Борислав Николов ще изтърпява наказание лишаване от свобода за срок

...
Борислав Николов ще изтърпява наказание лишаване от свобода за срок
Коментари Харесай

Окончателно: 13 г. и 4 м. затвор за Борислов, убил жена си Кремена

Борислав Николов ще изтърпява наказване отнемане от независимост за период от 13 години и 4 месеца за убийството с особена свирепост на брачната половинка си Кремена през 2019 година във Варна. Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), оповестиха от съда.
Още по тематиката
Във Върховен касационен съд е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване.

Делото е формирано по касационна тъжба на подсъдимия Борислав Николов против въззивното решение по в.н.о.х.д. № 40/2020 година на Апелативен съд - Варна.

Първоначалната присъда бе 18 година " отнемане от независимост ", само че тя бе понижена с една трета на 12 година (заради съкратеното правосъдно следствие).

След това с решение на Апелативен съд - Варна присъдата бе променена и е повишен срокът на наказването " отнемане от независимост " на 20 година, редуцирано с една трета на 13 година и 4 м., както и размерът на компенсациите по гражданските искове на родителите на потърпевшата до предявения размер от по 100 000 лева В останалата част присъдата е доказана.

В решението на Върховен касационен съд се показва, че Борислав Николов е признал напълно обстоятелствата, разказани в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях.

Съдът е приел, че самопризнанието му се поддържа от доказателствата, заради което провел кратко правосъдно разследване. Според правосъдния състав на Върховен касационен съд дейностите на Николов, разказани във импортирания обвинителен акт и приети от подсъдимия като обстоятелства, са квалифицирани вярно. Възраженията в тенденция субективна несъставомерност на действието не могат да се одобряват за основателни.

" Несъмнено е, че в случаите, когато деецът предизвиква редица телесни увреждания на потърпевшата с нанасяне на голям брой удари, най-много в главата й, вследствие на което настава гибелта, въпреки и след така наречен ярък интервал, какъвто точно е коментираният случай, е налице предумисъл за ликвидиране, а не смесена форма на виновност ", безапелационни са висшите съдии.

Без значение е, че незабавно след побоя потърпевшата е могла да се движи, да се качва и слиза по стълби, тъй като съдебномедицинската експертиза открива, че повода за гибелта е прилепяне на мозъка от кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка, зародил след травматични увреждания по главата и лицето.

" Тези обстоятелства приказват за предумисъл за ликвидиране, а не за причиняване на телесна щета ", написа в претекстовете на решението на Върховен касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР