Борис ЦВЕТКОВПрез последните 30 години в страната се появиха политици,

...
Борис ЦВЕТКОВПрез последните 30 години в страната се появиха политици,
Коментари Харесай

Уважение или политически инфантилизъм

Борис ЦВЕТКОВ

През последните 30 години в страната се появиха политици, които не почитат предишното, не работят за бъдещето, а единствено за личното си благополучие и настояще. Тези хора търсеха самоизява не с възстановяване благосъстоянието на гласувалите за тях хора, а с оферти за преименуване на разнообразни обекти, в това число на стотици, а може би и на хиляди улици. Фактът, че не те са градили и именували съответните обекти, в никакъв случай не ги е тормозил.
" Под ножа " паднаха многочислени дейци на антифашистката битка през Втората международна война, социалисти, комунисти, интелектуалци, земеделци и други дейци на левицата у нас и в чужбина. Промъкнаха се хрумвания да се трансформират и одобрени имена, носещи началото си от турското иго.
В столицата ни към този момент няма улица на името на героя от Лайпциг Георги Димитров, един от най-известните в света българи. Преименуван бе и бул. " Салвадор Алиенде ", а барелефът, подложен при откриването, бе " спретнат " и загубен. Разбира се, никой не пита хората, живеещи на тези улици или обекти, желаят ли тези промени или избират, вместо преименуване, те да бъдат ремонтирани и облагородени.
В София преименуването на дадена улица в никакъв случай не се предхожда или съпътства от някакво деяние за привеждането й в актуален тип. Все отново във всяко решение на Столичния общински съвет се разпорежда на кмета да осведоми жителите за направените промени и да им даде гласност. За страдание, едно е политическото решение, а друго - действителното осъществяване на решенията и информирането на жителите, в това число наложителното унищожаване на старите " социалистически " табелки и слагане на нови с настоящото име.
В реалност отвън идеалния център табели на улици рядко се слагат, а когато има преименуване на улица, доста постоянно остават старите табели с имена и номера. Това обезсмисля решенията и постоянно води до обърквания и проблеми за жителите, търсещи тези улици. Единственият късмет за новите имена е някоя новопостроена постройка, на която притежателите, а не тези, които са преименували, слагат табела с настоящото име. Естествено, тези табели са съгласно усета и визията на съответния притежател и нямат одобрен общ тип.
Преди 10 години Столичният общински съвет преименува и раздели улица " Класова битка " на улици " Илия Цанов " и " Н. Масалитинов ", само че старите табели още стоят. Нови... няма
Още преди 10 години Столичният общински съвет преименува улица " Класова битка " на ул. " Илия Цанов " и ул. " Н. Масалитинов " (разделят я на две улици). И през днешния ден там може да се види остарялата табела улица " Класова битка ", само че нямате късмет да разберете новите имена на улиците. Нещо повече - в търсачките още стои остарялото име, а компаниите също го употребяват, доколкото клиентите, а и живущите, не знаят новите имена. Как госпожа Фандъкова си е свършила работата да осведоми жителите за променените имена е ясно.
Тъжната смешка, че ръководещите общината даже не могат да боядисат това, което е издигнато преди 1989 година, изцяло се отнася и за уличните табели, множеството от които стоят непроменени. Когато имената на тези улици са променяни, това основава проблем на жителите, за които общината явно нехае!
Идеята да се популяризират имената на бележити персони се компрометира заради бездействието на общината, когато жителите на съответните улици не виждат имената на Н. Масалитинов, Ил. Цанов, ген. Енрот, Видин Даскалов, арх. Хр. Попов, проф. Боровски, Кл. Денчев, Н. Тесла и други
В центъра на София табелите са повече и даже има осведомителни табели за делата на съответните персони. Друг въпрос е, че са доста по-малко, в сравнение с са били преди. Нужно е госпожа Фандъкова да си извърши уговорките за осведомителните табели, в това число и за улиците в най-крайните квартали. Свръхочакване ще е да желаеме и обикновено асфалтиране, павиране и тротоари.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР