Борис Джонсън ще се сблъска болезнено със следващия етап от

...
Борис Джонсън ще се сблъска болезнено със следващия етап от
Коментари Харесай

Brexit идва: Консерваторите печелят британските избори с голямо парламентарно мнозинство

Борис Джонсън ще се сблъска мъчително със идващия стадий от договарянията с Брюксел, а точно комерсиалните диалози

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че има " мандат да приключи Brexit ", откакто екзитполовете от парламентарните избори демонстрираха, че неговите консерватори ще имат огромно болшинство в Народното събрание. Според прогнози на английската Военновъздушни сили той ще може да разчита на болшинство от 78 места в 650-местния парламент. А това значи, че ще има задоволително депутати, с цел да прокара своята договорка за Brexit и да извади страната от Европейски Съюз на 31 януари.

Прогнозните резултати са 364 места за консерваторите, 203 за лейбъристите, 48 за Шотландската национална партия, 12 за либералдемократите, 1 за " зелените ", нито едно за партията " Brexit ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Анализаторите дефинират резултата на лейбъристите като един от най-лошите след Втората Световна война. Консерваторите са спечелили поредност лейбъристки места в области, които са дали своят вот за овакантяване на референдума през 2016 година В резултат лейбъристкият водач Джереми Корбин съобщи, че няма да управлява партията по време на идващите избори.

Резултатите на консерваторите са доста по-добри от упованията и те ще разрешат на Джонсън да " случи " Brexit идващия месец. Докато лейбъристите надали биха могли да са в по-лоша позиция, като Корбин споделя, че ще слезе от поста си преди идващите избори, само че доста негови съпартийци желаят той незабавно да подаде оставка. Анализ на Военновъздушни сили показва нов проблем за Обединеното кралство: " Шотландската национална партия завоюва места от всички свои съперници. Тоест болшинство на консерваторите в Народното събрание значи, че една конституционна рецесия – Brexit, може да завърши, само че друга – шотландската самостоятелност, ще се завърне с цялостна мощ ".

" Мощен нов мандат "

Изборите на 12 декември бяха третите за пет години в страната. Основното предизборно заричане на Джонсън бе, че ще " приключи Brexit ", като изкара Англия от Европейски Съюз до 31 януари. Фокусът на лейбъристите бе върху обещанието, че се сложат завършек на икономиите, като усилят разноските за публичните услуги и за опазването на здравето.

След края на изборния ден Джонсън бе ликуващ: " Изглежда, че това консервативно държавно управление е получило мощен нов мандат, с цел да приключи Brexit ". Докато Корбин влезе в режим на пояснения. Той съобщи, че излизането от Европейски Съюз по този начин е поляризирало дебата, че е заляло естествените политически полемики. По думите му в този момент ще остане отпред на партията по време на " интервал на размисъл ", само че няма да я управлява на идващите избори.

Правителствен представител уточни, че откакто Джонсън се върне на " Даунинг стрийт ", още в понеделник ще има дребни промени в държавното управление. Големите промени ще бъдат оставени за февруари, когато Англия ще е напуснала Европейски Съюз. Сделката за Brexit на Джонсън, даваща " зелена светлина " за излизането от Европейски Съюз на 31 януари, ще бъде подложена на второ четене в Народното събрание на 20 декември.

Шотландският проблем

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън съобщи, че изборната нощ за нейната партия е била " изключителна ". По думите й Шотландия е изпратила " доста явен сигнал ", че не желае държавно управление на Борис Джонсън и че той няма мандат да извади шотландците от Европейски Съюз.

Стърджън разяснява, че резултатите са " мощна поддръжка " за това Шотландия да има правото на избор за личното си бъдеще. Което на процедура значи искане за различен референдум за самостоятелност.

След Brexit накъде?

Ако Англия напусне Европейски Съюз на 31 януари, това не е осъществяване на обещанието на Джонсън, че ще " приключи Brexit ", а е единствено стадий от един доста комплициран развой. Основният фокус ще бъде да се подписа комерсиална договорка с Европейски Съюз, а времето не доближава.

На Брюксел може да отнеме седмици да контракти формален мандат за договаряния, защото част от съглашението би трябвало да бъдат всички 27 членки и Европейският парламент. Това значи, че диалозите могат да стартират през март. Те би трябвало да произведат дефинитивно съглашение до края на юни. Тогава Лондон би трябвало да реши дали желае удължение на преходния интервал, което може да бъде с една или две години. Джонсън обаче е безапелационен, че няма да желае удължение.

Ако не се контракти комерсиална договорка до края на юни, Англия ще бъде изправена пред вероятността да напусне без такава в края на декември 2020 година Ако се реализира съглашение, то ще би трябвало да бъде утвърдено, преди да влезе в действие, а това може да отнеме няколко месеца. Анализ на Военновъздушни сили акцентира, че " сред Европейски Съюз и периферия комерсиална договорка с подобен мащаб и трудност не е била договаряна толкоз бързо, колкото е плануваният период в тази ситуация ". Това прави извънредно правилно заключението на сп. Economist – " Да се приключи Brexit? Не е толкоз елементарно, колкото Борис Джонсън дава обещание ".

Подсигуряване на Brexit, загубване на Обединеното кралство

Слогънът на Джонсън " Да приключим Brexit " може да е заблуждаващ за това какъв брой ще е комплицирано в бъдеще, само че резултатът от изборите поставя завършек на дебата дали напускането ще се случи. Анализаторите се сплотяват към две изказвания – в този момент Brexit е действителност и няма да има втори референдум за Европейски Съюз.

Тази нощ бе огромен личен успех за Борис Джонсън. Но Financial Times показва неприятните вести – страната е на път да научи, че се изисква повече от един избор, с цел да се " приключи Brexit " ; че министър председателят ще се сблъска мъчително със идващия стадий от договарянията с Брюксел, а точно комерсиалните разговори; и че голямата национална вълна в Шотландия може да докара до различен референдум за самостоятелност.

В последна сметка макар целия си избирателен триумф ръководството на Джонсън ще бъде мощно повлияно от сили, които са отвън неговия надзор – комерсиалните диалози с Европейски Съюз и акцията за шотландска самостоятелност. Затова Financial Times обобщава: " Дори в пика на своето празненство консерваторите би трябвало да се опасяват, че въпреки да подсигуриха Brexit, може да изгубят Обединеното кралство. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР