БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа английска

...
БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа английска
Коментари Харесай

Завръщането на БСП в изпълнителната власт е логично

БОРИС ПОПИВАНОВ е роден в София. Завършил е Първа британска езикова гимназия. Възпитаник е на СУ " Св. Климент Охридски ", където е доцент по политически системи и идеологии. Доктор по политология. Автор е на книгите " Новият гласоподавател " (София, 2007) и " Променящи се облици на лявото в България " (Щутгарт, 2015)

– Г-н Попиванов, след дълъг интервал в съпротива Българска социалистическа партия най-накрая се завръща в изпълнителната власт, предстоящо ли беше това?

– Това завръщане в изпълнителната власт е разумна последица от процесите през последната година и половина. То е императивно за Българска социалистическа партия. Преди година и половина българското общество застана пред напълно ясната алтернатива дали да се продължава нататък с модела ГЕРБ-ДПС или той да бъде в действителност напълно отхвърлен. В тази напълно ясна алтернатива не можеше да се вземе трета позиция, всяка политическа мощ трябваше да дефинира на коя страна е и Българска социалистическа партия напълно основателно застана на страната на нуждата от смяна и от слагане на завършек на този модел. В този смисъл тази необикновена коалиция, пред която сме изправени в този момент, най-сложната през цялата ни демократична история, е разумна последица от първостепенната задача да се наложи нов вид ръководство, в който вземат участие всички съществени представители на несъгласието, на неприемането на досегашния модел.

– Ще донесе ли наличието на Българска социалистическа партия за повече обществена устременост на новия кабинет?

– Съществен е въпросът какво ще прави това държавно управление и какво ще бъде мястото на Българска социалистическа партия в него. Очакванията, които са съсредоточени в Българска социалистическа партия, е тя да бъде общественият вектор на ръководството. Това е извънредно комплицирана задача, която обрисува най-големите опасности пред бъдещите позиции на Българска социалистическа партия. В последна сметка е добре известно, че България продължава да е страната с най-големи неравенства, с най-голяма беднотия в Европейски Съюз, с най-големи районни несъответствия... Изобщо – оглавяваме последното място във всички вероятни европейски ранглисти и смяната на това изисква целенасочена стратегическа политика на самата страна, а не просто на една партия в ръководството или единствено на едно министерство. За да може Българска социалистическа партия да извърши тази си функционалност, да помогне за едно по-социално и заслужено ръководство, това би трябвало да бъде в политическата воля на всичките четири обединения в ръководството, а освен изпитание на общественото министерство и Българска социалистическа партия. В противоположен случай идват рисковете, за които приказваме.

Има заплаха всички възможни проблеми или неудачи в обществената сфера да бъдат приписвани единствено на гърба на Българска социалистическа партия, а не на държавното управление – в случай че останалите партии се дезангажират от обществената тематика и споделят: ние не вършим обществена политика, Българска социалистическа партия дава отговор за нея. Ако стигнем до там, то рисковете Българска социалистическа партия да стане нещо като опрощение и опрощение за неефективна обществена политика стават огромни. Затова ми се коства, че самата партия освен в подтекста на бъдещия бюджет за 2022 година, само че и в непрестанно тясно партньорство с останалите обединения, би трябвало да реализира тяхното единодушие за взаимен, общ ангажимент към по-решителна обществена смяна, а не да се стреми да я въплъщава персонално, заявявайки ние взимаме това министерство и всички останали нямат нищо общо с него.

– Този кабинет е многокомпонентен, само че участниците в него към този момент обявиха, че имат много общи неща. Достатъчно мощни ли са така наречен червени линии, с цел да вървят всички в една посока, или има заплаха да се получи обстановката орел, рак и щука?

– Според мен ще вървят в една посока, тъй като нямат различен избор. Всичките четири обединения имат основателните съмнения, че едни нови избори в краткосрочно бъдеще биха били доста тежки за всяка от тях, освен за една или друга. В този смисъл това държавно управление има вероятност. Не мога да направя прогноза за срочността за неговото оцеляване, само че мисля, че няма да е краткосрочно или единствено за няколко месеца. Въпросът не е единствено в " алените линии ", а в разбирането доколко ще се осъществят, в това число и посредством институционализирано партньорство сред тях. Червените линии са начертани, съдружното съглашение е реалност, управническата стратегия на държавното управление занапред ще се сътвори, въпросът е да се образува механизъм, който да разреши обособени несъгласия и липса на единодушие да бъдат преодолявани, без това да бъде за сметка на едни или други. В противоположен случай нарастват изкушенията някоя от обединенията да се възползва от рецесия в другите и да се стигне до преодоляване на по-голяма властова функционалност.

– Влизането в съдружно ръководство единствено по себе си е риск за всяка партия, всеки сектор може да се окаже тежест в избран миг...

– Главната групировка в ръководството е мандатоносителят " Продължаваме промяната ". Съгласно по този начин известното ни съдружно съглашение и препоръчаната конструкция на Министерски съвет виждаме какъв брой значими са не толкоз огромният брой министерства, които е обикновено да получат. Представители на Политическа партия оглавяват министерства, в които са съсредоточени и двете най-важни неща в едно ръководство – ресурсите и силата. Там от една страна са обособените звена, които събират европейски средства, и от друга – силата на вътрешното министерство. Това подлага на тестване позициите на останалите обединения, които би трябвало да пазят своята пълноценна роля в ръководството. Тук извънредно значимо е Българска социалистическа партия да не подценява обстановката, тъй като тези ресори, които ще бъдат ръководени от Българска социалистическа партия, изключително земеделие и туризъм, са ресори, в които партиите, олицетворяващи предходния модел – ГЕРБ и Движение за права и свободи, имат доста мощна традиция и мощни позиции. Ако първият риск пред Българска социалистическа партия е да не бъде упрекната в възможни обществени неудачи, то вторият е да не бъде възприета като групировка, която по някакъв метод позволява през задния вход ГЕРБ и Движение за права и свободи в ръководството. Че това е невероятно, би трябвало да бъде показано по явен и безапелационен метод от министрите на Българска социалистическа партия и от самата групировка в бъдещата й политика. Подводните камъни са прекалено много, с цел да бъдат подценявани с лека ръка, даже когато става дума за обща вероятност за създаване на нов вид ръководство.

– Освен с действителни дейности, по какъв начин може да бъдат парирани рисковете пред Българска социалистическа партия?

– Не виждам риск пред оставането на Българска социалистическа партия в ръководството. Не мисля, че някой счита, че Българска социалистическа партия би трябвало да бъде отстранена от това ръководство. Смятам, че в случай че тя не покаже най-хубавото от своите политически умения, от опцията си да демонстрира политическа мощ, рискува да се трансформира в опрощение и опрощение за останалите, което ще бъде освен огромно отчаяние за нейните гласоподаватели, само че и за всички, които чакат някаква по-социална и по-лява политика в България. Затова още от първите седмици на своето ръководство Българска социалистическа партия би трябвало да се отвори в доста по-голяма степен към заинтригувани групи в обществото, към публичното мнение, да го вземе за съдружник, когато прави своите начинания в земеделие, в стопанска система, в туризъм, в обществена политика, а освен да разчита на класическите институционални механизми на изпълнителната власт.

– Българска социалистическа партия е и партията от управническата коалиция, която има максимален политически опит, това бе и една от аргументите да я пришиват към партиите на статуквото. Как може да избяга от това факсимиле и да бъде възприемана освен като част от обединението на смяната, а и като действителен притежател на новия по-добър морал в ръководството?

– Точно с ясни и безапелационни дейности, няма с какво друго. Последната година ни сподели, че с заявления и изказвания излизането от този облик на статукво не може да се получи. Сега към този момент, в това ръководство, Българска социалистическа партия получи действителната опция да се потвърди на процедура с съответни действия във всеки от ресорите, с които е натоварена. Споменахте огромния й опит, тъкмо той би трябвало да бъде проявен в тази обстановка.

Българска социалистическа партия не трябва да не помни, че за първи път влиза в ръководството не като водещ сътрудник, какъвто постоянно е била, а като един от сътрудниците. В този смисъл умеенето да се прави политика с останалите и гъвкавостта, ориентацията към разнообразни " котви " на своите дейности изискват целия политически потенциал на партията, а не обичайни типичен дейности, които са употребявани от позицията на първа политическа мощ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР