красимира Филипова я подаде следобяд. Така на този стадий към момента заместник-главни прокурор остават Даниела Машева, която е в отпуска и Десислава Пиронева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР