Борис Гинчев работи в столична аптека като магистър-фармацевт. Завършил е

...
Борис Гинчев работи в столична аптека като магистър-фармацевт. Завършил е
Коментари Харесай

Заради „аптечния туризъм” съществува значителен риск от заразяване

Борис Гинчев работи в столична аптека като магистър-фармацевт. Завършил е „ Фармация ” в Медицински университет – София. В аптечната система е от 2005 година.
 
Какво най-вече се купува сега в аптеката?
С настъпването на оповестеното изключително състояние (дори малко преди него), се наблюдаваше естествено засилено търсене на санитарни материали, защитни маски, дезинфектанти, витамини С и D, имуностимулатори от всевъзможен вид, отпускани без лекарско наставление, наред с назначените от лекарите  характерно противогрипни лекарства - въпреки всичко епидемията беше оповестена като грипна, COVID-19 се случи като „ екзотично ” допълнение към нея.

В последвалите дни доста от общите имуностимулатори като ехинацея, бета-глюкани, андрографолиди, черен бъз, коластра и даже високите дози витамин С се поизчерпаха доста, витамин D3 беше с нерегулярни  доставки и хронично липсваше отпреди епидемията. Това даде тласък на хората, постоянно под въздействие на разнообразни медийни „ специалисти ” и обществени мрежи, да изкупуват минерали и микроелементи като цинк и селен. Тази процедура не е надеждна, тъй като тези нутриенти ускоряват общия имунитет постепенно и последователно и от тях не може да се чака бърза имуностимулация.
...Затова пък съществува забележителен риск от заразяване в хода на „ аптечния туризъм ” и е по-безопасно да се стои у дома без селен, само че надалеч от евентуалните носители на болестта – освен Коронавирус, а и всички други патогенни микроорганизми.

Има ли към този момент маски, ръкавици, алкохол, санитарни материали?
Все още не, или най-малко не като постоянни доставки. В последните няколко дни нямаше етилов алкохол, нито дезинфекциращи гелове или алкохол-съдържащи кърпи за разчистване. Предпазни маски се намират по-лесно през интернет (на спекулативни цени), в сравнение с в аптечната мрежа. Ситуацията е сходна в доста страни по света. Очаква се освобождение на количества от държавния запас, само че първо ще се заредят лечебните заведения, и в случай че останат – тогава ще стигнат и до аптеките. Разбира се, допустимо е и производството в някакъв миг да „ насмогне ”. Много зависи от това, с какви темпове ще се разрасне епидемията и дали сме покрай нейния пик.



Всъщност най-разпространените маски с ластичета оказват помощ ли въобще?Определено не са безполезни, тъй като могат да понижат вдишването на огромни по размерите си капки от секретите на инфектираните при непосредствен контакт с тях, само че техните пори са прекомерно огромни, с цел да спрат аерозолно разпръснатите вирусни частици. Освен това, вирусът може да проникне през лигавицата на очите и през носа – не всеки път хората си ги поставят по този начин, че и той да бъде затрупан. Съществуват специфични маски, които обезпечено стопират вирусните частици, само че са доста скъпи, не са всеобщо налични и в множеството обстановки са прекомерно неуместни за работа и връзка.

Различните изследвания демонстрират, че елементарните маски понижават вероятността да се съобщи болестта от 1.5 до 5 пъти по отношение на директния контакт без маска, обаче изследванията не могат тъкмо да отчетат каква е ролята на самостоятелния имунитет и неустойчивост на зараза – по тази причина числата са ориентировъчни. Важно е обаче те да се сменят постоянно – на всеки 2-3 часа, другояче даже могат да усилят риска от натрупването на патогенни микроорганизми – вируси и бактерии.
Сгънатите марли и шалове от нормалните типове текстил нямат значителен резултат, с изключение на да защищават от студа. По-важна мярка е спазването на лична отдалеченост от най-малко 2 метра, когато е допустимо, и да не се струпват доста хора, изключително в затворено помещение – в публичния превоз и по лечебните заведения обаче не всеки път се получава.
Някои хора се притесняват, че няма да могат да се снабдят с медикаментите си за кръвно, диабет и така нататък, без които не могат, поради презапасяване. Имат ли съображение да се тормозят?И да, и не. Да, заради посочените аргументи. Трудно е страната да контролира количествата импортирани или създадени лекарства от всички фармакологични групи – компании се сливат, разпускат, банкрутират, уедряват, от време на време договарянията сред тях и НЗОК не вървят безпрепятствено... Някои компании се отхвърлят от даден собствен артикул в България заради изтекли патентни права и паднали заради това цени, и няма по какъв начин да бъдат задължени да продължат.

Презапасяването се лимитира ненапълно от засиления надзор върху условието на предписания от аптеките, само че въпреки това хората схващат, че има доста взаимозаменяеми лекарствени артикули измежду най-масово изписваните за хронични заболявания. Ако изключителното състояние се проточи, суматохата на хората ще се смени с рационалност, само че международната обстановка може да сервира още изненади. А в този момент спешният щаб за справяне с епидемията е инструктирал здравните заведения, в това число аптеките, да не разрешават закупуването на огромни количества медикаменти от един и същи пациент, а най-много за 2-3 месеца лекуване напред. Вярвам, че огромната част от сътрудниците преценяват обстановката и реагират съзнателно и професионално.
Сериозната световна заплаха за снабдяването с лекарства като че ли поотмина – китайците взеха да овладяват епидемията. Известно е, че огромната част от фармацевтичните вещества на съвсем всички марки се създават в Китай или Индия.
Не би трябвало ли да има рестрикции – примерно да не можеш да си купиш  повече от 3 опаковки витамин C и сходни?
Звучи рационално и някои аптеки го съблюдават на процедура, само че постоянно се ползва и правилото „ кой превари, той завари ” – бързината в продажбите е водеща цел във всеки бизнес... Опира до морал и вземане предвид с потребностите на хората, което би трябвало да приемем като свое професионално обвързване. Здравните управляващи мъчно биха могли да управляват това, с изключение на със специфична заповед и целенасочени инспекции с секрети клиенти и така нататък А и народът е остроумен – ще влезе няколко пъти за по три опаковки, след това ще прати и родата да вземе още.
Ако не постановяваме предел - когато дойдат маските, първият клиент ще ги изиска всичките.   
Държавата реагира ли съответно що се касае до лекарствената политика и снабдяването с такива материали?
Институциите добре знаят какво би трябвало да се свърши, с цел да има оптимално доставяне, само че са налице съществени  проблеми в системата. Някои са свързани с сложния разговор сред регулаторите и бизнеса, други включват частни ползи като реекспорта на медикаменти и облаги заради разлики в цените им сред другите страни. При санитарните материали главен проблем е неплатежоспособността на лечебните заведения и ненавременните поръчки за задоволителни количества. В началото на епидемията в интернет излязоха доста фотоси на кутии с маски с български етикети, открити из гръцки магазини (вероятно и аптеки). Държавата може да затегне ограниченията против реекспорта на значими медикаменти и произведения, само че фактът, че не го прави с нужната неотстъпчивост, е индикативен за цялостното ѝ положение.

Вчера излезе новината, че китайците считат лекарството фавипиравир (известно и като „ Авиган " ) е допустимо да е уместно против ковид. Вашият коментар?Да, „ Авиган " има успеваемост против разнообразни РНК-вируси (ебола, западнонилска тресчица и други инфекции с значимо значение за тропическите държави) и се ползва в Япония и други страни от 2014 година, а на 17 март китайските управляващи оповестиха, че в клинични изследвания с 20 пациенти медикаментът сполучливо управлява инфекцията със SARS-CoV2 и че съкратява интервала на преболедуване приблизително от 11 дни на 4 дни. По всяка възможност към този момент е почнало всеобщо отнасяне на контактните и болните с медикамента.
Въпрос на време е да се записва и в Европа, стига да му се обезпечи регистрация по бързата процедура от Европейската организация по медикаментите и надлежно от българската.
Една от лекарствените комбинации, всекидневно употребена против вируса на СПИН – лопинавир + ритонавир, също има прочут резултат против коронавирусите, само че към този момент любимец ще се окаже фавипиравирът.

Всеобщото мнение е, че в този момент, а и през идващите години, фармацевтичната индустрия ще цъфти в международен мащаб. Дали това е в действителност по този начин?При това непрестанно повишаване на международното население е несъмнено, че фармацията няма да западне, само че огромен е казусът с необикновено високите разноски за създаването на нови медикаменти и зависимостта на науката от политиката. Ятрогенната беднотия – персоналните и фамилни банкрути заради невъзможността да се посрещат медицинските разноски, визира огромна част от хората, в това число и в най-богатите страни. В същото време, одобрени и ефикасни медикаменти ще изчезват, тъй като никой няма да има интерес да ги създава след приключването на патентните им периоди. С две думи – секторът ще процъфтява, само че вътрешната битка в него ще бъде тежка и това ще визира всички по някакъв метод. Трябва да се търси салдото сред сериозната държавна регулация, ползите на бизнеса и на пациентите – както се споделя, междинният път е пътят на Буда, само че се оказва и най-хлъзгавият.

При вас влизат стотици заболели на ден. Вие какви ограничения вземате когато се прибирате при фамилията? Аптеката е храм на здравето и през нея минават безусловно всички. И за нас не всеки път стигат санитарните материали, само че се стремим да останем на поста си в работа на обществото. Чуваха се отзиви, и то от високо равнище, че съсловието ни било алчно и всеобщо не сме спазвали регулациите. Ами да дойдат тези височайши особи на място и да видят каква е обстановката и кой по какъв начин си гледа работата. „ Големите облаги ” са илюзорно събитие – няколко дни суматоха и огромни опашки, последвани от всеобщ дефицит на търсените артикули и непрекъснати отводи, не водят до чак такива доходи, както може би наподобява. В изискванията на карантина дори притокът на хора е доста намалял от три-четири дни.

Не се опасявам от вирусите, само че виж – всеобщата необразованост и незнание доста подкопават оптимизма. Прибирайки се след работа, естествено – промяна на целия тоалет, хигиена, постоянно измиване на ръцете от децата и родителите. Не се събираме с други хора на групи, само че вървим в природата, тук-там, където съвсем никой не стъпва – свежият въздух и слънчевата светлина са изключително значими, стига да се разполага със личен превоз. Не сме паникьори и действаме съгласно обстановката. Трудно мога да предотвратя заразяване, само че да засиля организма си несъмнено е допустимо, и то освен с медикаменти.
Какви медикаменти да одобряваме, с цел да засилим имунитета си?Понеже няма характерни имуностимулатори против този вирус, фокусът би трябвало да бъде върху разнообразната диета и високия витаминен банкет – изключително витамините А,С и D3 и,  да – цинкът и селенът ги допълват добре. Добри средства с тонизиращ резултат върху клетъчния (директно заличаване на патогените от Т-клетките) и хуморален (производството на антитела от В клетките) имунен отговор са бета глюканите, коластрата, екстрактите от черен бъз, прополисът, медицинските гъби също – майтаке, кладница, рейши. Тинктурите от ехинацея, котешки нокът и пеларгониум могат също да оказват помощ, както и андрографисът. Аз обичам пчелния прашец – отлично укрепващо средство е, стига да няма алергии към пчелните
артикули.

Противогрипните лекарства като оселтамивир (тамифлу) и ремантадин нямат резултат против ковид, а в лечението на грипа се включват по лекарско наставление. Друг добър антивирусен имуностимулатор е инозин пранобексът, като той също не е характерен при Covid-19. Хомеопатичните антигрип артикули биха могли да оказват помощ в някои случаи, само че не са изключително предсказуеми и научната им аргументация към момента не е добре издържана.
Всяка стихия отминава, и тази ще си отиде.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР