Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Анализът му е препечатан от

...
Борис Митов е съдебно-криминален репортер. Анализът му е препечатан от
Коментари Харесай

"Независимият прокурор" няма да гарантира ефективно разследване на обвинител №1

Борис Митов е съдебно-криминален кореспондент. Анализът му е препечатан от " Свободна Европа ".

Правителството предлага нова фигура на " самостоятелен прокурор " със 7-годишен мандат, който оглавява отдел " Инспекторат " във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и има извънредни пълномощия да проверява основния прокурор, без да му рапортува.

Създава ли този вид работещи гаранции против фактическата недостижимост на обвинител №1, както към този момент 10 години упорстват Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ), Комитетът на министрите и Венецианската комисия към Съвета на Европа, а и Европейската комисия?

Според мнението на редица известни адвокати в България, тази смяна освен няма да даде опция за дейно следствие на основния прокурор, само че е противоконституционна и при сезиране на Конституционния съд (КС) би трябвало да бъде анулирана.

Причината е че показаните в събота промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ) са в несъгласие на член 126 от главния закон, съгласно който " структурата на прокуратурата е в сходство с тази на съдилищата " и " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ".

Звено с сходни пълномощия в системата на съдилищата не съществува. Освен това съгласно настоящата конституция няма обвинител, който да не е директно зависещ на основния прокурор и актовете му да не могат да бъдат отменяни от него.

Какво тъкмо оферират ръководещите?

" Досега, в случай че има сигнал или е обвинен основният прокурор, негов зависещ го проверява и най-после му рапортува. С изменението, което вършим през днешния ден, сътворяваме ново звено – безусловно самостоятелен прокурор, който проверява и не рапортува на основния прокурор до внасянето на обвиняването ", разгласи министър председателят Бойко Борисов по време на изключителното държавно съвещание, отдадено на последното мнение на Венецианската комисия по тематиката.

" Гаранциите за неговата самостоятелност са в това, че той се избира настрана – от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) с квалифицирано болшинство от две трети и с мандат от 7 години. Освен това във връзка с него не може основният прокурор да упражнява компетенции по контрол за правда – на неговите актове ", добави правосъдният министър Данаил Кирилов, подчертвайки, че " тези препоръчани промени са напълно в конституционната рамка ".

От тези изказвания се разбра, че новият " самостоятелен прокурор " ще е със статут, сходен на този на основния. Такава опция в конституцията обаче не съществува, а Законът за нормативните актове е безапелационен, че " нормативният акт би трябвало да подхожда на конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен ".

Не стана ясно и по какъв начин членовете на прокурорската гилдия, чието кариерно развиване след края на мандата им във Висш съдебен съвет е в директна взаимозависимост от волята на основния прокурор, ще съумеят да изберат на този пост човек, който би бил " безусловно самостоятелен ". Актуален образец в това отношение беше изборът на Иван Гешев за основен прокурор, който авансово бе подсилен от настоящия му началник Сотир Цацаров, номиниран от цялата прокурорска гилдия и определен с болшинство от 20 на 4 гласа в Пленума на съвета.

Какво премълчаха Борисов и Кирилов?

Именно поради въздействието на основния прокурор във Висш съдебен съвет, Венецианската комисия предложи комплект от ограничения, които към този момент ръководещите не са коментирали в целокупност. Сред тях беше опцията членове на съдийската гилдия на съвета също да предложат премахване и следствие на основния прокурор. Както и болшинството в Пленума, належащо за одобрение на такова предложение, да бъде по-малко от 17 гласа.

Освен това Борисов и Кирилов премълчаха острата резолюция на Комитета на министрите, призната във връзка с България, паралелно с рекомендациите на Венецианската комисия. В нея органът на Съвета на Европа акцентира " значимостта конституцията да бъде тълкувана по метод, който да разрешава решение на проблеми, свързани с върховенството на правото ".

" Подобни тълкувания биха могли да включват, апропо, даване на опция магистрати отвън прокуратурата да упражняват някои пълномощия, упражнявани нормално от прокурорите, опция за правосъден надзор на по-широк кръг от прокурорски постановления, както и за изключения от пълномощията на основния прокурор да се намесва в решенията на подчинени прокурори. В случай, че се открият непреодолими конституционни спънки, Комитетът би могъл да насърчи управляващите да предложат нужните промени на конституцията, които да бъдат признати от нормално Народно заседание. "

Управляващите обаче явно желаят да избегнат този вид. И вместо да разискват промени в главния закон, оферират овластяване на остаряло звено, известно с това, че в никакъв случай не е било без значение от основния прокурор в работата си.

Какво съставлява отдел " Инспекторат " на ВКП?

" Създаваме нов индивид, нова правна фигура по отношение на реализирането на отговорността на основния прокурор и на неговите заместници. Обособяваме и даваме статут на прокурор, завеждащ отдел " Инспекторат " във ВКП ", разгласи правосъдният министър в събота, само че пропусна да спомене, че това звено действаше от 2006 до 2013 година и ръководителят му бе напълно зависещ на основния прокурор.

То бе основано от предшественика на Цацаров – Борис Велчев, а концепцията му беше да ревизира сигнали за злоупотреби на прокурори. Какво стана с инспектората на ВКП след началото на 2013 година, когато актуалният основен прокурор го разформирова, не е обществено известно. Известно е обаче, че отстраняването на ръководителката му Малена Филипова бе измежду първите цели на Цацаров, откакто встъпи в служба на 10 януари 2013 година

" Аз не искам подобен инспекторат. Сигурно 80% от прокурорите също не желаят ", разгласи три седмици по-късно актуалният основен прокурор, откакто по негово предписание част от стаите на прокурорските инспектори бяха запечатани и претърсени.

Три месеца по-късно Цацаров осведоми медиите, че инспекцията е открила голям брой нарушавания на Филипова, измежду които противозаконни дейности по отношение на съдии, неспазване на правилото за инцидентно систематизиране на преписките, безпричинно възлагане на дейности по инспекции на ГДБОП и ДАНС, както и регулиране на въпроси, нямащи общо с активността на магистрати. Година по-късно към този момент някогашната ръководителка на инспектората бе намалена, само че по този начин и не получи публични обвинявания.

Междувременно единствената инспекция на това звено на ВКП, която бе оповестена обществено, бе тази на тайния запис от диалога сред Бойко Борисов и тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов в Банкя, в който обвинителят произнесе емблематичната имитация във връзка с Цацаров: " Не ми се подсмихвай, ти си го избира... " Не е загадка, че въпросната инспекция не докара до последици за никого от забърканите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР